Tonnie Theissen, op het sportpark Den Elshof van ‘zijn’ voetbalclub Grol. Foto: Theo Huijskes
Tonnie Theissen, op het sportpark Den Elshof van ‘zijn’ voetbalclub Grol. Foto: Theo Huijskes

Tonnie Theissen is vrijwilliger van de maand maart

‘KSV Vragender en Grol Groenlo: Een wereld van verschil!’

Door Theo Huijskes

GROENLO - ‘Geboren en opgegroeid in Vragender, maar groot geworden en doorgegroeid in Groenlo’. Die uitspraak gaat de uit kleine kern Vragender afkomstige en sedert 1974 in grote kern Groenlo woonachtige Tonnie Theissen veel te ver.

“Natuurlijk zijn er verschillen, grote verschillen, maar dat heeft vanzelfsprekend te maken met het grote verschil in het aantal inwoners en daardoor het aantal bedrijven, organisaties en verenigingen. Maar wanneer ik het over een wezenlijk verschil heb, is dat vooral wat betreft de mentaliteit in beide onder de gemeente Oost Gelre ressorterende kernen. Een verschil waar ik bij mijn verhuizing van Vragender naar Groenlo en met name bij mijn overstap van de voetbalclub KSV naar de voetbalclub Grol mee geconfronteerd raakte en dat vervolgens gepaard ging met een lang en moeizaam aanpassingsproces.”        

Tonnie Theissen, geboren op 9 april 1949 in het op de ‘bult’ gelegen en door de silhouetten van de Antoniuskerk en de molen De Vier Winden gemarkeerde dorp Vragender, valt deze keer de eer te beurt om vrijwilliger van de maand, in dit geval maart 2021, te mogen zijn. Een uitverkiezing, die hij met name heeft te danken aan zijn plichtsgetrouwe, tevens inspirerende vrijwilligersinzet ten behoeve van de Groenlose voetbalclub. Een en ander niet door zich één dag in de week in te zetten voor de vrijwilligers(woensdag)groep -een niet meer weg te denken geleding binnen de vereniging-, maar als het moet op iedere dag van de week wanneer de club daarom vraagt. Voorbeelden daarvan zijn naast het wekelijks terugkomende maaien van de natuurgrasvelden in de zomer onder andere projecten als het kustgrasproject, de wekenlange verbouwing van de kleedkamers en andere lokaliteiten onder de tribune, de nieuw- annex verbouw van alle overige kleedkamers en de bouw van een nieuwe werkplaats, tevens opbergruimte. Allemaal Den Elshof-projecten waaraan weken achtereen en dat dat dag in, dag uit op vrijwillige basis is gewerkt.

Tonnie van ‘de Grol’, van ‘Ans Brocante’ en van ‘Betting Bredevoort’
In Vragender was Tonnie de op één na jongste in een gezin met tien kinderen, te weten vijf jongens en vijf meisjes. “Een mooi en gezellig gezin, dat in de jaren zestig met twee gevoelige klappen kreeg te maken, toen eerst mijn moeder in 1963 en twee jaar later mijn vader in 1965 kwamen te overlijden”, vertelt Tonnie. “Beiden reeds op 55-jarige leeftijd en dat zo dicht na elkaar met het gevolg dat wij thuis met nog negen van de tien kinderen zonder ouders verder moesten. Ik was toen 14 jaar in 1963 en vervolgens in 1965 nog maar 16 jaar jong. Mijn zus Lucy en mijn broer Wim, zijnde de oudsten van het tiental, namen destijds het gezinsroer over van mijn ouders. Helaas zijn ook beiden inmiddels overleden.”

Tonnie Theissen trouwde in 1974 met Ans Roerdink, in Groenlo beter bekend als ‘Ans Brocante’ -wiens winkel in Groenlo node wordt gemist-, die met haar toko ook gebruik heeft kunnen maken van het vrijwilligerswerk van haar echtgenoot. Na eerst zes jaar Thorbeckestraat, wonen beiden inmiddels alweer ruim veertig jaar aan de Vermeerstraat. Wat het werkzame leven tot zijn 62ste levensjaar betreft, heeft Theissen maar liefst 45 jaar gewerkt bij Betting Bredevoort. “Een fantastische tijd bij een evenzo fantastische werkgever, alwaar wij met drie personen zijn begonnen en in hoogtijtijden het vele werk wisten te klaren met 22 personeelsleden. De woninginrichting van Betting, en dat in de breedste zin van het woord, speelde zich niet alleen regionaal af, maar in het gehele land en dat tevens in alle grote steden van Groningen in het noorden tot Maastricht in het zuiden.”

Clubliefde, organisatie en faciliteiten zijn bij ‘de Grol’ uitstekend voor elkaar
Terugkomende op het hoofdstuk voetbal bij Grol, geeft Tonnie Theissen aan dat hij destijds bij zijn komst dan wel geschrokken is van de mentaliteit, die werd verbloemd door een portie bluf, noem het Grolse wind, maar dat het wel een vereniging is die alles uitstekend voor elkaar heeft. “Na vele jaren in het eerste van KSV, heb ik nog 2½ jaar in de hoofdmacht van Grol gespeeld met een kampioenschap in 1979 in de vierde klas van de KNVB als hoogtepunt. Op 44-jarige leeftijd ben ik definitief gestopt met actief voetbal om vervolgens na een periode actief getennist te hebben mij heden ten dage alleen nog bezig te houden met de sport Pitch & Putt Golf hier in Groenlo”, aldus Theissen, die vervolgens weer alle aandacht verplaatst naar de Grol, ‘zijn Grol’.

“De club viert hoogtijjaren dankzij de grote clubliefde van honderden actieve dan wel ondersteunende leden in het algemeen en al zijn vrijwilligers in het bijzonder. Een club die zaken als organisatie en faciliteiten tot in de puntjes geregeld hebben. Dat de vrijwilligers- dan wel woensdaggroep daarbij zoveel aandacht krijgt, is volkomen terecht. Ik ben bijzonder trots dat ik daar onderdeel van uit mag maken en daarover na het overlijden van voorman Willy Everink ook nog eens samen met Corry Migchielsen en André Bomers als een soort driemanschap de leiding mag hebben. Het is een fantastische groep, waarbinnen naast de nodige gezelligheid een grote mate van discipline heerst. Iedereen weet precies wat hij moet doen en die taken worden telkenmale nauwgezet uitgevoerd. Onder andere hiervan is het gevolg dat het sportpark Den Elshof een fraai uithangbord is van niet alleen Groenlo, maar van de gehele gemeente Oost Gelre!”