Gerard en Tineke Van Huet-Adema in de in een inspiratiepunt omgedoopte VVV-vestiging in Groenlo. Foto: Theo Huijskes
Gerard en Tineke Van Huet-Adema in de in een inspiratiepunt omgedoopte VVV-vestiging in Groenlo. Foto: Theo Huijskes Theo Huijskes

Gerard en Tineke van Huet-Adema zijn vrijwilligers van de maand februari

Genomineerd door collega-vrijwilligers van de VVV

Door Theo Huijskes

GROENLO - Ondanks dat de coronapandemie vooralsnog doorlopend roet in het eten blijft gooien, werken bestuursleden, medewerkers en vrijwilligers onverstoord verder aan de metamorfose van de VVV-vestiging in Groenlo. Anders gezegd, aan de transformatie van een eenvoudige VVV-winkel naar een multifunctioneel VVV-inspiratiepunt, waardoor in de regio Oost-Nederland naast Ulft, Winterswijk en Zutphen ook aan het vestingstadje Groenlo een VVV-centrumfunctie wordt toegekend. Een uitdaging die in Groenlo door het team VVV-vrijwilligers met beide handen wordt aangepakt om er op de benedenverdieping van het oude stadhuis iets moois van te maken. Door dezelfde medewerkers is het echtpaar Gerard en Tineke van Huet-Adema genomineerd voor de rubriek Vrijwilliger van de maand.

'Wij willen vrijwilliger zijn op meerdere terreinen'
Zowel Gerard als Tineke is reeds een aantal jaren bijzonder actief in de weer voor de VVV. Een en ander wordt tijdens het gesprek ook nog eens benadrukt door de in de VVV-vestiging werkzame beroepskracht Sandra Zieverink. “Wij willen dit vrijwilligerswerk bij voorkeur zo breed en gevarieerd mogelijk invullen”, aldus Gerard en Tineke. “Dat betekent in ons geval dat wij niet alleen diensten draaien in noem het deze VVV-winkel, maar willen wij ons ook op andere terreinen laten gelden als vrijwilliger. Zo begeleiden we als gids de stadswandelingen door Groenlo en zijn we het aanspreekpunt bij de populaire ambachtelijke bierroutes. Ook verzorgen we met behulp van filmmateriaal rondleidingen in de zeventiende-eeuwse kerkers onder het stadhuis. Deze kerkers zijn destijds weer toegankelijk gemaakt voor vakantiegangers, toeristen en andere belangstellenden. Speciaal hiervoor zijn de deuren in de kerkers gemaakt van eeuwenoude panelen, is de aanwezige waterput helemaal hersteld en zijn oude stenen hergebruikt om de toegangstrap te reconstrueren. Een bijzondere bezienswaardigheid, die erg in trek is. Maar op dit moment zijn onze activiteiten op vrijwillige basis even helemaal afgestemd op de totale afronding van het VVV-inspiratiepunt.”

Het onderwijs heeft ons arbeidzame leven bepaald
Werd Tineke in september 1949 in Groenlo geboren, voor Gerard gold dat een maand eerder in Velp. Beiden hebben elkaar eind 1967 leren kennen op de Kweekschool in Arnhem, waarna een burgerlijk huwelijk eind 1973 en een kerkelijk huwelijk begin 1974 volgde. Na drie jaar gewoond te hebben in Eibergen, werd er gekozen voor een koopwoning in Groenlo, waar men vandaag de dag nog steeds woont. Uit hun huwelijk werden twee kinderen geboren. Dochter Joske, woonachtig in Groenlo en daar ook actief op vele terreinen, heeft gezorgd voor drie kleinkinderen en zoon Luuk is woonachtig in Amsterdam en alleenstaand. In het verlengde van de gevolgde Kweekschool heeft zowel Gerard als Tineke in het onderwijs gewerkt. Gerard geniet er met volle teugen van wanneer hij lang en bijzonder gedetailleerd vertelt over zijn loopbaan als onderwijzer bij diverse scholen, die met het schooljaar 1970-1971 van start ging op de basisschool St. Ludgerus in Zwolle en vervolgens vorm en inhoud kreeg bij tal van onderwijsinstellingen in onder andere Groenlo en Haaksbergen. Het ging hierbij met name om het doceren van de vakken Nederlands, biologie, geschiedenis en aardrijkskunde. Ook Tineke is in het onderwijs, in haar geval in Gaanderen, Eibergen en Groenlo, werkzaam geweest en is zij daarmee evenals haar broer Joost Adema in de voetsporen getreden van hun moeder Diny Adema-de Ponti, in Groenlo onder andere een begrip in relatie tot destijds de plaatselijke basisschool St. Canisius.


Vrijwilligers ten behoeve van De Slag om Grolle
Niet bij de uitvoering van het tweejaarlijkse evenement De Slag om Grol zelf, maar wel in de aanloop naar ‘De Slag' zelf nemen Gerard en Tineke een belangrijke, noem het in dit geval educatieve, taak voor hun rekening. Gedurende een aantal maanden verzorgt het tweetal dan een zogenoemd roulatieprogramma over De Slag om Grolle voor leerlingen in het basis-, en voortgezet onderwijs. En dat niet alleen voor belangstellende jongeren uit Groenlo, waarbij vooral de plaatselijke basisscholen worden aangemerkt, maar ook voor jongeren uit omliggende plaatsen. In dit werk is Gerard ingerold op het moment dat hij een punt had gezet achter zijn vrijwilligerswerk in de sport (onder andere voetbal en badminton) en zich als vrijwilliger had aangemeld bij De Oude Calixtus. "De belangstelling hiervoor onder de jeugd is door de jaren heen -een en ander vanzelfsprekend vanwege het grote succes van het evenement- enorm gegroeid”, vertelt Gerard. "Onder het mom van ‘De herovering in 1627 van ‘Die Starcke Stadt Grol' door Frederik Hendrik op de Spanjaarden' verzorgen wij een educatief programma, waarbij wij aan de hand van diverse introducties, films en demo's tekst en uitleg geven en de jongeren mee terugnemen in de tijd. Daarbij maken wij in ons vestingstadje gebruik van diverse locaties en terreinen, zoals De Oude Calixtus, het Stadsmuseum Groenlo, het Scoutingterrein nabij Jongensstad, de Kanonswal enzovoort.” Aangevuld door echtgenote Tineke met de woorden: "Het is niet alleen prachtig om dit werk te doen, maar het geeft tegelijkertijd veel voldoening. Om het totaal het nodige cachet mee te geven, gaan wij samen gedurende het gehele roulatieprogramma in middeleeuwse kledij.”

Welke vrijwilliger komt er volgens u in aanmerking voor de titel 'Vrijwilliger van de maand'? Mail uw suggestie naar redactie@groenlosegids.nl en wie weet zie u hem of haar terug in deze rubriek.