Met aandacht stil staan bij het eerste kievitsei. Foto: Barbara Pavinati

Met aandacht stil staan bij het eerste kievitsei. Foto: Barbara Pavinati

Barbara Pavinati

Veel aandacht voor eerste kievitsei van Oost Gelre

‘We willen in de toekomst ook van ze genieten’

Door Barbara Pavinati

HARREVELD - Al zo’n vijftig jaar is het de traditie in ons land om stil te staan bij het eerste gevonden kievitsei. Het is het eerste teken van het voorjaar. De kievit staat symbool voor de weidevogels en spreekt tot de verbeelding. Nederland is het broedgebied van deze vogel en dat dient zo te blijven volgens Lauren Wildenborg van Weidevogelvereniging Achterhoek. Vandaar dat hij en oudste lid Henk Weijermars van de vereniging er op maandagmiddag 15 maart bij het eerste gevonden ei van Oost Gelre samen met wethouder Karel Bonsen en de vinder Walter Wolters even bewust stil bij staan. Laurens: ”Het is belangrijk om bij de bescherming van de weidevogels zoals kievit, grutto en wulp stil te staan, want we willen in de toekomst ook van ze genieten. In 2018 is het eerste ei op hetzelfde perceel gevonden. Het is een goed teken dat dat nu weer gebeurt. Dat betekent dat de vogels terugkeren en de broedsels goed lukken.”

Hobby
Walter is sinds jaar en dag boer. Vorige week was hij al een paar keer op zijn akkers op zoek gegaan naar de eieren. Zaterdag en zondag niet, in verband met het slechte weer. Hij doet dit gewoon als hobby, omdat hij er tijd voor heeft en het leuk vindt. ”Een paar jaar geleden is hier ook het eerste kievitsei gevonden. Toen was het door iemand van de Weidevogelvereniging. Dat inspireerde mij om zelf te gaan zoeken. Vanmorgen vond ik het ei en mailde ik naar de voorzitter van vereniging en toen is het hele officiële gebeuren in gang gezet. Ik ben blij dat ik het eerste ei gevonden heb. Toen ik het zag liggen heb ik een foto gemaakt en er een stok bij gezet zodat ik de plek makkelijk kon terugvinden.”

Terugkeren
Bonsen vindt het een leuke traditie: ”Het is belangrijk en geeft aandacht voor de weidevogels die het niet altijd makkelijk hebben in ons land. Het boerenlandschap is erg veranderd en sindsdien gaat het slechter met de weidevogels. Vroeger werden de eieren weggehaald, tegenwoordig blijven ze liggen.” Laurens vertelt ook dat een kievit altijd vier eieren in hetzelfde nest legt verspreid over een aantal dagen. Kuikentjes van kievits worden pullen genoemd en als ze in een goede omgeving opgroeien keren ze later terug naar hetzelfde gebied om daar te gaan broeden. Vorig jaar is het eerste kievitsei ook op 15 maart gevonden.

Eerste kievitsei 2021
De omgeving van het eerste kievitsei 2021