Afbeelding

Pleintje Kermis en de BB (=boze buren)

Algemeen

Ik woon naast de parkeerplaats van de sporthal en zie de plaatselijke kroegbazen, drie dagen lang, hard aan het werk: ze richten het pleintje in voor de kermis in coronastijl. De vrijwilligers van de Kop-kap club bereiden alles tot in de puntjes voor en het feest kan beginnen, totdat….

…zaterdagmiddag een mooie jongedame bij mij aanbelt, en vraagt of ze een microfoon aan de regenpijp van mijn muur mag bevestigen in verband met geluidsmetingen….. Ik denk praktisch; ….op die plek kan ik zelf eventueel nog wat manipuleren, stem toe en het ding is binnen 5 minuten opgehangen.

Ik ben het kermisgeluid al een leven lang gewend en bij mijn weten, klaagt er nooit iemand uit de buurt over geluidsoverlast, zelfs mijn 82-jarige buurman niet.

Op de zaterdagavond speelde Doppens Textiel en Slagerij Wolters en werd het Corsolied - gecomponeerd door bassist Jan Doppen - ‘live’ ten gehore gebracht. Een prachtig lied; een ode aan alle wagenbouwers van heel Lichtenvoorde. Omdat er al meerdere malen was gebeld door de gemeente(4x),…. de muziek gaat te hard…vooral de bastonen….moest het geluidsniveau meermaals naar beneden, en mochten we niet uit volle borst meezingen… Helaas.

Om 23 uur was het afgelopen en kwam mijn neefje met een paar vrienden even langs, voor een afzakkertje. Super gezellig en het was middenin de nacht toen ze huiswaarts keerden. Ik dacht later; als de burgermeester ons maar niet afgeluisterd heeft, want de microfoon hangt naast mijn terras, …en de verhalen van de jongelui waren niet voor ieders oren geschikt ,…maar wel leuk.

Zondagavond, lag ik op tijd in bed, maar kon niet slapen door het geluid van een zoemende mug. ik lag een beetje te piekeren en kreeg waanbeelden: …..woedende kroegbazen zaten me achterna en probeerden me te vangen, om mijn kop kaal te scheren.

Gelukkig was het maar een nare droom, en was de buurt die maandagmiddag uitgenodigd door de kroegbazen een drankje te komen drinken op het plein, ter compensatie voor de eventuele overlast. We hebben een hele gezellige middag gehad.

Woensdagmorgen 10 uur: het hele plein was weer spic en span en keurig opgeruimd, inclusief het kunstwerk van Teeuws, alleen… het microfoontje van de gemeente hing nog aan mijn muur.

Om 11 uur kwam de vriendelijke jongedame met haar laddertje het apparaatje weer van de muur halen; een werkje van 5 minuten, en ik vroeg haar, wat dit eigenlijk kost. Ze zegt het niet precies te weten, maar dacht zoiets rond de €500,00. 

Die minstens €500,00 zal dus wel kloppen, maar die kan de gemeente ruimschoots betalen, omdat ze toch nog duizenden euro’s heeft uitstaan, voor de boetes die nog betaald moeten worden door de horeca.

Kroegbazen van pleintje kermis, bedankt voor al jullie inspanningen , en gemeente... schaam u diep.


Eddy Breukers
Dijkstraat 22