Dick en Marry Dikken in de achtertuin van hun woning in Zevenaar. Foto: Theo Huijskes
Dick en Marry Dikken in de achtertuin van hun woning in Zevenaar. Foto: Theo Huijskes Theo Huijskes

Dertig jaar Groenlo:
'Een onvergetelijke levenservaring!’

Voor de rubriek ‘Hoe gaat het met u?’ is correspondent Theo Huijskes deze keer op bezoek bij Dick en Marry Dikken, na 30 jaar Groenlo nu alweer 15 jaar woonachtig in Zevenaar.

GROENLO - “Wat een eer dat de Groenlose Gids, die wij nog regelmatig digitaal raadplegen, komt informeren hoe het met ons gaat en dat daarvoor iemand naar Zevenaar komt. In dit geval zelfs een geboren en getogen Grollenaar, waarmee wij gezellig kunnen babbelen over het wel en wee in het mooie stadje Groenlo en in het bijzonder over ons drie decennia durende verblijf daar, dat voor ons een onvergetelijke levenservaring is!”

In Zevenaar, in de Gelderse Liemers, zorgen Dick en Marry Dikken, beiden 80 jaar jong, voor een gastvrij onthaal, gevolgd door een gesprek waar enkele pagina’s van deze krant mee gevuld zouden kunnen worden.

De familie Dikken, naast Dick en Marry bestaande uit zoon Christian en dochter Esther, staat in Groenlo bekend vanwege hun destijds centraal in de Beltrumsestraat gevestigde sportzaak. In het pand van voorheen Sport- en Muziekhandel Ruus Nales heeft men 30 jaar achtereen nering gedreven, terwijl men daarnaast van 1980 tot 1988 ook nog een sportzaak in Aalten runde. Maar los van dat kortstondige uitstapje, is de focus van het nu op het adres Mesdagstraat 10 in Zevenaar woonachtige echtpaar nog altijd gericht op Grolle.

“Ondanks dat wij Zwolle in Overijssel, waar wij beiden zijn geboren, nog diep in ons hart hebben zitten, kunnen wij er niet omheen dat Groenlo ons veel levensplezier en gezelligheid heeft gebracht. Veel lieve mensen leren kennen, met een aantal van hen onderhouden wij nog altijd contacten. Iets wat wij blijven koesteren”, aldus het echtpaar, waarbij gaande het gesprek het enthousiasme met de minuut toeneemt.

Sport tijdens het werk en in de vrije tijd
Het sportieve element heeft bij de familie Dikken niet alleen vanwege een eigen sportzaak hoogtij gevierd, maar ook door zelf actief de sport te beoefenen. Was Dick in zijn jongere jaren voetballer bij de jeugd van PEC Zwolle, alsmede judoka en later in Groenlo actief als tennisser, badmintonspeler en lid van een vrienden-motorclub, Marry deed in haar Zwolse tijd aan turnen en was in Groenlo actief bij de plaatselijke badmintonvereniging.

“Vanwege onze leeftijd is daarin wel het nodige gewijzigd”, zegt een lachende Dick Dikken. “Ondanks dat ik de laatste tijd met mijn gezondheid aan het klungelen ben, probeer ik door onder andere te wandelen zoveel mogelijk in beweging te blijven. Helaas heb ik achter een tweetal sportactiviteiten een punt moeten zetten. Zo raakte ik hier vanwege een trouw en geliefd vismaatje bijna verslaafd aan de hengelsport, maar kreeg dit een vroegtijdig einde toen hij overleed en ik alleen kwam te staan. Ook de jeu de boules-sport, waaraan ik bijzonder veel plezier beleefde, moest ik vanwege mijn kwetsbare benen op een laag pitje zetten. Helaas, maar met elkaar vermaken wij ons nog prima.” Aangevuld door Marry met de opmerking dat dit ook het geval is met hun beide kinderen. “Zoon Christian woont met Mirjam Lensink in Nijmegen en heeft drie kinderen: dochter Pien en de zonen Stijn en Joep. En dochter Esther woont met Elmar Dirren in Zwitserland en heeft geen kinderen.”

Naast studeren was werken noodzakelijk
Dick en Marry kennen elkaar reeds vanaf de basisschool. Ook hebben zij samen op de Mulo gezeten om vervolgens op 16- of was het 17-jarige leeftijd met elkaar verkering te krijgen.

'Het gezellige,
bourgondische
leven in
Groenlo zal
ons altijd
bijblijven.
Hier heb ik het
echte
bierdrinken
geleerd!'


“Omdat mijn vader op veel te jonge leeftijd kwam te overlijden, moest ik naast mijn studie aan onder andere de handelsavondschool ook doordeweeks werken en zaterdags geld bijverdienen”, aldus Dick, die na zijn militaire dienst in diverse plaatsen en verschillende functies heeft gewerkt, maar dat wel met één overeenkomst, zijn handelsmerk: de sport. Met Marry, die voornamelijk kantoorwerkzaamheden verrichtte, trouwde hij op 26 juni 1964. Ondanks dat Marry helemaal gehecht was aan haar geboortestad Zwolle, werd er toch gehoor gegeven aan een tip van een vertegenwoordiger die vertelde dat de zaak annex woning van wijlen Ruus Nales in Groenlo vrij kwam. En na lang touwtrekken een akkoord bereikt te hebben met vrouwlief Marry, werd op 1 januari 1976 de zaak Dick Dikken-Sport opengesteld. Destijds een aanwinst voor Groenlo op met name sportief gebied. Vierde Dick op 28 december 2005 zijn 65-jarige leeftijd, de winkel sloot haar deuren op 1 januari 2006.

'De goede herinneringen blijven'
Dat het echtpaar daarna verkaste naar Zevenaar had niet alleen te maken met het feit dat men dichter in de buurt van zoon Christian en zijn gezin wilde wonen, maar ook dat Groenlo op dat moment geen passende woonruimte ter beschikking had.

“Maar de goede herinneringen blijven”, zegt Dick. “Omdat ik een doener ben, overheerst bij mij een goed gevoel dat ik in Groenlo ook bestuursfuncties heb bekleed, zoals ten behoeve van de badmintonvereniging Grol en het Groenlo’s Ondernemers Bond. Prachtige tijden meegemaakt met mannen als de veel te jong overleden Joop Koopmans en verder Nico Winkel, Jan Rondeel, Gerard Simons, Edwin Pierik, Henk ten Barge en vele anderen. Wat mij en ook Marry altijd zal bijblijven, is het gezellige met name Bourgondische leven in Grolle. Daarom heb ik het echte bierdrinken ook in Groenlo geleerd!”