Bibliotheek ondersteunt bij vragen over het coronatoegangsbewijs

Bibliotheek ondersteunt bij vragen over het coronatoegangsbewijs

REGIO – Vanaf 25 september worden de coronamaatregelen verruimd. De anderhalve-meter-verplichting gaat vervallen. Wel moet men, op plekken waar een grotere drukte wordt verwacht, een coronatoegangsbewijs kunnen tonen. Maar hoe is zo’n QR-code te verkrijgen of waar een gedrukt toegangsbewijs? De Bibliotheek kan mensen hierbij helpen. De medewerkers van het Informatiepunt Digitale Overheid helpen mensen met vragen graag op weg. Een afspraak maken is helemaal gratis. En voor wie niet in het bezit is van een printer, die vindt in alle vestigingen van de Bibliotheek Oost-Achterhoek een printer waarvan gebruik kan worden gemaakt.

Wie vanaf 25 september naar de bioscoop of het theater wil of naar een festival, fijn uit eten et cetera, die weet: voor toegang tot bepaalde locaties, activiteiten en landen is een coronatoegangsbewijs nodig. Zo’n toegangsbewijs is te verkrijgen voor iedereen die volledig is gevaccineerd, die een geldig herstelbewijs heeft of in het bezit is van een negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud.
Er is een aantal opties om zo’n bewijs te bemachtigen. De bekendste is de CoronaCheck-app, waarmee men een QR-code kan downloaden. Het scannen van die code, het laten zien van een ID-bewijs en het toegangskaartje tonen is voldoende om naar binnen te mogen.
Ook is het mogelijk om een geprinte versie van het toegangsbewijs te verkrijgen. Dan is er geen app met QR-code nodig.

Als het niet lukt met de app, bijvoorbeeld als men geen smartphone bezit, kan in de bibliotheek om hulp worden gevraagd. Een speciaal opgeleide medewerker helpt mensen, die het even niet lukt, verder met het downloaden van de app en de werking ervan of met het ophalen van een papieren bewijs. Denk eraan dat het wel noodzakelijk is dat men z'n DigiD-gegevens weet. Nog geen DigiD? Dan moet doe eerst worden aangevraagd of maak een afspraak bij het spreekuur van de bibliotheek om hulp hierbij te vragen.
Het is belangrijk dat de gegevens bekend zijn bij het RIVM en de GGD. CoronaCheck haalt vaccinatiegegevens op uit de systemen van het RIVM en de GGD. Als men toestemming heeft gegeven om de gegevens met het RIVM te delen, heeft de zorgverlener die de vaccinatie heeft verricht, de gegevens doorgegeven aan het RIVM. Voor mensen die pas kort geleden zijn gevaccineerd, kan het zijn dat er enkele dagen overheen gaan eer men de gegevens kan oproepen via CoronaCheck. Ook is het noodzakelijk om volledig gevaccineerd te zijn of om een herstelbewijs of geldige negatieve testuitslag in bezit te hebben. Alleen dan is het mogelijk om een toegangsbewijs te maken. Een bewijs in de CoronaCheck-app is persoonlijk. Dat betekent dus dat iedereen de app op zijn/haar eigen telefoon moet zetten.
De openingstijden van de spreekuren Informatiepunt Digitale Overheid zijn te vinden op de site www.oostachterhoek.nl/ido. daar vindt men ook meer informatie, bijvoorbeeld ook over op welke momenten er in de zeven vestigingen spreekuren worden gehouden. Aanmelden voor een afspraak is eveneens mogelijk via deze site, maar even bellen kan ook, via het Servicebureau van de Bibliotheek Oost-Achterhoek, op tel. 088-0062929.
Wie een papieren toegangsbewijs wil afdrukken en niet in het bezit is van een printer, kan het opslaan op een usb-stick en het komen printen in de bibliotheekvestiging.