Duiven in het nieuws

Nieuws van postduivenvereniging De Blauwe Doffer

OOST GELRE - Voor een eendaagse fondvlucht vanuit Châteauroux (’s morgens los, ’s avonds terug) neemt De Blauwe Doffer op zondag 18 juli na een dag uitstel vanwege de slechte weersomstandigheden, deel met 96 duiven van tien liefhebbers. Er kunnen 32 prijzen worden gewonnen als om 07.30 uur de manden kunnen worden geopend.

Châteauroux is een Franse losplaats gelegen op een afstand van 961 km. Gelost om 07.30 uur wordt de eerste prijsduif om 19.18.35 uur geklokt door Falckenborg-Nijhof en de laatste door Y. Dekkers.

De uitslag:  Falckenborg-Nijhof: klokt de eerste en derde prijs in de vereniging. In de C.C. een derde plaats. In totaal 4 uit 15. R. te Molder is tweede op de lijst met bijna 50% prijs! Hij komt op vier uit tien. A. Olyslager is derde met vijf duiven bij de eerste tien. Met de  meeste prijzen scoort hij 14 uit 24.

Voorts: V. van Melis: bezet een vierde plaats met een nette drie uit negen. Y. Dekkers scoort procentueel het hoogst (75%) met drie uit vier! F. Volmer scoort twee uit tien. H. Brusse komt tot een totaalscore van twee uit drie. Wat verder in de uitslag, maar wel 66 procent prijs!

Vrijdag 24 juli, een dag eerder dan gepland, staan de jonge duiven in het Belgische Tongeren voor een vlucht over 158 km. Door zeven liefhebbers worden 130 duiven ingekorfd, waardoor het prijzentotaal kan oplopen tot 44 stuks. Als de lossing om 11.20 uur kan plaatsvinden, is de eerste prijsduif om 13.32.40 uur voor Falckenborg-Nijhof. De laatste wordt geconstateerd door R. te Molder.

Het weer
In België vrijwel geen problemen. Overal zonnig, maar later wel slechter weer. Dus: zo snel mogelijk lossen. Echter, in Nederland zorgt een pakket bewolking voor oponthoud. In eerste instantie is het wachten geblazen; reden voor de latere lossing. De wind is zwak tot matig noordelijk en de temperaturen belopen uiteindelijk de 25 graden.

De uitslag: Falckenborg-Nijhof wordt eerste met zven duiven bij de eerste tien, de eerste twee duiven bijna tegelijkertijd en in de C.C. op tweede en derde plaats. In totaal komen ze op 23 uit 39. C. Levers is tweede met acht uit twintig. N. Knuth derde met vier uit vijftien. En verder: R. te Molder met vier uit 22 en H. Goossens vijf uit dertien.