Timo Kleinhesselink, assistent-trainer van Longa'30, laat zien hoe je middels een app je scores kunt bijhouden op het Vitaal Sportveld.

Timo Kleinhesselink, assistent-trainer van Longa'30, laat zien hoe je middels een app je scores kunt bijhouden op het Vitaal Sportveld. 

Kyra Broshuis

Vitaal Sportveld Lichtenvoorde officieel geopend

Algemeen

‘Een aanwinst voor ons sportpark en voor heel Oost Gelre!’

Door Kyra Broshuis

LICHTENVOORDE - Een sportplek met talloze mogelijkheden voor alle inwoners van Lichtenvoorde. Dat is het nieuwe Vitaal Sportveld op het Longa-terrein. Vrijdag was de feestelijke opening van deze multifunctionele beweegplek die door gedeputeerde Jan Markink van de provincie Gelderland werd verricht.

Van start
Marcel Eekelder van de Stichting Accomodatie Beheer Longa ’30 vertelt over de totstandkoming van het Vitaal Sportveld: “In 2018 maakte toenmalig beleidsmedewerker sport van de gemeente Oost Gelre, Dennis Weijers, er ons op attent dat er mogelijkheden waren met provinciale subsidie een zogenaamd vitaal sportpark aan te leggen. Het doel was om sporten/bewegen voor zoveel mogelijk doelgroepen mogelijk en aantrekkelijk te maken.” Via Achterhoek in Beweging kwam Longa in contact met Wilco Huisman. Hij hielp bij het schrijven van het projectplan en de subsidieaanvraag bij de provincie. “We hadden hiervoor ook intentieverklaringen nodig van de toekomstige gebruikers en dat was gelukkig geen probleem.” Wat wél een probleem bleek, was het bericht dat de laatste subsidies al vergeven waren. “Het hele plan dreigde in de prullenbak te belanden maar een paar weken later belde onze penningmeester dat er een fors bedrag op de rekening was overgemaakt; de subsidie was toch toegekend. Eindelijk konden we van start”, zegt Eekelder.

Veelzijdig aanbod
Het subsidiebedrag van de provincie was 65.000 euro maar het hele plan kost 100.000 euro. Eekelder en de zijnen moesten dus aan de bak om het resterende bedrag bij elkaar te krijgen. “Met dank aan onder ander de gemeente hebben we de begroting sluitend kunnen krijgen.” Een projectgroep ging vervolgens aan de slag om invulling te geven aan een omgeving die ook echt uitdaagt om te bewegen. Voor de uitvoering is het lokale bedrijf Vario Fields of Happiness ingeschakeld dat samen met alle vrijwilligers aan het werk ging. En met een fantastisch resultaat. Op het 1250 m2 grote Vitaal Sportpark is een uitdagend toekomstbestendig en multifunctioneel sport- en beweegcomplex gerealiseerd waar alle inwoners van Lichtenvoorde onderdak kunnen vinden. Van scholen, (sport)verenigingen, het bedrijfsleven tot zorgorganisaties. Er is een veelzijdig bewegingsaanbod met beweegvaardigheden die terugkomen in elke sport. Voor elk niveau en elke leeftijd.

Plezier
“Het is een geweldige plek om te werken aan je fitheid en gezondheid, een plek waar je mensen ontmoet en waar je plezier beleeft”, aldus Ruud van Dongen, kartrekker van de werkgroep voor het Vitaal Sportpark en actief in de jeugdopleiding van Longa ’30. “Want plezier staat voorop. Het is voor iedereen interessant, voor top- tot breedtesport, revalidatie, vitaliteitsprogramma’s in het bedrijfsleven en beweegprogramma’s en beweegvormen voor jongeren en ouderen. Ik ben er trots op dit project te begeleiden. De komende maanden organiseren we clinics voor alle trainers en leiders van Longa ’30 over de mogelijkheden van het Vitaal Sportpark. Ook zijn we bezig met een plan voor het beheer en de exploitatie zodat andere verenigingen en partijen vanaf begin 2022 ook gebruik kunnen maken van de mogelijkheden. Alleen zo kunnen we er samen een ‘vitaal sportpark’ van maken.”

Marcel Eekelder is ontzettend trots op het resultaat. “Ik hoop dat ook dat wij als SAB de schakel zijn geweest voor velen om gebruik te gaan maken van deze beweegtuin. Een aanwinst op ons sportpark én een aanwinst voor heel Oost Gelre.”