Niels Rouwhorst (boven rechts) naast Chris Kleverwal op de steigers voor het hogere werk aan 'Climb Experience'. Foto: Henri Walterbos

Niels Rouwhorst (boven rechts) naast Chris Kleverwal op de steigers voor het hogere werk aan 'Climb Experience'. Foto: Henri Walterbos

‘Het hoeft niet altijd groot te zijn. Het gaat om de kwaliteit’

Algemeen

Corsogroep Zieuwentseweg bestaat 50 jaar

Door Henri Walterbos

LICHTENVOORDE - “De oorsprong van de groep ligt in de buurt Zieuwentseweg. Onder het motto ‘dat kunnen wij ook’ werd door Bennie Sterenborg, Jan Lanke, Antoon Domhof en Jan te Plate corsogroep Zieuwentseweg opgericht.” Aan het woord een trotse voorzitter Niels Rouwhorst. “Later zijn ook overige buurten, vrienden en familieleden aangesloten.” Vijftig jaar later zit de corsogroep nog steeds aan de Zieuwentseweg, de omgeving waar de meeste leden vandaan komen. “Maar we hebben inmiddels ook aanwas uit heel Lichtenvoorde en omgeving, zelfs van verder het land in, zoals Veenendaal.” De jongeren van toen hebben inmiddels zelf kinderen. “Die worden al vroeg besmet met het corsovirus. En de oudjes van toen zijn ook blijven plakken, omdat het gezellig is. Een jaarlijks gezellig samenkomen van mensen in de leeftijd van 5 tot en met zelfs 85 jaar. Bloemenplukkers, schoffelaars, lassers, van alles.”

Geen vaste lijn van onderwerpen
Het idee van de wagen wordt bepaald door de leden, tijdens de jaarvergadering, en iedereen kan een ontwerp indienen. “Vooraf wordt natuurlijk wel gekeken of het haalbaar en uitvoerbaar is, wat de uitdagingen zijn. Mochten die extreem of te simpel zijn, dan gaat het niet door. Daardoor is de stijl van onze groep geen vaste lijn van onderwerpen of bouwstijlen. Wel hebben we altijd veel aandacht voor de eindafwerking.”
Wat grootte betreft wordt gekeken naar wat de groep aankan. “Het hoeft niet altijd groot te zijn. Het gaat om de kwaliteit. Streven is wel om in het plakweekend zo rond middernacht klaar te zijn. De grootte wordt mede bepaald door de grootte van onze tent en onderstel. Globaal zitten we met onze wagen vast aan 16 meter lang en een hoogte van 7,5 meter. Onze max aan bloemen is zo’n beetje tussen de 170.000 en 180.000 stuks. Dat is niet de grootste wagen, maar waar we altijd wel groots in zijn, is de figuratie. Jaarlijks proberen we ons daarmee te onderscheiden, wat in 2016 tot de eerste plek heeft geleid.”

Verhuizen
De groep bouwde al op diverse locaties en maakt zich op voor een verhuizing. “Bij Groot Zevert/Te Plate en de voormalige boterfabriek aan de Zieuwentseweg hebben we gebouwd, maar het langste bij de familie Van Bronkhorst, vanaf 1999. Daar zitten we eigenlijk nog steeds. We zitten nu voor de tweede keer echter bij de familie Kleverwal, de firma Auto & r-Co service. Daar zitten we omdat we het op de huidige locatie, een woonerf, niet verstandig vinden om te bouwen vanwege de coronamaatregelen. Daarnaast was er lange tijd onduidelijkheid over de coronamaatregelen, en wat de gevolgen zouden zijn voor een plakweekend met meer dan 100 personen. Hierdoor hebben we besloten om dit jaar een kleiner ontwerp te maken. Door een kleiner ontwerp en een andere tijdelijke locatie hebben we dit jaar veel kosten kunnen besparen.”
Er zijn voor de toekomst een tweetal opties voor een nieuwe locatie. “Een eigen locatie naast de huidige locatie of een gezamenlijke locatie aan de Boschlaan, waar zeven groepen kunnen bouwen. We zijn hierover in overleg met de gemeente en provincie. De voorkeur is de eigen locatie aan de Zieuwentseweg, wat recht doet aan onze naam en bestaan.”

Inkomsten
Ook de Zieuwentseweg heeft dit jaar niet de inkomsten die men normaliter wel heeft. “Onder meer uit activiteiten voor de Zwarte Cross, Over de Top festival, de kermis in Groenlo en allerhande andere evenementen. In de coronatijd is er veel financiële steun gekomen vanuit de Lichtenvoordse gemeenschap: voorbeeld hiervan is de corsoburger van LEO, waarbij iedere maand een andere corsogroep met een eigen burger, met een vergoeding van 2,50 per verkochte burger voor de betreffende groep, een extra inkomstenpost heeft. Daarnaast acties van de Jumbo, een eigen actie met stroopwafels, een donatie van de SOL-sisters, een bijdrage van de gemeente en natuurlijke onze trouwe sponsors. De initiatieven vanuit de gemeenschap Lichtenvoorde en omstreken voor de corsogroepen zijn natuurlijk heel fijn, dat toont de echte betrokkenheid. We mogen dit jaar dan ook niet klagen. Een corsowagen hadden we er niet mee kunnen bekostigen, maar we houden dit jaar een klein plusje over.”

Jubileum
Dit jaar geen jubileumfeest als gehoopt. “We zijn bezig met een jubileumboek voor onze groep en we hebben een jubileumfeest, kleiner dan we gehoopt hadden. Volgend jaar aan het begin van het seizoen waarschijnlijk een groter feest om het corsovirus weer aan te wakkeren. Onze vijftigste wagen hebben we doorgeschoven naar volgend jaar. De animo is er gelukkig nog steeds want toen we een belrondje voor tapwerkzaamheden voor de kermis in Groenlo deden, hadden we in ‘no time’ dertig mensen bij elkaar, nog meer dan vorig jaar. We proberen mensen via nieuwsbrieven betrokken te houden en hebben in de lockdown een pubquiz gedaan.”

Kleiner ontwerp
Afgelopen jaar presenteerde de groep ‘Schatkist’ tijdens de Dahlia Kunstobjectenroute. “Vorig jaar was heel lang niet bekend of er wel wat zou komen als alternatief voor het corso.” Voor het ontwerp van dit jaar is Chris Kleverwal aangeschoven. Het is van zijn hand. “Ik zat bij de online vergadering met alle ontwerpers van alle groepen. Daar werd verteld dat ik een ontwerp moest maken dat in de omgeving zou passen, een beetje ‘street art’-stijl. Daar is ‘Climb Experience’ uitgekomen. Wandbeklimmers die de buitenkant van de Hamaland beklimmen. In de Hamalandhal heb je een klimwand. Die wilde ik naar buiten halen en uitvergroten.” De Hamalandhal en de gemeente werkten mee en zo ging de groep aan de slag. “We zijn in juni gestart. In totaal komen er zo’n 15.000 bloemen op. We gaan op vrijdagavond starten met bloemen aanbrengen. Ook onze kindergroep, met ‘Muurbloempjes’. We proberen er vooral een gezellige dag van te maken.”

Corsogroep bij de eerdere creatie 'Rioolrat'. Foto: PR