Lucia Beerten, staand voor buurt- en clubhuis ’t Kevelder in Zieuwent. Foto: Theo Huijskes
Lucia Beerten, staand voor buurt- en clubhuis ’t Kevelder in Zieuwent. Foto: Theo Huijskes

Lucia Beerten: Een ware ambassadrice van historisch Zieuwent

ZIEUWENT - Voor deze rubriek ditmaal een gesprek met vrijwilligster Lucia Beerten. Niet alleen van oudsher maar ook vandaag de dag nog steeds een enthousiast uithangbord van het circa tweeduizend zielen tellende kerkdorp Zieuwent. En datzelfde gesprek kan maar op één plek plaatsvinden en dat is in het knusse en nostalgische buurt- en clubhuis ’t Kevelder, voorheen café Keveldersnieder. Op deze locatie is ook al jaren achtereen de Oudheidkundige Vereniging Zuwent gehuisvest. En juist aan laatstgenoemde club heeft de op enkele meters afstand van ’t Kevelder geboren ‘Zuwentse deerne’ Lucia reeds sinds de eindjaren negentig met veel toewijding en liefde haar hart verpand.        

Door Theo Huijskes

De onder de Zieuwentse bevolking hoog aangeschreven Lucia Beerten is iemand die graag de daad bij het woord voegt. “Ik ben het type dat graag niet alleen nieuwe activiteiten bedenkt, maar deze ook wil opstarten en uitvoeren. Ik heb inmiddels de leeftijd van 77 jaar, maar zie mijzelf nog lang niet als afgeschreven”, aldus de altijd goed gehumeurde en spraakzame bezige bij.

Belangrijke spil binnen Oudheidkundige Vereniging Zuwent
Haar inzet voor de gemeenschap komt alleen al tot uiting in een onder de vlag van Oudheidkundige Vereniging Zuwent in het leven geroepen serie projecten, waaraan zij door de jaren heen vorm en inhoud heeft gegeven. Zoals de voorbereiding en de daadwerkelijke uitvoering van de website www.zuwent.nl in 2003, het opzetten van de workshop Zieuwentse historie, cultuur, tradities en gebruiken in 2006, het digitaliseren en bewerken van het totale fotoarchief, de organisatie van midwinterhoornwandelingen in 2013, het initiatief tot het uitbrengen van de film Zuwent, het sinds 2015 verzorgen van presentaties en lezingen ten behoeve van alle geledingen van de bevolking en het sinds 2018 promoten en daarbij tevens als gids fungeren van de zogenoemde droebelfietsroutes Zuwent-Mariënvelde. Om het nog maar niet te hebben over nieuwe projecten, waarbij op dit moment alle aandacht van een werkgroep uitgaat naar het dagboek Papenborg en Cuenshoes. Op de vraag of zij niet te veel hooi op de vork neemt, knikt Lucia instemmend. “Ik weet heel goed dat ik van mijzelf erg druk ben. Tegelijkertijd ben ik een bijzonder praatgraag type. Dit alles is waarschijnlijk ook de reden dat ik heel graag alleen ben, dit met name om rust in mijn hoofd te krijgen.”

Vanaf mijn twaalfde levensjaar werkzaam binnen een transportbedrijf
Lucia Beerten werd op 18 juni 1943 op de boerderij ‘Willemsmaans’ aan de Zieuwentseweg geboren, terwijl zij opgroeide in ‘Het Witte Huusken’, eveneens aan de Zieuwentseweg. Dat als oudste in een katholiek gezin met twaalf kinderen, waarvan naast haar ouders er inmiddels twee zijn overleden. “Werken, hard werken stond in ons gezin centraal”, vertelt Lucia. “Daarom moest ik al op 12-jarige leeftijd meewerken, zowel in de huishouding als in het transportbedrijf Beerten. Dat ik als jonge meid werd ingezet voor zwaar en ook nachtelijk werk, was in die tijd heel normaal. Ik was de oudste en wist niet beter. Ik was 18 jaar toen ik alle rijbewijzen bezat en 21 jaar toen ik alle vakdiploma’s had behaald. Ben voor mijn eerste echte baan naar Oude Wetering, in het westen van het land verhuisd, daar in 1966 getrouwd met Wim van der Meer, van wie ik in 1972 ben gescheiden. Samen met mijn twee kinderen Eduard en Brigitte ben ik teruggegaan naar de Achterhoek om na een eerste intrek bij mijn ouders in Lichtenvoorde te gaan wonen, alwaar mijn kinderen ook de schoolopleidingen hebben gevolgd. Na in Neede, Doetinchem en 22 jaar in ’s-Heerenberg te hebben gewoond, ben ik sinds maart 2019 gelukkig in een gezellig appartementje in Silvolde met mijn beide kinderen op korte afstand woonachtig in Gaanderen. Ik heb drie kleinkinderen, te weten de dochters Marlies en Karlijn van zoon Eduard en zoon Dion van dochter Brigitte.”

Twee vormen van kanker kunnen overwinnen
Lucia Beerten wil niet onvermeld laten dat zij wat haar gezondheid betreft een lange ziekteperiode achter de rug heeft. “Het is begin 2015 begonnen en heeft vervolgens een vijftal jaren geduurd. Heb daarbij in diverse ziekenhuizen gelegen, waarbij het AMC in Amsterdam het ziekenhuis was, waarin ingrijpende operaties hebben plaatsgevonden, die uiteindelijk hebben geleid tot een algeheel herstel. Als gevolg van eerst darmkanker en in een later stadium ook nog eens lymfeklierkanker, heb ik vele uren op de operatiekamer doorgebracht, waarbij de langste operatie maar liefst tien uur in beslag nam. Maar dankzij met name de huidige medische deskundigheid en een positieve instelling van mijzelf, ben ik er weer bovenop gekomen.” Dit gezegd hebbende, laat Lucia weten zich weer helemaal te richten op al haar geliefde werkzaamheden. “Ik geef driemaal per week, momenteel in verband met corona digitaal, les aan personen met een leerachterstand. Daarnaast is fietsen een grote hobby van mij en is mijn nieuwste hobby pyrografie oftewel houtbranden.” Maar ooit gedacht om het leven vast te leggen in een boek. “Jazeker, dat boek heb ik in gedachten al in beeld. Ik heb reeds een vierhonderd pagina’s tellende opzet, dat nog flink ingekort moet worden. Ik ben namelijk een luie schrijver, die hoe kan het anders in mijn geval, alles dicteert.”

Welke vrijwilliger komt er volgens u in aanmerking voor de titel 'Vrijwilliger van de maand'? Mail uw suggestie naar redactie@elna.nl en wie weet ziet u hem of haar terug in deze rubriek.