Stoomhoutzagerij Nahuis in Groenlo wacht op betere tijden. Foto: Theo Huijskes
Stoomhoutzagerij Nahuis in Groenlo wacht op betere tijden. Foto: Theo Huijskes

Renovatie Stoomhoutzagerij Nahuis nog deze zomer?

Provincie Gelderland tast diep in de geldbuidel

Door Theo Huijskes

GROENLO - Wanneer de optimistische voortekenen niet bedriegen, gaat de komende zomer voor bestuur en vrijwilligers van de Stichting Stoomhoutzagerij Nahuis een grote wens in vervulling. De oude versleten stoomketel, waarom in feite alles draait binnen deze toeristische trekpleister in Groenlo, zal dan worden vervangen. Naast deze vervanging is het tevens de bedoeling dat tegelijkertijd andere noodzakelijke werkzaamheden worden aangepakt, zoals de restauratie van de historische schoorsteen en het verrichten van groot onderhoud van gebouwen en dergelijke. Al met al een operatie, waarmee naar schatting een bedrag van ruim 250 duizend euro gemoeid gaat.

Begin 2018 kregen bestuurders en vrijwilligers van de stoomhoutzagerij een grote domper te verwerken toen bekend werd dat de meer dan honderd jaar oude stoomketel de verplichte tweejaarlijkse keuring niet had doorstaan. Het gevolg was dat er direct een streep moest worden getrokken door alle geplande draaidagen in 2018 en 2019. De coronacrisis maakte ook van 2020 een rampjaar, hetgeen alle betrokkenen de moed in de schoenen deed zakken.

Het benodigde bedrag is minimaal 250 duizend euro
Maar bij de pakken gaan neerzitten is er niet bij. Vol overgave, en dat met het stichtingsbestuur voorop, ging men aan de slag om het voor de renovatie benodigde geld bij elkaar te krijgen.

“En die inzet heeft tot gevolg dat alles er vooralsnog bijzonder positief uitziet”, deelt voorzitter Gerard Stevelink desgevraagd mee. “Het is een hele klus, maar daar maken wij geen probleem van. Dit zeker niet wanneer het ook nog eens de benodigde revenuen oplevert. En daarmee gaat het de goede kant op. In principe hebben wij op dit moment informeel de toezegging dat wij 2/3 deel van het benodigde bedrag van minimaal 250 duizend euro tegemoet kunnen zien. De provincie is in deze de belangrijkste geldschieter en op het terrein waarop wij ons bewegen ook de instantie, waar wij via en door de gemeente Oost Gelre naartoe zijn verwezen. Daarnaast hebben wij nog diverse subsidie- dan wel andere aanvragen lopen. Deze moeten wel gericht zijn op nieuwe investeringen en niet op bijvoorbeeld achterstallig onderhoud. Voorbeelden hiervan zijn het creëren van een toegangsmogelijkheid voor mindervaliden en een goede voorziening voor rolstoelers, zodat zij overal in de stoomhoutzagerij terecht kunnen.” Stevelink is verder blij dat er leuke ideeën zijn om aan de meer dan 100 jaar oude stoomketel een mooie bestemming te geven. “Wij hopen zo gauw mogelijk opdracht te kunnen geven voor het met groot materieel uit de houtzagerij halen van de ketel, die vervolgens een plek zal krijgen op het voorterrein en waarin straks kinderen onder het motto ‘Een herkenning voor ouderen, een belevenis voor jongeren!’ hun hart kunnen ophalen.”

Het stokje overdragen is geen gemakkelijke beslissing
Mister Museum Nahuis, coördinator van de vrijwilligersgroep en daarnaast ook nog eens verantwoordelijk voor de technische kant van de stoomhoutzagerij, is Wim de Ridder. “Het doet mij nog steeds bijzonder veel pijn dat de gehele zaak platligt. Maar nu er goed uitzicht is op een financiële oplossing, begint het allemaal weer te kriebelen. Nu je thuis zit en niets om handen hebt, ga je toch het een en ander missen. Dat geldt natuurlijk voor alle circa 35 vrijwilligers, allemaal 70-plussers, die de wekelijkse gang naar de stoomhoutzagerij wordt onthouden en daarbij tevens de gezellige, sociale contacten aan zich voorbij zien gaan”, aldus De Ridder, die op 21 maart aanstaande zijn 75ste verjaardag hoopt te vieren en zich al zo’n slordige veertig jaar vrijwilliger mag noemen van zijn geesteskind. “Ik moet eerlijk toegeven dat ik er al een hele mooie tijd heb gehad met geweldige, enthousiaste mensen om mij heen. Het is echt mijn ding en dat zeker wanneer straks de restauratie en allerlei vernieuwingen zijn doorgevoerd. Dus laten wij het op dit moment maar even niet hebben over stoppen. Het stokje overdragen aan een ander, zal voor mij geen gemakkelijke beslissing worden”, aldus de geboren Amsterdammer.