De klanken van de midwinterhoorns zijn te horen op de drie routes, variërend van 6 tot 17 kilometer. Foto: PR
De klanken van de midwinterhoorns zijn te horen op de drie routes, variërend van 6 tot 17 kilometer. Foto: PR

22ste editie Reurlse Midwinterhoornwandeling

RUURLO - De 22ste editie Reurlse Midwinterhoornwandeling is op zondag 28 november. Wandelaars hebben de keuze uit drie wandelroutes tijdens dit bijzonder sfeervolle wandelevenement in Ruurlo. 

De tonen van de enthousiaste midwinterhoornblazers vergezellen de wandelaars bij deze schitterende wandeling die grotendeels door Ruurlose bossen gaat. De roep van de midwinterhoorns leidt de deelnemers over bijzondere paden en door een afwisselend landschap. Op markante punten treft men midwinterhoornblazers aan, in de nabijheid van gezellige en verwarmende vuurkorven. De blazers zijn altijd bereid uitleg te geven over deze speciaal in de winter gehouden traditie. Midwinterhoornblazers blazen traditioneel vanaf de eerste zondag van advent tot en met Driekoningen op hun midwinterhoorns. Hiermee kondigen ze de geboorte van het Christuskind aan, al wordt er ook wel gezegd dat met het blazen ‘boze geesten verdreven worden'. Hoe dan ook zal menigeen het verhaal over achtergrond van de de traditie van de midwinterhoorn boeiend vinden. Onderweg kunnen de wandelaars wat nuttigen bij de koek-en-zopietenten. Bij De Heikamp is te zien hoe de traditionele midwinterhoorn wordt gemaakt.

Starten kan 28 november tussen 10.00 en 14.00 uur bij de Heikamp, Hengeloseweg 2 in Ruurlo. Er kan gekozen worden uit drie routes, variërend in afstand van 6, 12 of 17 kilometer. De looptijd per route varieert van ongeveer 2 tot circa 5 uur. De toegangsprijs bedraagt voor volwassenen 4 euro, kinderen mogen mee voor 1,50 euro; graag contant betalen. De richtlijnen van het RIVM worden gehanteerd.

De route is mede mogelijk gemaakt door samenwerking van Staatsbosbeheer -de wandelaars zijn hier deze dag te gast- Buurtvereniging de Bruil e.o. (zij zijn betrokken bij de organisatie en verzorgen onder meer de koek-en-zopietenten), de Midwinterhoornblazers uit Ruurlo en omgeving en De Heikamp, als initiatiefnemer en VVV Ruurlo als promotor.