Een repetitie zoals hier in februari 2020 is niet mogelijk. Foto: PR Spiegelingen

Een repetitie zoals hier in februari 2020 is niet mogelijk. Foto: PR Spiegelingen

PR Spiegelingen

Theaterspektakel ‘Spiegelingen’ verplaatst naar 2022

'Het stuk en het onderwerp zijn tijdloos'

Door Henri Walterbos

OOST GELRE - Afgelopen jaar maakte de organisatie van Spiegelingen, het grote theaterstuk ter gelegenheid van 75 jaar vrijheid, met pijn in het hart al vroegtijdig bekend dat de uitvoeringen in de Hamalandhal niet door konden gaan vanwege de coronamaatregelen. Het weekend van 8 en 9 mei 2021 werd als nieuwe datum gekozen voor de uitvoering.

Vol goede moed werd de draad weer opgepakt. Naarmate de tijd verstreek en maatregelen in de zomer zelfs versoepeld werden, leek niets de uitvoeringen van 2021 in de weg te staan. Toen in het najaar echter de teugels weer werden aangehaald vanwege alle ontwikkelingen, groeide langzaamaan het besef dat ook de editie van 2021 hoogst onzeker zou worden. Afgelopen week hakte de organisatie de knoop door dat ook de editie 2021 geen doorgang kan vinden.

Een noodgedwongen maar ook logische keuze vindt bestuurslid Theo Leemreize. “We hebben lange tijd de hoop gehad dat in mei de voorstellingen door konden gaan, maar dan met meer voorstellingen misschien waar dan minder mensen bij aanwezig zouden kunnen zijn omdat je ze op anderhalve meter van elkaar wilt houden. Zoals het openluchttheater in de zomer in Lichtenvoorde. Hier hadden we best wel ideeën over. Je moet immers verder en op ontwikkelingen inspelen. Natuurlijk heb je ook met voorbereidingen te maken. Niet alleen van spelers en muzikanten die moeten repeteren met elkaar, maar ook met de vrijwilligers die met het randgebeuren bezig zijn. Je wilt ook hen duidelijkheid geven. Hoe het er in mei uitziet is onzeker, maar wat we nu wel weten is dat de lockdown sowieso tot 2 maart duurt. Dit betekent dat we nu al in tijdnood komen met de repetities. Te weinig repeteren kan betekenen kwaliteit inleveren, en dát willen we niet met zo'n grote productie, en het is überhaupt de vraag of het in mei wel zou kunnen.”

De moed opgeven is er echter niet bij. De voorstellingen zijn verplaatst naar zaterdag 7 en zondag 8 mei 2022. “De Hamalandhal is al gereserveerd. Het stuk en het onderwerp zijn tijdloos. De voorstelling is gebaseerd op een bundeling van verhalen en waargebeurde belevenissen van inwoners uit Oost Gelre, bijeengebracht in een indrukwekkend verhaal door theatermaker en schrijver Theo Soontiës. Ieder jaar komen er in de voorbereidingen naar 4 en 5 mei toe weer nieuwe verhalen boven water. Al deze verhalen dienen bewaard en doorverteld te worden, opdat zoiets nooit weer gebeurt, én in deze tijd ervaren we allemaal dat vrijheid geen vanzelfsprekendheid is. Daarom verdient Spiegelingen het om opgevoerd te worden, en dat gaat gebeuren!”