Door de actualiteit achterhaald

Wat een IJspret het afgelopen weekend. Het ijs was hier en daar onbetrouwbaar, maar vergeleken met de belastingdienst viel dat nog wel mee. Erg leuk was het advies van verdienstelijk pianist Rutte dat je niet te dicht bij elkaar moet schaatsen. Maak er geen judo van. Er waren wel een flink aantal gewonden door valpartijen, maar die komen toch vrijwel nooit verder dan de spoedeisende hulp. En daar waren ze nog goed uitgerust door het vuurwerkverbod. Gelukkig kwam er niet of nauwelijks een schaatsgewonde op de intensive care terecht. Want daar liggen nog steeds ruim 500 corona-patiënten, oftewel 0,003% van de bevolking. Patiënten die ik overigens alle beterschap wens.

Maandag was er een paar uur geen water (= vloeibaar ijs). Verwend als ik ben had ik er acuut last van. Ik had gehoopt dat de cafe’s vanwege dit noodgeval toch maar opengingen. Met bier of fris in plastic bekers, omdat ze ook daar niet konden spoelen. Ik zag opeens die taferelen op die oude stoffen Grolsch-kalenders voor me.
Maar ja, die avondklok ook nog. Gelukkig ben ik zelf sinds kort mantelzorger, net zoals veel andere mensen die ik ken. Dat is nog eens burgerparticipatie zoals de overheid het graag ziet. Er wordt ook voor mij gezorgd door mantelzorgers met zo’n verklaring. Niet dat ik fysiek mantelzorg nodig heb, maar mentaal zeker wel. Soms heb ik zelfs twee mantelzorgers tegelijk op bezoek.

Zo’n eigen verklaring kun je ophalen op de site van de Rijksoverheid. Het is een invulbare pdf. Die kun je dan uitprinten of beschikbaar maken op je telefoon. Gewoon een mailtje naar jezelf, of in de cloud. Maar geen misbruik van maken, want dat is strafbaar.
Het is het derde vakje bij vraag 2: Iemand anders heeft dringend mijn hulp nodig. Aanvinken en een korte toelichting. Wel overleggen met degene die je invult, dat je beiden hetzelfde verhaal houdt, mocht een handhaver ernaar vragen.
Om te voorkomen dat het op gaat vallen dat er opeens zo veel mantelzorgers zijn, kun je ook kiezen voor het zevende vakje: Ik ben onderweg van of naar een live-programma en kan dit aantonen met een uitnodiging van de omroep die dit programma uitzendt. Dan spreek je af dat je een livestreampje gaat opnemen bij iemand thuis.
Maar hou dit onder ons.

Ik vraag me trouwens af of die avondklok wel wettig is. Je mag toch de noodwet toch alleen maar gebruiken in acute noodsituaties? Anders moet het langs het parlement. Mocht de rechter het onwettig verklaren, dan kan de gemeente nog iets met een noodverordening. Dat is nog makkelijker dan een column.