Inter Nos en gastkoor Ladies Mix uit Winterswijk o.l.v. Esther Gotink-van der Heijden tijdens een uitvoering in juni 2019. Foto: Theo Huijskes

Inter Nos en gastkoor Ladies Mix uit Winterswijk o.l.v. Esther Gotink-van der Heijden tijdens een uitvoering in juni 2019. Foto: Theo Huijskes

Theo Huijskes

Ook in coronatijd een hechte band binnen 75-jarige Inter Nos

Dirigent Esther Gotink-van der Heijden vervult daarin een hoofdrol

Door Theo Huijskes

GROENLO - Ondanks dat er in verband met de huidige coronacrisis vooralsnog een dikke streep moet worden gezet onder alle feestelijke en andere voorbereidingen richting het 75-jarig bestaan in 2021, heerst er binnen de Groenlose mannenzangvereniging Inter Nos een uitermate goede sfeer, die een sterke band met elkaar tot gevolg heeft. Dat dit belangrijke aspect in deze vervelende tijd door alle zestig zingende leden van het koor wordt omarmd en uitgedragen, is voor een groot gedeelte te danken aan dirigent Esther Gotink-van der Heijden. Iemand die zich evenals voorafgaande maanden ook nu blijft profileren als niet alleen een gedreven koorleider. Ze is een waardevol aanspreekpunt, tevens verbinder, die rekening houdt met de belangen van het koor in het algemeen en met de individuele belangen van alle koorleden in het bijzonder.

Wie is deze vrouw, die niet alleen door de manschappen van Inter Nos, maar ook door de elf leden van het Kleinkoor Second Edition uit Lichtenvoorde wordt geprezen en op handen wordt gedragen? Uw verslaggever sprak met de samen met haar echtgenoot en een tweetal dochters op een boerderijwoning in Vorden woonachtige 45-jarige vrouw, die maar één grote passie kent, die haar leven beheerst en dat is muziek en zang.

'Ik had al jong
de ambitie
om dirigent
te worden'


Op 19-jarige leeftijd al 'op de bok'
“Het is allemaal in werking gezet met of beter gezegd na mijn studie muziekwetenschappen aan de Universiteit in Utrecht, alsmede enkele aanvullende opleidingen daarna, zoals de applicatieopleiding koordirectie”, vertelt Esther. “De drang om dirigent te worden, is er altijd geweest en dat in hevige mate. Was van jongs af aan een ambitie, die mij niet losliet. Dit had onder andere tot gevolg dat ik reeds op 19-jarige leeftijd als dirigent van destijds een studentenkoor ‘op de bok’ stond. Na een aantal koren in het verleden, waaronder een groot Christelijk koor, heb ik nu twee koren, ben daarnaast coach van enkele koren en vocaal ensembles en geef ik individuele muzieklessen voor (koor)zangers. Mijn eigen praktijk draagt de naam Tonica. In de muziek is ‘tonica’ de grondtoon van een toonladder of akkoord, het rustpunt in de harmonie. Inmiddels draait het in mijn eigen praktijk om twee hoofdzaken, te weten het geven van onderricht en leiding aan koren en het verzorgen van muzieklessen aan huis. In dat verband ben ik blij dat ik vorig jaar geslaagd ben voor een coaching-opleiding.”

Inter Nos maakt een goede ontwikkeling door
Heeft Esther reeds 16 jaar de leiding over Second Edition, wat Inter Nos betreft, is dat inmiddels 6 jaar. “Inter Nos maakt een goede ontwikkeling door. Wij zijn samen enorm gegroeid. En dat heeft ook te maken met het feit dat het koor, ondanks dat de gemiddelde leeftijd vrij hoog ligt, graag beter wil. De koorleden willen alles proberen. Wat dat betreft, kan ik de gekste dingen voorstellen. Zo hebben ze het podiumoptreden verbeterd, zijn gaan beseffen dat zacht zingen ook heel goed en mooi kan zijn, terwijl het bij mijn aantreden altijd knetterhard moest. Daarnaast heeft het koor grote stappen gemaakt inzake het onderdeel uit het hoofd zingen en is de groeps- c.q. koorvorming sterk verbeterd, daarbij veel meer beseffende dat je het allemaal samen moet doen. Dientengevolge zijn vele verbeteraspecten ongemerkt ingebracht met het resultaat dat het al met al steeds beter gaat. En tegelijkertijd zijn er met veel succes nieuwe stukken ingestudeerd, zodat wij na 75 jaar Inter Nos kunnen zeggen dat het koor een gedaantewisseling heeft ondergaan.”


'Inmiddels
hebben we
drie nieuwe
stukken online
ingestudeerd'


Online repetities zijn een groot succes
Als gevolg van de coronacrisis is er sedert eind februari niet meer in groepsverband gerepeteerd. Vanaf medio augustus geschiedt een en ander online. Esther is razend enthousiast over hoe het koor het ‘Online ZOOM gebeuren’ heeft opgepakt. “Van de 60 leden maken maar liefst 45 leden van dit aanbod gebruik. Gelet op de gemiddelde leeftijd van de mannen een ongelooflijk aantal. En dan te bedenken dat het oudste lid (Heinz Firing: 87 jaar, ThH) een enthousiast deelnemer is aan de digitale repetities. Met gebruikmaking van het programma ZOOM kunnen de koorleden elkaar zelfs online zien en ontmoeten. Eén keer in de maand repeteren wij online met het totale koor en de andere keren in twee afzonderlijke groepen. Het gaat zo goed dat wij inmiddels al drie nieuwe stukken online hebben ingestudeerd. Op deze manier blijven wij goed bezig in het belang van Inter Nos in het algemeen en in het belang van ieder koorlid in het bijzonder en blijven, zij het op afstand, de goede, onderlinge sociale contacten voortbestaan. Ondanks corona, ziet de toekomst van Inter Nos er meer dan goed uit!”