Leo Huurneman met zijn geliefde duiven tijdens de dodenherdenking enkele jaren geleden.

Leo Huurneman met zijn geliefde duiven tijdens de dodenherdenking enkele jaren geleden. 

Marcel Houwer

In memoriam: oud- wethouder Leo Huurneman

GROENLO - Leo Huurneman, oud-wethouder van de gemeente Groenlo, is vorige week op 75-jarige leeftijd overleden. Huurneman was 19 jaar lang wethouder van de gemeente Groenlo en was medeoprichter van het Actie Centrum Groenlo, destijds een zeer actieve politieke partij in gemeente. Huurneman heeft zijn hele leven aan de Vrakkinkweg in Groenlo gewoond.

Actie Centrum
In zijn werkzame leven was Huurneman administrateur/boekhouder én uiteraard wethouder onder de burgemeesters Rob van Schaik, Theo Jeuken, Corrie van Zon, Petra van Wingerden en Huub Doek. In 2005 stopte Huurneman, na 31 jaar, met zijn politieke activiteiten toen de gemeente Groenlo door de gemeentelijke herindeling gemeente Oost Gelre werd. Collega-wethouder Ferry Broshuis herinnert zich Huurneman als een bijzonder gedreven en sociaal bewogen mens. “Een sympathieke man waarmee goed samen te werken viel”, zegt Broshuis. “Huurneman Is samen met Ben Verheij en Hans de Graaf de oprichter van het Actiecentrum van de PPR in Groenlo, in juni 1970. PPR was de toenmalige, landelijke Politieke Partij Radicalen. Later werd die verbinding verbroken en veranderde de naam in ACG (Actie Centrum Groenlo). Het Actie Centrum was een lokale partij die zeer actief campagne voerde. Dat moest ook wel omdat het een plaatselijke partij betrof zonder landelijke connecties. Huurneman zei altijd dat hij elke stem letterlijk moest verdienen.”

Goede vriend
Neef Ben Verheij noemt Huurneman een fijne collega en bovenal een goede vriend. “Leo was zeer accuraat en had een enorme dossierkennis. Hij heeft zich ontzettend ingezet voor Groenlo. Hij kende ook heel veel mensen, niet in de laatste plaats omdat hij voor veel Grollenaren de belastingpapieren invulde. Leo had geen vijanden en kon prima met iedereen overweg. We hebben mooie jaren gehad samen met Antoon Stapelbroek; als we met z’n drieën bij elkaar kwamen werd er door Leo en Antoon eerst over voetbal gepraat. Eén was voor Feyenoord en de ander voor Ajax. De prestaties van die clubs werden eerst besproken; daarna was de politiek aan de beurt.”

Onderscheiding
De bestuurlijke kwaliteiten van Leo Huurneman vielen niet alleen in de politiek op. In 2012 ontving Huurneman, een fanatiek postduivenhouder, de zilveren NPO-speld van verdienste. Naast secretaris van de afdeling was Huurneman ook onder andere voorzitter van de FBCC van de NPO en secretaris van de vervoersfederatie. Hij werd alom geprezen om zijn bestuurlijke vaardigheden.

In 1999 ontving Huurneman de erepenning van de gemeente Groenlo voor zijn politieke werk.