Foto: Mark Ebbers/archief Achterhoek Nieuws

 Foto: Mark Ebbers/archief Achterhoek Nieuws

‘Radar love’ met 48 klokken

'We willen laten horen dat we Bach kunnen spelen, maar ook Golden Earring'

Door Henri Walterbos

GROENLO - Golden Earring is er gewoon. Je weet niet anders. Toch blijkt ook een band van deze statuur vergankelijk te zijn, bleek onlangs. Toen vrijdag 5 februari jongstleden bekend werd dat gitarist/zanger/componist George Kooymans lijdt aan de progressieve spierziekte ALS en niet meer in staat is om op treden, besloot de band zichzelf met onmiddellijke ingang op te heffen. De reden was veel- zo niet alleszeggend: 'Een gitarist kun je vervangen, een broer niet'. Zo intens was de onderlinge band. In het jaar dat de band op de kop af 60 jaar bestaat geen jubileumconcert of anderszins, maar wordt er een dikke punt achter een imposante carrière gezet, met vele hits en een status van legendarische band. Alom begrip bij eenieder om de keuze van Kooymans ‘bloedbroeders’, maar even zo groot de shock bij velen over het lot dat de geliefde Kooymans trof.

Medeleven
Veel medeleven ging er in de richting van de band en Kooymans in het bijzonder. Kooymans verkoos de stilte in plaats van zelf naar buiten te treden. Aanstaande donderdag 11 maart wordt hij 73 jaar. Reden voor een eerbetoon, vinden fans. Het initiatief ontstond om 11 maart om 17.15 uur uit alle speakers, radio’s en anderszins dè klassieker van de band, ‘Radar love’ uit 1973, te laten klinken. Een lied met een grootse status, tot in Amerika aan toe.
Het initiatief wordt breed omarmd. Vele radiozenders hebben aangegeven aan de oproep gehoor te geven, maar ook zal ‘Radar love’ uit vele huiskamers klinken. Gezien de status van het lied en het bijzondere karakter van het eerbetoon reden voor beiaardiers Wim Ruessink en Dennis Vallenduuk ‘Radar love’ vanuit de klokkentorens van Winterswijk en Groenlo te laten klinken. Zal Ruessink, normaliter ook beiaardier van de Oude Calixtuskerk in Groenlo, vanuit de Jacobstoren in Winterswijk te horen zijn, Vallenduuk zal als gastbeiaardier de speelklokken van de Oude Calixtuskerk vanaf de Markt in Groenlo over de vestingstad laten klinken.

Nederlandse Beiaardier Vereniging
Het initiatief om ‘Radar love' uit klokkentorens te laten klinken komt van de Nederlandse Beiaardier Vereniging, laat Ruessink weten. "Toen het initiatief kwam om donderdag 17.15 uur landelijk ‘Radar love' te laten horen, toen is de beiaardwereld daar direct al op ingesprongen. Er zijn zeker twintig tot dertig plekken in Nederland waar het gaat gebeuren. Daar ben ik ook op ingesprongen. Het mooie is dat als je met zo'n toren aan kunt sluiten bij de actualiteit dan moet je dat vooral niet nalaten, zoals met 75 jaar bevrijding afgelopen jaar of een verzoekprogramma in de coronacrisis. Als het initiatief niet was gekomen vanuit de vereniging, dan had ik het zelf wel opgepakt.” Het idee is één, maar uitvoeren is een heel andere zaak. Vindt ook Ruessink, die begint te lachen. "We hebben 48 speelklokken in zowel Winterswijk als Groenlo, maar ook maar twee vuisten en voeten. We zijn lang niet Golden Earring. Het zal vooral de kunst van het weglaten zijn. Dat is ook de uitdaging, maar ook heel erg leuk om uit te zoeken en het dan toch herkenbaar voor het voetlicht krijgen. Er is een beiaardier die een arrangement heeft gemaakt, maar iedereen vertaalt dat vooral naar zijn eigen praktijk, want elke toren is anders. De ene toren heeft weer meer klokken, de ander minder, of de ene is heel licht, zoals Groenlo bijvoorbeeld. Elke beiaardier gaat daar zelf mee aan de slag om het te vertalen naar zijn toren. Geen enkele toren is gelijk.”

Respect
‘Radar love’ heeft ook voor Ruessink betekenis. “Het is een liedje uit mijn jeugd. Het is een icoon van de Nederlandse popmuziek. Daar heb je wel respect voor. Al zo lang, zo goed. Het is geloof ik een van de meest gecoverde nummers op de wereld. En als ik het dan speel dan weet je pas hoe knap zo’n nummer in elkaar steekt. De grootste uitdaging is de fantastische drumpartij van Cesar Zuiderwijk. Dat kunnen wij niet spelen, maar toch moet je hem horen. Dat is al magie. Die bas dat gaat nog wel. Dat gaat in Groenlo wel goed, denk ik. Het is wel belangrijk de drive die in het nummer zit aan de mensen te laten horen. We willen laten horen dat we Bach kunnen spelen, maar ook Golden Earring.”

Aangezien Ruessink niet op twee plekken tegelijk kan zijn en waarde hecht aan beiden ‘live’ gaan op het vaststaande tijdstip van donderdag 17.15 uur, benaderde Ruessink Dennis Vallenduuk om zijn plek in Groenlo in te nemen. “Je kunt wel iets maken voor de automaat, maar dat is toch een andere beleving dan live spel. Dennis is student op de Nederlandse beiaardschool en heeft wel iets met Groenlo, waar hij op het Marianum zat.”