Henny Garstenveld, staand in de achtertuin van Stadsboerderij Groenlo. Foto: Theo Huijskes/archief Achterhoek Nieuws

Henny Garstenveld, staand in de achtertuin van Stadsboerderij Groenlo. Foto: Theo Huijskes/archief Achterhoek Nieuws

Theo Huijskes

IN MEMORIAM Henny Garstenveld (1946-2020)

Een Grollenaar in hart en nieren, een vrijwilliger pur-sang, een verzamelfanaat van alles wat met het verleden van Groenlo te maken heeft. Het uithangbord van de rijke Grolse geschiedenis, maar op de eerste plaats een liefdevolle echtgenoot, vader en opa is niet meer. Henny Garstenveld, geboren op 20 januari 1946, overlijdt vrij plotseling op 15 december 2020 en mag daarmee slechts 74 jaar oud worden.

Door Theo Huijskes

Henny had nog zoveel plannen nu hij gestopt was als beheerder/vrijwilliger van de Stadsboerderij in Groenlo. Hij was voornemens om de vrijkomende tijd te gaan besteden aan het verder vervolmaken van zijn decennia achtereen opgebouwde imposante collectie over zijn grote liefde: vestingstad Groenlo. Deze bestaat uit duizenden foto’s, ansichtkaarten, tekeningen, belangrijke documenten, brieven, krantenknipsels, periodieken, boeken, allerlei attributen enzovoort. Zonder dat het ooit zijn bedoeling is geweest, heeft Henny zich als hobbyist daarmee door de jaren heen opgewerkt tot één van de belangrijkste vraagbakens voor het verstrekken van materiaal en informatie voor diverse doeleinden. Zoals voor exposities, geschiedkundige boeken, toneelstukken, dia-lezingen, historische kalenders, herdenkingskranten en allerlei andere activiteiten. Ooit liet Henny in een interview voor deze krant weten dat het iets is waar hij dag en nacht mee bezig kon zijn. “Doordat zich in Groenlo iedere dag iets nieuws, iets anders aanbiedt, verveelt het nooit. Het boeit mij omdat het nooit ophoudt. Het einde van dit werk is nooit in zicht”, was destijds zijn veelzeggende reactie. Des te mooier is het dat hij in 1996, en dat in samenwerking met Sylvia Wentink en zijn eigen dochter Ilse, hun eerste boek: ‘Groenlo een blik in het verleden’ heeft mogen presenteren, in een later stadium gevolgd door een tweede boek: ‘Groenlo het verleden in beeld’.

Daarnaast was Henny als vrijwilliger ook betrokken bij de Oudheidkundige Vereniging Groenlo, Radio Vestingstad Groenlo, Stadsmuseum Groenlo en Stadsboerderij Groenlo. Met name in dienst van de Stadsboerderij heeft Henny blijk gegeven van iemand die midden tussen de mensen staat. Een vrijwilliger met hart voor de zaak, zeer betrokken en collegiaal en ook nog eens bijzonder gastvrij. Overigens bij alle instanties waarvoor hij, hetzij als bestuurslid, medewerker, vrijwilliger of sympathisant, bergen werk heeft verzet en een bewonderenswaardige staat van dienst heeft opgebouwd, verdient hij alle eer en lof. Een en ander werd reeds in 2007 onderkend, toen Henny Garstenveld vanwege zijn vele verdiensten voor de Groenlose gemeenschap een Koninklijke Onderscheiding kreeg uitgereikt. Een eerbetoon dat met deze In Memoriam niet kan worden overtroffen, maar wel kan worden aangewend om aan iedere Grollenaar het verzoek te richten om zijn naam in ere te houden en zijn omvangrijke en historisch belangrijke verzameling van en over ons ‘aller Grolle' te omarmen en tegelijkertijd te beschermen.