Volgens LTO en PVO staan positief tegenover plannen voor een mestverwerkingsinstallatie op De Laarberg. Foto: archief
Volgens LTO en PVO staan positief tegenover plannen voor een mestverwerkingsinstallatie op De Laarberg. Foto: archief

‘Mestverwerking op De Laarberg is niet schadelijk voor agrarische sector’

Algemeen

GROENLO - Onlangs hebben LTO Oost Achterhoek en de Producenten Organisatie Varkenshouderij (PVO) een gezamenlijke brief gestuurd naar de directie van De Laarberg. De aanleiding hiervoor was een brief die de werkgroep ‘Mega mestvergister Nee’ had verstuurd naar De Laarberg. Daarin beweert deze actiegroep dat de bouw van een mestverwerkingsinstallatie, of in ieder geval de koopoptie die RMS heeft op het terrein, schadelijk zou zijn voor de agrarische sector.

LTO en de POV benadrukken in hun brief dat dit laatste zeker niet het geval is en dat zij deze mening dan ook niet met hen delen. In de gezamenlijk brief wordt genoemd dat de Achterhoek qua mestverwerking nog steeds een blinde vlek is. “Zéker nu ook begin dit jaar duidelijk is geworden dat de mestverwerking in Varsseveld niet van de grond komt. Bovendien zijn op de Laarberg diverse bedrijven actief in de (aanverwante) agrarische sector. Met een gezonde agrarische sector, waarin de veehouderij zijn verantwoordelijkheid neemt en de mest tot waarde kan brengen in eigen regio, houden wij met zijn allen de wind in de zeilen. Daarnaast past een mestvergister in het beleid en uitvoeringsprogramma installaties opwekking hernieuwbare energie Oost Gelre.”

LTO en de POV benadrukken dat, zij positief staan tegenover plannen van WSB Energy tot realisatie van een mestverwerkingsinstallatie op de Laarberg. Ze hopen dat de directie van De Laarberg zich niet laat leiden ‘door de emoties van actiegroepen’.