Inspiratiemiddagen over natuurinclusieve landbouw. Foto: Annemieke Kok
Inspiratiemiddagen over natuurinclusieve landbouw. Foto: Annemieke Kok

In gesprek over mogelijkheden van
natuurinclusieve landbouw

ACHTERHOEK - Het platform Natuurinclusieve Landbouw Gelderland organiseert drie inspiratiemiddagen. Met als doel om boeren in de provincie Gelderland te schetsen welke mogelijkheden natuurinclusief ondernemen biedt. De bijeenkomsten zijn in drie regio’s in Gelderland; Achterhoek, Veluwe en Rivierenland. Op 30 september is de bijeenkomst in Lochem. Op het bedrijf van de familie Van Buuren in Lochem spreken oud-landbouwminister Cees Veerman, voormalig NMV voorzitter Dirk Jan Schoonman uit Brummen, Erik Luiten uit Aalten, voorzitter van de ledenvereniging van Agractie en Thijs Wieggers uit Mariënvelde, verbonden aan Farmers Defence Force. 

De uitdagingen waar boeren voor staan zijn groot. De stikstofcrisis, teruglopende biodiversiteit, de gevolgen van de klimaatverandering en vaak smalle financiële marges: ga er maar aan staan. Elke inspiratiemiddag begint met een visie op transitie van de landbouw. Op 30 september verwoord door voormalig landbouwminister Cees Veerman.  

Hoe is natuurinclusief ondernemen rendabel te maken?
Na deze vergezichten gaan Carel de Vries (projectregisseur) of Hilde Engels (bestuursvoorzitter De Fruitmotor en promovendus circulaire businessmodellen aan de Radboud Universiteit in Nijmegen) in op de veelgestelde vraag: hoe maak ik als boer natuurinclusieve landbouw rendabel? De ondernemers van de bedrijven waar de bijeenkomsten zijn vertellen vervolgens hoe en waarom ze met natuurinclusieve landbouw aan de slag zijn gegaan.

Discussie met critici
Transitie, natuurinclusief, kringlooplandbouw, regeneratieve landbouw: het zijn grote, lastige thema’s die het verdienen om samen en in alle openheid besproken te worden. Een belangrijk onderdeel van elke middag vormt de discussie met de spreker waarbij vertegenwoordigers van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV), Agractie, Farmers Defence Force en de Nederlandse Fruittelersorganisatie aanschuiven aan de discussietafel. Het doel is om samen knel- en kritiekpunten te bespreken en daarbij de mogelijkheden van natuurinclusieve landbouw te onderzoeken.

Platform adviseert en inspireert
Drieëntwintig partners ondersteunen de doelstellingen van het Platform Natuurinclusieve landbouw Gelderland, dat gefinancierd wordt door de provincie Gelderland. Via tal van projecten willen ze boeren helpen en faciliteren om een beweging richting een meer natuurinclusieve landbouw te maken. De programma's van de inspiratiemiddagen in de Achterhoek, Veluwe en Rivierenland zijn te vinden op de website van het Platform.


www.natuurinclusievelandbouwgelderland.nl