Documentaire over ex-plaatsgenoot Jelle van Gorkom bij filmhuis Het Doek

OOST GELRE - Jelle van Gorkom, opgegroeid in Lichtenvoorde, ontwikkelde zich tot een van de succesvolste BMX-ers van Nederland. Een ernstig ongeval tijdens de training maakte op slag een eind aan deze glanzende carrière. De documentaire Accepteren en Doorgaan volgt Jelle vanaf zijn ontslag uit de revalidatiekliniek en de jaren daarna. Een indrukwekkend verhaal over een bijzondere ex-plaatsgenoot. Op 28, 29 en 31 oktober te zien bij filmhuis Het Doek.

Jelle van Gorkom bracht zijn hele jeugd door in Lichtenvoorde en schopte het tot een van de meest succesvolle BMX'ers van Nederland. Hij werd tenminste één keer Nederlands Kampioen in alle leeftijdscategorieën, 15 keer in totaal. In 2015 won hij zilver op het Wereldkampioenschap in Zolder (België) en in 2016 won hij op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro ook een zilveren medaille. Voor deze prestatie werd hij op een bomvolle markt in Lichtenvoorde feestelijk gehuldigd, misschien weet u het nog.

Sinds 9 januari 2018 staat Jelle ook bekend als 'de jongen van die val met die ketting'. Na een ernstig ongeval tijdens een training op de BMX-baan van Papendal raakt hij in coma. De prognoses van de artsen waren somber; nooit meer praten, lopen of fietsen. Maar daar dacht Jelle anders over...

In deze documentaire wordt Jelle gevolgd vanaf het moment dat hij wordt ontslagen uit zijn (eerste) revalidatie kliniek, ruim 5 maanden na zijn val. We volgen hem 3 jaar lang tijdens zijn revalidatie, bij hem thuis en in zijn zoektocht naar (kleine) verbeteringen. De continue drang om telkens een beetje beter te worden hebben ervoor gezorgd dat het verhaal van Jelle één grote bron van inspiratie is geworden. Met de Jelle van Gorkom Foundation wil Jelle andere mensen met een beperking helpen om ook het maximale uit hun mogelijkheden te halen. "Het delen van zijn eigen verhaal is hierin de eerste stap”, aldus auteur Ad van Ham.

Accepteren en Doorgaan is te zien op donderdag 28 oktober, vrijdag 29 oktober en zondag 31 oktober in Den Diek te Lichtenvoorde en op zondag 31 oktober in de Mattelier Groenlo. Op donderdag 28 oktober zal Jelle er zelf bij zijn, samen met onder andere Ad van Ham, de regisseur van de documentaire en schrijver van het gelijknamige boek. Hij zal vooraf een korte introductie verzorgen en na afloop is er gelegenheid om Jelle vragen te stellen.

Reserveren is verplicht (gezien de verwachte drukte) en natuurlijk volgens de geldende coronaregels met een QR-code, geldig vaccinatiebewijs of een negatieve PCR-test (niet ouder dan 48 uur).