Afbeelding

De demoQRatie in Oost Gelre

Algemeen

De demoQRatie in Oost Gelre

Met zo’n 5 kilo extra op de weegschaal na vier weken restaurant- en cafébezoek - familie Kiezel anticipeert alvast op een QR-codeloos bestaan - zat ik afgelopen weekend volkomen argeloos de Elna door te lezen. Potdikkie! Ben je er als columnist even een paar weken tussenuit, gaat ondertussen het hele politieke landschap van Oost Gelre op de schop. 

Na een strijd om het lijsttrekkerschap tussen Jarno Hilge en Linda van der Berg waarbij Linda als winnaar uit de bus kwam, blijken de jonge honden van D66 inmiddels alweer te zijn opgestapt. Jarno kon zijn ei beter kwijt bij NLog, die toch maar niet gaan fuseren met de VVD en Linda hangt haar politieke ambities helemaal aan de wilgen en is nu partijloos. Ze heeft er geen trek meer in ‘het gedachtengoed van D66 zoals dat nu door de landelijke bewindslieden wordt uitgevoerd’ te moeten verdedigen. Jammer voor onze lokale politiek die het de komende jaren weer met Jerry zal moeten doen maar hulde voor deze jonge politica die trouw blijft aan haar principes. Dat zie je tegenwoordig nog maar weinig.

Wie ook trouw blijft aan haar principes is onze burgemeester Annette Bronsvoort. Ondanks de lokale politieke druk om in het kader van de coronamaatregelen de randjes van de wet op te zoeken en zo de horeca zoveel mogelijk te ontzien, blijft zij bij haar standpunt: ‘Wij moeten kabinetsbesluiten uitvoeren’. Het maakt daarbij klaarblijkelijk niet uit of deze besluiten zijn genomen door een van alle logica verstoken en op hol geslagen demissionaire regering of dat ze berusten op goed onderbouwde wetenschappelijke argumenten; Ordnung muss sein. 

Ik vind onze burgemeester als persoon een aimabel mens en een warme persoonlijkheid, laat ik dat voorop stellen. Maar een burgemeester moet ook (en misschien wel juist) in crisistijd laten zien dat zij voor de burgers staat in plaats zich te gedragen als een zetbaas van een groepje ontslagen bewindslieden die keer op keer de doelpalen verzet en van goedpraterij aan elkaar hangt. 

In een van de Elna’s die ik ook nog in de stapel vakantiepost vond, las ik dat de burgemeester onlangs lid is geworden van de KBO. Senioren kunnen hun week naar hartenlust vullen met diverse bezigheden uit het overweldigende aanbod aan activiteiten, zo is uit clubblad De Treffer op te maken. Misschien wordt het zo zoetjes aan eens tijd dat Annette daar nog eens doorheen bladert.

Hebben we direct ook weer een leuk baantje voor Linda.


Kees Kiezel

keeskiezel@outlook.com