Wallerbosgate

Onze plaatselijke politicus Paul Wallerbos is de laatste tijd nogal veelvuldig in het lokale nieuws. Zo was er een kleine openbare briefwisseling tussen een zekere 'Mindy Veld' en hemzelf over zijn wijze van communiceren op social media, die op diezelfde social media de nodige reacties van het lezerspubliek ontlokte. Ook de redactie van de Elna en Groenlose Gids ontving mails en zelfs een enkel telefoontje over het vermeende gelijk van dan wel laster door 'Mindy Veld'.

In de week na de 'Mindy Veld-affaire' publiceerde Paul Wallerbos, samen met Richard Klein Tanck van de PvdA, via deze krant een link naar het rapport Verkenning N18 fase 2. Dit rapport dat al in oktober vorig jaar bij de raadsleden van de verschillende gemeentes in de la was beland, werd tot twee weken geleden angstvallig geheim gehouden. Zo zou het rapport enkel nog maar een gedachtenkronkel zijn en bij publicatie onnodig onrust veroorzaken. Die bange vermoedens bleken nergens voor nodig want op een enkele stevige reactie op Facebook na, bleef het opvallend rustig in de mailbox van de redactie.

Opmerkelijk, want waar 'Mindy Veld' ondanks haar keurige wijze van het uiten van haar ongerief door sommigen verbaal werd afgemaakt, vinden we het blijkbaar wel prima dat er al verregaand wordt nagedacht over het opwaarderen van een verkeersader die verschillende kernen in ons gebied met elkaar verbindt naar een drukke dubbelbaans 100 km weg die vooral bedoeld is om economisch verkeer een paar minuten sneller van Varsseveld naar Enschede te brengen. Je zult er maar naast wonen, als je huis tenminste mag blijven staan.

Kan het zijn dat we in slaap gesust worden door het woordje 'verkenning'? Ach, zolang het nog geen echt 'plan' is, maken we ons blijkbaar nergens druk om. Dat onze lokale politiek bij de besluitvorming over actuele zaken, zoals de plek van de fietstunnel naar Zieuwent en het viaduct bij Zwolle al rekening houdt met de plannen uit het verkenningsrapport, zou toch een alarmbelletje moeten doen rinkelen. Immers, voor je het weet zit je in de situatie waarbij er hoegenaamd niets meer te kiezen valt omdat je zelf niet op hebt zitten letten. Dat Paul Wallerbos nu een poging gedaan heeft ons hiervoor te behoeden, strekt hem tot eer. Politici die nog weten wat de term 'transparantie' werkelijk inhoudt, moet je tegenwoordig met een lampje zoeken. Dat bij Pauls wijze van communiceren inhoud wel eens boven de vorm gaat, neem ik daarom graag voor lief.


Kees Kiezel
keeskiezel@outlook.com