Het bestuur van het Naoberfonds Beltrum met Pascal te Bogt linksachter roept op om leuke ideetjes in te dienen. Foto: Stefan te Loeke

Het bestuur van het Naoberfonds Beltrum met Pascal te Bogt linksachter roept op om leuke ideetjes in te dienen. Foto: Stefan te Loeke

Naoberfonds steekt Beltrummers hart onder de riem

BELTRUM - Moeilijke tijden brengen vaak goede dingen in de mens naar boven. In Beltrum helemaal een vanzelfsprekendheid. ‘Veur mekare, met mekare’, zegt men in het dorp van ‘niet lullen maar poetsen’ en mouwen opstropen. Zo ook het Naoberfonds Beltrum.

Door Henri Walterbos

Het fonds bestaat inmiddels twee jaar, en is ontstaan vanuit de verkoop van Dorpshuis de Wanne, waarbij de opbrengst werd ondergebracht in een fonds om financiële steun te bieden aan lokale initiatieven ten bate van de leefbaarheid in Beltrum. Het dorpshuis was immers van de eigen bevolking, dus is het alleszins redelijk dat ook de opbrengst ten goede komt aan de bevolking en gemeenschapszin, in de breedste zin van het woord. Al diverse projecten en initiatieven werden ondersteund. “We merkten in dit coronajaar dat het verenigingsleven in het dorp wat terneergeslagen is,” vertelt Pascal te Bogt, bestuurslid Naoberfonds. “Verenigingen mogen niet veel doen in coronatijd dus dan merk je ook dat er wat minder aanvragen bij het Naoberfonds binnenkomen. Als Naoberfonds hebben wij gekeken naar wat wij kunnen betekenen voor de Beltrumse bevolking. Normaal gesproken moet je een aanvraag bij ons doen en hebben wij een hele checklist om te kijken of er aanspraak gemaakt kan worden op een vergoeding. Nu hanteren we tijdelijk volledig andere maatstaven dan gebruikelijk. We hebben gezegd: ‘Hoe mooi zou het zijn dat er kleine of sprankelende ideeën zijn onder de Beltrumse bevolking, met een vaak wat kleiner budget, die we kunnen ondersteunen.’ Dat kan van alles zijn. Bijvoorbeeld je buurman is zijn werk verloren in de coronacrisis en je wilt toch iets voor hem betekenen, maar je hebt niet de financiële middelen, dan kun je bij ons een aanvraag doen om het leven van een ander toch iets leuker te maken in deze coronacrisis. Laten zien dat de Beltrumse gemeenschap aan elkaar blijft denken. Een stukje extra aandacht voor elkaar in deze donkere dagen.”

Financieel
“Wij zijn een fonds en kunnen alleen financieel bijdragen. Stel je voor je wilt voor je buren koken met Kerst, maar je hebt geen financiële middelen om de boodschappen te halen, dan kunnen wij bijvoorbeeld die boodschappen betalen. Zo moet je dat ongeveer zien,” geeft Pascal een voorbeeld. “Wij bedenken de creatieve ideeën niet zelf. Die vaak kleine ideeën moeten uit de gemeenschap zelf komen. Wij kunnen het financieel ondersteunen maar de uitvoering ligt bij de mensen zelf.” Pascal en medebestuurders merken dat corona op vele fronten zijn weerslag heeft. Ook in Beltrum. “Het zijn toch bijzondere tijden. Het is om de Beltrumse bevolking en het gebied eromheen zoals Voor Beltrum, Avest, Lintvelde een hart onder de riem te steken in deze corona tijd. Het gaat vooral om kleine ware initiatieven, die perfect in deze Kerstperiode passen.”

Een aanvraag doen is gemakkelijk, stelt Pascal. “De mensen kunnen een aanvraag indienen zolang de coronaperiode voortduurt. We hebben bewust geen einddatum aangegeven. Mensen kunnen hun idee met motivatie mailen naar info@naoberfondsbeltrum.nl. Uit alles wat binnenkomt kiezen we er wat, of misschien wel allemaal. Hangt van de vraag en de hoeveelheid mails af. Eén aanvraag hebben we al binnen. Daar zijn we al mee bezig.”