Vrijwilligers Henk Grave (links) en Guus Wolterink begeleiden de leerlingen van Het Bariet. Foto: Jos Betting

Vrijwilligers Henk Grave (links) en Guus Wolterink begeleiden de leerlingen van Het Bariet. Foto: Jos Betting 

Zonder vrijwilligers geen dierenweide

Maatschappij

LICHTENVOORDE - Een waar dierenparadijs is het, de dierenweide van het Wentholtpark aan de Wentholtstraat in Lichtenvoorde. Dat moet zo blijven, vinden de vrijwilligers, bezoekers en passanten en daarom is de stichting van de dierenweide op zoek naar extra vrijwilligers die hun team willen versterken. Een ieder die een hart voor dieren heeft, van het buitenleven houdt en onderdeel wil zijn van een gezellige club, is van harte welkom bij het vrijwilligersteam van stichting Wentholtpark.

Door Dinès Quist

Van dieren voeren en het verrichten van onderhoudswerkzaamheden tot aan het begeleiden van kinderen, dit behoort allemaal tot de taken van de vrijwilligers. “Rondom de Wentholtweide heerst altijd een gezellige sfeer,” vertelt Henk Grave, één van de 13 vrijwilligers die het dierenpark draaiende houden. “Het is heerlijk om hier ‘s morgens te komen en lekker in de buitenlucht bezig te zijn. Een aantal keer per week komen de leerlingen van Het Bariet hier hun handen uit de mouwen steken, dan helpen wij ze op weg. Het is fantastisch om de kinderen te zien genieten als ze met de dieren bezig zijn.” De structurele aanloop van kinderen, leerlingen van het Marianum, het basisonderwijs, de BSO’s en cliënten van Careaz zorgt voor een hoop dynamiek.

Uitbreidingsplannen 
Drie jaar geleden is het dierenverblijf al uitgebreid met een rolstoeltoegankelijk binnenverblijf. Hier kunnen kinderen ook bij slecht weer de dieren knuffelen, de vrijwilligers kunnen er koffie drinken en regelmatig worden er lezingen gegeven op het gebied van dierenverzorging en flora en fauna. Elke zes weken wordt er een vrijwilligersoverleg georganiseerd, daar wordt dan een gezellig samenzijn van gemaakt. Maar de ambitieuze club van stichting Wentholtpark heeft opnieuw uitbreidingsplannen. Om in de toekomst te kunnen voldoen aan de wet- en regelgeving, met name op het gebied van dierenwelzijn, is er een masterplan ontwikkeld. In nauw overleg met de gemeente zal er in de komende tien jaar gewerkt worden aan een meer natuurlijkere uitstraling, biodiversiteit, beter waterbeheer en aan een optimaal dierenwelzijn.

‘Het is heerlijk
om hier te
werken en
lekker in de
buitenlucht
te zijn’


In de eerste fase zal er aandacht besteed worden aan oeververbetering van de vijver door beplanting, dit zorgt mede voor meer biodiversiteit en er wordt een ijsvogelbroedplaats aangelegd. Ook liggen er al concrete plannen op tafel om het kippenverblijf te vergroten, een schutplaats te maken voor de dieren in de grote weide en het overdekte terras in de knuffelweide te vergroten.

Op zoek naar vrijwilligers
Al deze plannen moeten gerealiseerd worden met een krap budget. Met mankracht van vrijwilligers en materiaal uit te slopen gebouwen zullen de plannen in de komende jaren werkelijkheid worden. “Samen onderhouden en bouwen geeft enorm veel voldoening,” vertelt één van de vrijwilligers. “Het brengt een hoop gezelligheid en saamhorigheid. Ik ben al zo’n negen jaar vrijwilliger hier en ik ga elke keer weer met veel plezier aan de slag. Iedere vrijwilliger komt één dag in de week, ‘s morgens en ‘s avonds de dieren voeren en verzorgen. Dit werkt al tien jaar prima, maar inmiddels stromen de oudste vrijwilligers uit en is het tijd voor nieuwe enthousiastelingen.”

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de parkbeheerder via het mailadres dierenweide@wentholtpark.com of telefonisch op 06-2685 0452.

Leerlingen van Het Bariet voeren de dieren in de Wentholtweide. Foto: Jos Betting
Leerlingen van Het Bariet aaien de dieren in het binnenverblijf. Foto: Jos Betting
Leerlingen van Het Bariet voeren de dieren in de Wentholtweide. Foto: Jos Betting
Leerling van het bariet aait de nieuwe biggetjes Ot en Sien. Foto: Jos Betting
Leerlingen van Het Bariet voeren de dieren in de Wentholtweide. Foto: Jos Betting