De achterzijde van de voormalige discotheek Pam Pam, gezien vanuit de Goudsmitstraat. Foto: Theo Huijskes
De achterzijde van de voormalige discotheek Pam Pam, gezien vanuit de Goudsmitstraat. Foto: Theo Huijskes

Belangenvereniging wil oplossing voor ‘rotte kies' Pam Pam

Eind 2021 mogelijk realisatie van vier sociale huurwoningen

Door Theo Huijskes

GROENLO - In navolging van vele Grollenaren in het algemeen en direct omwonenden in het bijzonder, is het bestuur van Belangenvereniging Groenlo van mening dat er op korte termijn een oplossing moet komen voor een in hartje Groenlo aanwezige bouwval. Het betreft in dit geval de deels gesloopte voormalige discotheek Pam Pam, aan de voorzijde grenzende aan de Lepelstraat en aan de achterzijde aan de Goudsmitstraat. Naast talrijke inwoners zijn ook de belangenbehartigers van mening dat het hier gaat om een reeds jaren achtereen bestaande rotte kies, die het centrum van het vestingstadje Grolle onwaardig is.

Volgens voorzitter Ben Verheij van Belangenvereniging Groenlo gaat het om een aangelegenheid die reeds jaren speelt. “Ik kan mij de onvrede van de Grollenaren en dat zeker van de buurtbewoners rondom de betreffende locatie goed voorstellen en wij zullen daaraan bij ons eerstvolgende overleg met het college van b&w dan ook de nodige aandacht schenken. Dit vooral omdat het allemaal zolang duurt. Dit laatste is ons als Belangenvereniging al vaker meegedeeld. Daarnaast ook het gegeven dat de op het pand rustende horecabestemming zou komen te vervallen en dat in eerste instantie in ruil voor drie vaste woonbestemmingen, alsmede twee woonlocaties, waaraan in de vorm van een soort Bed & Breakfast-karakter een toeristische bestemming zou worden gegeven.”

Geconfronteerd met onderzoeken, obstakels en tegenslagen
Navraag bij Peter Kruip Beheer BV, verantwoordelijke voor de plannenmakerij en vervolgens de uitvoering daarvan, leert dat de definitieve invulling om diverse redenen op zich laat wachten. “Niet alleen toen, maar ook in de jaren daaropvolgende en dat eigenlijk tot op dit moment worden wij opgezadeld met allerlei onderzoeken, obstakels en tegenslagen. Daar overheen komt ook nog eens de coronacrisis met alle gevolgen van dien en de verklaring is gegeven waarom het allemaal zolang duurt”, aldus Lichtenvoordenaar Peter Kruip.

“Ik begrijp heel goed dat de gemeente Oost Gelre de bestemming horeca van de locatie wil halen en dat een nieuwe invulling gezocht moet worden in voor jongeren bestemde huisvesting in de vorm van sociale huurwoningen, zodat deze doelgroep voor de gemeente en in dit geval voor Groenlo blijft behouden. Maar het is vervolgens wel schrikbarend om te ervaren waar je in het voortraject overal mee te maken krijgt. Denk daarbij alleen nog maar aan zaken als het laten vervallen van de horecabestemming, het geconfronteerd raken met uitvoerige asbestvervuiling, het vervolgens laten verrichten van bodemonderzoeken en daarnaast ook nog eens geluidsonderzoeken en dergelijke. Het houdt niet op!”

Reeds in september/oktober 2020 licht op groen
Dat nu corona de grootste spelbreker is in de totale aanloop richting de realisatie van de nieuwbouw is volgens Peter Kruip een ding dat zeker is. “Reeds in september/oktober 2020 stond het licht op groen, maar toen hadden wij reeds volop te maken met de gevolgen van corona. Daarbij komt ook nog eens dat partner Paul ten Bos de totale regie met betrekking tot dit project in handen heeft, maar vanwege de huidige coronacrisis min of meer opgesloten zit in Duitsland. De hoop is nu gevestigd op een spoedig einde, in ieder geval op een verbetering van de coronacrisis, zodat alles weer open kan en wij in mei/juni aanstaande met de bouw kunnen beginnen. Alle vergunningen zijn binnen, vele zaken zoals kozijnen en dergelijke staan klaar, waardoor het mogelijk is om eind 2021 alles afgerond te hebben. Met als resultaat vier appartementen van ieder 120 tot 130 vierkante meter, te verhuren aan belangstellende jongeren voor een bedrag van rond 700 euro per maand.”