Het wonder van de woningbehoefte

Je zou denken dat er in dit op realiteit en no-nonsens gestoelde land toch maar niet zomaar wat wordt geroepen, nietwaar beste Grollenaren? Nou, vergeet het maar. Hoe lang is het geleden dat we het hier in de Achterhoek alleen maar hadden over krimp; kromp, gekrompen? Ook hier in Grolle; in tegenstelling tot wat ze in Doetinchem denken toch het hart van de Achterhoek. Zo: 1-0. Het was me een treurigheid door die krimp; eigenlijk kon er helemaal geen huis meer worden gebouwd. Sterker nog: het was verstandiger om ze af te breken want geen hond - geen mens - had er behoefte aan.

De stadjes, dorpen en kerkdorpen zouden steeds leger worden, steeds minder mensen. Oké, hier en daar liep nog een oude veteraan uit de glorietijd van het gemengde bedrijf rond, maar verder zou het een leeg landschap worden liggend in een vergeten uithoek van Nederland. We waren hier feitelijk uitgemolken, uitgerangeerd, door erosie verpulverd, de roemruchte geschiedenis van eeuwen lag aan de kant van de weg.

Maar recentelijk gebeurde er ineens een wonder. Plots was de Achterhoek weer booming; als een duveltje uit een doosje kwam er belangstelling voor wonen in dit gebied en nu kunnen de woningen niet worden aangesleept. Tot op het bot verontruste bestuurders kakelen nu dat er flink moet worden gebouwd. Er moet een massief bouwprogramma worden opgezet, er is een enorme vraag en daar moet hoe dan ook aan worden voldaan.

Hoe zit het eigenlijk met onze geachte demografen en andere aan die tak van sport gerelateerde deskundigen die altijd speuren naar nieuwe trends, ontwikkelingen en dat allemaal met een reusachtig areaal aan kennis en kunde? Hebben ze het dan toch ietwat verkeerd ‘gezien’ of is het zo dat ze gewoon werken met een aantal aannames en als die aannames nu maar kloppen dan kloppen de uitkomsten ook. Het ligt denk ik aan de aannames, niet aan de deskundigheid hoop ik.

Het gevolg van deze wijziging in de bevolkingsontwikkeling leidt ook tot een aantal bijzondere andere ontwikkelingen. Ik hoor her en der dat er steeds meer bouwbedrijven worden opgericht, dat vanuit alle windstreken bouwvakkers naar hier komen aanrazen, voor zover ze al niet elders aan het timmeren zijn. De gemeentesturen raken overbelast en er schijnen nu te weinig ambtenaren te zijn die met alle mogelijke middelen proberen alles nog een beetje binnen wet- en regelgeving te houden. Een al dan niet van harte gegunde bonus ligt wellicht al in het verschiet.

Weten jullie wat ik als gewone Grollenaar en teven Achterhoekse man denk? Ik denk: loat oe de kop neet gek maken. Als we ons van zowel van het schrikbeeld de krimp als nu van de vloedgolf niet te veel aantrekken dan kan het gewoon een beetje doormarcheren. We rennen van hype naar hype, ineens worden we weer opgeschrikt door nieuwe deskundigen die becijferen dat alle westerse mensen nu plots in de Achterhoek willen wonen. Dat daardoor het westen met de westenwind mee naar het oosten opschuift. En dat we dus als je zo doorredeneert straks het verschijnsel krijgt dat hier alle Nederlanders zitten en in het westen staat alles leeg. Ik denk niet dat het zover komt. Met onze typisch nuchterheid zullen we de idioterie de baas kunnen blijven.

Ik moest daaraan denken toen ik een dezer dagen een echtpaar op een bankje zag zitten met koffie en gebak bij zich. Die vrouw zei dat ze had gehoord dat vandaag de cafés weer open zouden gaan.

Ik denk dat ‘t nog wal morgen wordt zei de man.

Dat bedoel ik.


Torenwachter