'Een mooi leven buurtje' Hugo wordt gereden door Luc. Foto: Frank Vinkenvleugel

'Een mooi leven buurtje' Hugo wordt gereden door Luc. Foto: Frank Vinkenvleugel

'Mooi Leven Buurtje' waar iedereen zich thuis voelt

‘Thuis’ in een buurtje met ‘naoberschap’

Door Waltraud Wensink

AALTEN/DINXPERLO - Een gezamenlijke leefplek waar iedereen ‘mag’ en ‘kan’ zijn zoals hij of zij is. Een ‘Mooi Leven Huis’ in de Oost Achterhoek, dat is wat een aantal ouders voor hun zoon of dochter met een beperking willen. Daarvoor zijn ze op zoek naar meerdere belangstellenden, zodat dit ook daadwerkelijk gerealiseerd kan worden.

Nienke Geven uit Dinxperlo begeleidt al jarenlang mensen met een verstandelijke beperking. Veel gezien, veel geleerd en veel meegemaakt wat betreft de ontwikkelingen in de zorg, maar nu op een punt beland dat ze het anders wil. Nienke: ”Ik wil van ‘wonen’ en ‘werken’ graag ’leven ‘maken. Ik ben me gaan oriënteren wat bij mij en mijn gezin past en waar ik gelukkig van word. Zo kwam ik terecht bij een ‘Mooi Leven Huis’. We willen een leefplek maken waar we met elkaar verweven zijn en waar we elkaar versterken, of je nu bewoner, familie of medewerker bent. Een ‘Mooi Leven Huis’ bestaat al op verschillende plaatsen (mijnmooilevenhuis.nl) maar we zouden hier liever een ‘Mooi Leven Buurtje’ willen opzetten.

Wensen samen in één buurtje
Tiny Slotboom, moeder van Hugo, en Cäthrin Hollander, moeder van Luc, gaan hier graag in mee .Tiny: ”Ik ben op zoek naar een fijne woonplek voor Hugo, een plek die bij zijn wensen en mogelijkheden past en die plek vind ik niet in een instelling.” Cäthrin: ”Dat geldt voor ons als ouders ook. We zijn voor Luc op zoek naar een plek dat een verlengde is van thuis. Het bestaande aanbod hier in de regio vinden we niet bij Luc passen, wij zijn op zoek naar iets anders en daar sluit het idee van een ‘Mooi Leven Buurtje’ prachtig bij aan.” “Hugo heeft voldoende aan een slaapkamer voor zichzelf maar een badkamer kan hij best delen, dat doen wij thuis ook”, zegt Tiny. Bij Luc is dat juist andersom en zal een eigen appartement beter bij hem passen. Nienke: ”Wensen van mensen en de stukjes van ‘thuis’ die voor jou belangrijk zijn, komen samen in één buurtje. Het netwerk, de familie, blijven een rol spelen binnen dat ‘Mooi Leven Buurtje’. Hoe, dat gaan we samen uitzoeken en uiteindelijk uitvoeren binnen de mogelijkheden. Eigen regie en toch samen.”

Nienke: ”Wij willen met ons gezin ook graag wonen in dat buurtje. Mensen met en zonder beperking die in het ‘Mooi Leven Buurtje’ willen wonen of werken, gaan een stukje van elkaars leven uitmaken. Wat vind je leuk of waar ben je goed in, zoek die klik met elkaar. Als ik de hond ga uitlaten, vraag ik iemand mee die dat ook leuk vindt en we gaan samen. Daar zoeken we naar en zetten zo plusjes in elkaars leven. Nu krijg je wel indicatie voor zorg, maar geen indicatie voor ‘leven' en dat mis ik.” Tiny: ” Ik ga uit van de mogelijkheden en sta daar als moeder volledig achter. Nu is het van belang dat we de groep mensen die dit ook voor hun kind met een beperking wil, gaan uitbreiden. Het maakt niet uit wat je beperking is of wat jouw mogelijkheden zijn, we gaan ervan uit dat de verschillen in die mogelijkheden en de mix van die mogelijkheden elkaars leven versterken.” 

Cäthrin: ”Wij zijn al een tijdje aan het rondkijken en dit voelt goed en veilig voor ons. Vanuit Luc gezien, ‘laat mij’ en niet alles ‘moeten’ omdat de rest het ook zo doet. Het mooie is dat ons gezin nog steeds betrokken blijft als Luc er gaat wonen. Het wordt anders ingericht als thuis maar het is wel een verlengstuk van thuis.” Nienke: ”Met vijf toekomstige bewoners en hun gezinnen, die allemaal enthousiast zijn over het concept van een ‘Mooi Leven Huis’, zijn we nu bezig het ‘buurtje’ vorm te geven. ‘Leven’ staat voorop en ‘zorg’ schuift in. ‘Leven’ wordt vormgegeven door de bewoner en zijn of haar netwerk en ‘zorg’ wordt geregeld door een zorgorganisatie. Die samenwerking is de uitdaging.”

“Hierin meedenken en meedoen kan nog steeds want we zitten nog in de beginfase. Vanaf twintig belangstellenden kunnen we daadwerkelijk aan de slag. Het zou mooi zijn als we een plek kunnen creëren aan de rand van een dorp in Oost Achterhoek, waar voldoende ruimte is voor eventuele moestuintjes, een grote schuur of dieren voor de mensen die er wonen. Familie die blijft eten of logeren, wat thuis gewoon is, kan hier ook. Jouw ‘thuis’ in een buurtje met ‘naoberschap’. Een plek waar mensen met en zonder beperking samen een ‘mooi leven’ hebben”.

'We willen
een leefplek
maken waar
we met
elkaar
verweven zijn
en waar we
elkaar
versterken'


Wil je meer weten over een ‘Mooi Leven Buurtje’, neem dan contact op met Berlinda Brunt: tel. 06-14380064 of e-mail: m.brunt1@kpnmail.nl of Nienke Geven: tel: 06-13983319, e-mail: nienke.geven@gmail.com