Energieperikelen

Ik ga het nu niet hebben over corona, beste Grollenaren. Daar is inmiddels zo’n armada van informatie en kennis over dat een gewone Grollenaar als ik daar niks, maar dan ook helemaal niks aan heeft toe te voegen, nietwaar?

En het past ook niet om daar met halve grappen over te komen als: hier kennen we binnenkort een eigen variant van corona, de zogeheten Eefseler variant of het Avester buitenbeentje. Maar ik bemoei me vandaag wel met een ander ernstig probleem, het energievraagstuk. Ik las vorige week in onze Groenlose Gids een opiniestuk (zo heet dat) van de PvdA die pleit voor voortgang kleinschalige windmolens. Er ligt daarvoor een aanvraag uit Vragender bij de gemeente, maar de afhandeling ervan schiet niet op. Zo ongeveer. Kleinschalige windmolens zijn volgens de PvdA Oost Gelre beter dan grootschalige windmolens omdat er dan minder overlast is. Maar je moet er dan denk ik veel meer plaatsen, zodat uiteindelijk het resultaat naar mijn idee hetzelfde is en dus de (over)last ook. Dat zie je niet goed Torenwachter! Kan zijn, maar zo zie ik het.

Het energievraagstuk houdt de mensheid al heel wat jaren bezig. Iedereen probeert er wat aan te doen. Helemaal hot zijn nu de windmolens en de zonneparken. Die zonneparken worden veelal geplaatst op boerenakkers en weidegronden, agrarische percelen dus en dat heeft hier ook al geleid tot protesten van agrariërs. Die vinden dat je daarvoor agrarische gronden niet moet gebruiken. Plaats die panelen maar op de daken, dat is veel logischer zeggen ze. Overigens gebeurt dat ook al.

Windmolens en zonneparken moeten het alternatief zijn; een schone energiebron die bovendien niet opraakt omdat de zon regelmatig schijnt en wind is er ook veel. In onze Achterhoek dan weer wat minder want de wind neemt hier steeds af; we hebben wat dat betreft de wind niet mee. Er ligt ook een ambitieus plan van de gemeente Oost Gelre. Het streven is dat over een aantal jaren Oost Gelre helemaal energieneutraal opereert, zo heet het geloof ik. We hadden bovendien al bijna een extra energievoorziening door de megavergister. Deze energiebron is hier zowel arbitrair als ongewenst. Procedures daarover lopen zoals jullie weten nog steeds.

Is dat nu geweldig wat wij doen? Ik zet daar vraagtekens bij. Hij wel, zullen jullie roepen. Hee weet ’t weer better! Helemaal niet, maar mijn gevoel, zegt me dat we het op deze manier op de duur toch niet gaan redden. Ik weet dat het stikt van de deskundigen die allemaal haarfijn kunnen uitleggen dat zon en wind het moeten doen. Maar er zijn ook legio deskundigen die zeggen dat je het met wind en zon alleen niet redt. Dat we moeten kijken naar kernenergie als een aanvullende energiebron. Langzamerhand kantelt geloof ik de breed gedragen gedachte dat kernenergie heel erg slecht voor je is. De technieken schrijden voort en gevaren kunnen beter worden gepareerd en gereduceerd.

Al wij ons hier in Oost Gelre nu alleen blijven inzetten op zon en wind dan kan het in het meest extreme geval gebeuren dat hier straks alles vol zit met zonne-energieparken, dat de landerijen van de boeren helemaal onder de pannen liggen en dat op elke straathoek een windmolen staat te loeien. Dat we ons landschap onevenredig zwaar belasten met deze voorzieningen. Dat we in onze vurige wens alles energiezuinig op te lossen met zon en wind, onze prachtige Achterhoek van gezicht laten veranderen. Dat mow neet doon. Natuurlijk overdrijf ik, maar het zou goed zijn bij alle plannen dit in de smiezen te houden.

Zeg later niet dat er nooit nadrukkelijk op gewezen is.


Torenwachter