De jaarlijkse UTO-kerstboom wordt het achtste achtereenvolgende jaar geplaatst op de Markt in Groenlo. Foto: Theo Huijskes
De jaarlijkse UTO-kerstboom wordt het achtste achtereenvolgende jaar geplaatst op de Markt in Groenlo. Foto: Theo Huijskes Theo Huijskes

Coronacrisis houdt UTO-kerstboom niet tegen

GROENLO - Het coronavirus heeft nog geen invloed kunnen uitoefenen op een jaarlijkse, met veel toewijding en plezier in standgehouden traditie van de Groenlose kegel- en vriendenclub UTO (Uit Tegenweer Opgericht). Het betreft in dit geval het plaatsen van een kolossale, verlichte kerstboom op de Markt in hartje Grolle. Dit jaar werd al weer voor de achtste keer groot materieel voor de dag gehaald om de boom te plaatsen. Het initiatief voor dit jaarlijkse ritueel werd in 2013 door de kegelclub genomen in overleg met de GOV ten behoeve van de Grolse gemeenschap in het algemeen en de Grolse ondernemerswereld in het bijzonder.

Door Theo Huijskes

Vanzelfsprekend heeft het initiatief destijds een definitief karakter gekregen na goedkeuring van de gemeente Oost Gelre. Richting de gemeente heeft UTO destijds in ruil voor de toestemming wel de toezegging moeten doen om gedurende minimaal tien jaar een kerstboom te plaatsen in het hart van het Groenlose vestingstadje.

Volgens de op de Markt in Groenlo aanwezige UTO-leden betreft het dit jaar een boom, die wat lengte en gewicht aangaat, de zeven voorgaande bomen overtreft. "Wij hebben het niet nagemeten en -gewogen, maar volgens kerstboomleverancier Luttikhold in Beltrum hebben wij deze keer een boom gekregen met een lengte van twaalf meter en een gewicht van twaalfhonderd kilogram. Maar vergeet niet dat Beltrummenaren iedere mogelijkheid aangrijpen om Grollenaren wat wijs te maken om hen zodoende de loef te kunnen afsteken”, aldus de aanwezige UTO-leden, die ook nog even terugdenken aan het voorval in 2017. Toen waaide de boom, met verlichting en al, al op de dag van plaatsing om, amper tien seconden nadat het prinsenpaar van CV De Knunnekes (in dat jaar stadsprins Henk-Jan I en stadsadjudant Maurice) de verlichting hadden ontstoken.

De enthousiaste UTO-leden hopen dit jaar met de plaatsing ook voor een opbeurend lichtpuntje te hebben gezorgd voor de plaatselijke horeca. "Wanneer er één bedrijfstak is, die extra de dupe is van de huidige crisis, dan is het wel de horecabranche. En dan hebben wij het heus niet alleen over de aangrenzende horeca hier op de Markt, maar over alle ondernemers in die branche in Groenlo, alsmede in de gehele gemeente Oost Gelre”, aldus het UTO-gezelschap.