Met veel enthousiasme worden de blokken resthout voor het insectenhotel van gaatjes voorzien. Foto: PR
Met veel enthousiasme worden de blokken resthout voor het insectenhotel van gaatjes voorzien. Foto: PR

De heren van Estinea maken hotels voor insecten

ACHTERHOEK - Estinea en Grijsen Park & Straatdesign werken gezamenlijk aan een uniek product: het insectenhotel. Stérker nog: een insectenhotel dat gemaakt wordt van resthout dat overblijft uit de productie van straatmeubilair bij Grijsen in Winterswijk.

Op de werk- en activiteitenlocatie in Gendringen werken de enthousiaste medewerkers van Estinea in een vast groepje aan de insectenhotels. Op deze manier biedt Estinea mensen met een beperking de mogelijkheid om ook een bijdrage te leveren aan de maatschappij. Het groepje van het insectenhotel bestaat uit: Søren, Lars, Arne, Muhammed en Sander. De mannen werken met veel trots aan de insectenhotels.

Het proces voor het maken van een insectenhotel bestaat uit een aantal stappen. Vanuit Grijsen krijgen ze de cortenstalen frames, betonvoeten voor de fundatie en het resthout aangeleverd. De grotere blokken resthout worden eerst wat kleiner gezaagd.

Vervolgens worden de blokken voorzien van gaatjes met verschillende groottes. "Dat is een tijdrovende klus", vertelt Søren. Hij geeft aan dat ze ongeveer een dag bezig zijn om alle gaatjes in het hout te boren voor een hotel. De gaatjes in het hout worden rust- en nestelplekken voor verschillende insecten. Er wordt rekening gehouden met verschillende insecten, aangezien de grootte van de gaatjes ook afgewisseld wordt.

Hout met een luchtje
Iets wat Arne opviel was de geur van het hout: "De verbrande geur van hout ruikt naar ’pies’, bah!’’ Tijdens het boren wordt het hout erg warm, waardoor er een merkwaardig geurtje vrijkomt. Het hout is allemaal tropisch hardhout dat erg stevig is. Er zijn dan ook al de nodige boortjes kapotgegaan tijdens het boren.

Wanneer de klossen hout zijn voorzien van gaatjes, worden ze passend gemaakt voor het insectenhotel. Er is een mal gemaakt waar alle blokken hout ingezet kunnen worden. ‘’Het lastigste is om alle blokken hout passend in de mal te krijgen’’, zegt Lars.


‘’Dit is een leuke uitdaging en hier gaat vaak de meeste tijd in zitten.’’ Vervolgens worden de klossen hout aan elkaar gelijmd. Dit is één van de weinige werkzaamheden die begeleiders Joep en Metske voor de jongens uitvoeren. Joep geeft aan dat de mannen bijna alles zelfstandig doen: "Ze bedienen zelf de kolomboor en de afkortzaag. Het maken van de insectenhotels is een uitdagend en tijdrovend klusje voor de heren. We maken hier ongeveer 2 insectenhotels per week.’’

Insectenhotels en biodiversiteit
Insectenhotels leveren een actieve bijdrage aan de biodiversiteit. Het gaat namelijk al lange tijd niet goed met bijen, kevers, vlinders, vliegen en andere insecten. Deze beestjes zijn erg belangrijk voor de natuur en biodiversiteit. Om de afname van de insectenpopulatie tegen te gaan, is het belangrijk om insecten de ruimte te geven om tot rust te komen en te nestelen. Met deze gedachte is het insectenhotel ontwikkeld.

Het insectenhotel wordt gemaakt van resthout dat vrijkomt uit de productie van straatmeubilair van Grijsen. Waar de restmaterialen voorheen in de kachel belandden, krijgen ze nu dus een nuttige toepassing als nest- en rustplaats. Het hout wordt geplaatst in een cortenstalen frame die ook wordt gebruikt voor de afvalbakken van Grijsen. De insectenhotels zijn verspreid door Nederland en Duitsland al te vinden. Er staat er zelfs al eentje in Zwitserland. Hier kunnen de jongens van Estinea trots op zijn.

Als de blokken resthout van gaten zijn voorzien, kunnen ze passend worden gemaakt in het frame. Dit vergt wat puzzelwerk. Foto: PR
Eén van de vele insectenhotels die verspreid door Nederland geplaatst is. Dit insectenhotel staat op de Danzigerkade in Amsterdam. Foto: PR