Afbeelding

Klimaatpaniekpolitiek

Algemeen

Klimaatpaniekpolitiek

De megamestvergister in Groenlo gaat voorlopig niet door, zo staat in de krant te lezen. Veel inwoners uit Groenlo en omgeving zullen dit bericht met gejuich ontvangen hebben. Zij hoeven, voorlopig althans want de wethouder geeft nog niet op, niet te vrezen voor een grote mestverwerkingsinstallatie met alle mogelijke ongemakken en risico’s van dien. De boeren die al tienduizenden euro’s in het plan geïnvesteerd hadden, zullen balen. Hun is voor de zoveelste keer knollen voor citroenen verkocht. 

Het mag wat kosten, dat klimaatbeleid van tegenwoordig. Nu dat de boeren inmiddels een financieel pootje is gelicht zijn wij burgers aan de beurt. Als het aan klimaatpaus Frans Timmermans ligt, gaan we straks allemaal flink in de buidel tasten om ‘het klimaat te redden’. Alles wordt uit de kast getrokken om de CO2-uitstoot naar beneden te krijgen en zo de opwarming van de aarde tegen te gaan. Benzine voor 3 euro per liter, tienduizenden euro’s in je woning investeren om van het gas af te gaan, weilanden vol zonnepanelen, halveren van de veestapel en vliegen straks enkel nog voor de rijken.

Eerlijk gezegd geloof ik niet zo in die hele klimaatpaniekpolitiek. Zou dat beetje CO2 dat we nu trachten minder uit te stoten werkelijk een verschil maken voor een planeet die al miljarden jaren aan verandering onderhevig is? En dat moet voor 2030 geregeld zijn, en geen dag later, anders gaan we allemaal naar de gallemiezen. Alsof het klimaat iets is wat in een lab geregeld kan worden in plaats van een mechanisme dat bestaat uit ontelbaar op elkaar inwerkende processen. Beetje meer van dit, wat minder van dat en voilà! 

Maar beste Kees Kiezel, hoor ik u roepen, moeten we dan maar als van God en gebod losgeslagen milieu-delinquenten ons afval op één hoop gooien, voor iedere poep en scheet de auto pakken of het oude frituurvet door de wc spoelen? Nee, natuurlijk niet. Maar dat gaat over netjes omgaan met je leefomgeving en zuinig zijn met grondstoffen en daar hebben we wél invloed op. 

Tegenwoordig beschikken we over imponerende apparatuur, ingewikkelde computermodellen en een gewichtig pratende Gerrit Hiemstra op tv en trachten we zo het klimaat te managen. Wat dat betreft verschillen we met al die moderne fratsen niet eens zoveel van onze voorouders die dachten met regendansjes en dierenoffers de natuurkrachten te kunnen beïnvloeden. Zij waren alleen een stuk goedkoper uit.


Kees Kiezel

keeskiezel@outlook.com