Nieuw patronenboekje met stap-voor-stap uitleg

Vervolg van de voorpagina

"Inderdaad echt een geval ‘zo moeder zo dochter'”, bevestigt het duo. "Dat kan prima tijdens het kijken van een film. Als ik niet brei, mis ik echt iets”, zegt Mandy. Lea pakte een paar jaar geleden het breien weer op toen ze tijdelijk ziek thuis zat. "En toen kwam ik erachter dat het patronenboekje van de Grolse Want niet helemaal klopt. En het werkt ook heel lastig omdat je constant een pagina terug moet slaan om verder te kunnen. Niks voor mij, dat moet toch sneller kunnen.” Dat vond ook dochter Mandy en samen gaan ze nu het patronenboek herschrijven en vernieuwen. Belangrijk, want het breien van Grolse Wanten is in 2017 opgenomen in de nationale inventaris van immaterieel erfgoed. Met het nieuwe boekje én de breisters van de Grolse Wanten Sociëteit en de Senioren Handwerkclub Groenlo gaat het prachtige ambacht niet verloren.

Opnieuw uitgetekend
“Het wordt echt een heel leesbaar boekje", legt Mandy uit. “Zelfs voor beginners moet het straks te doen zijn. De Grolse Want is natuurlijk een prachtig en typisch Grols product waar we veel meer mee kunnen doen. De patronen heb ik helemaal opnieuw uitgetekend. Voor mijn werk als marketing medewerker bij Jodeco Glass werk ik veel met Adobe Indesign, een ontwerpprogramma, waar je ook dit soort patronen mee kunt tekenen. Om een Grolse Want te kunnen breien moet je wel echt wat ervaring hebben met breien. Met het nieuwe boekje gaat het echt wel lukken; alles wordt stap voor stap uitgelegd zodat je ook echt weet wat je moet doen.” Mandy werkt tussen de bedrijven door ook nog aan allerlei Grolse Wanten-producten zoals de spiegelhangers, miniwantjes en slofjes, eierwarmers en sleutelhangers. Het nieuwste product is de zogenaamde vingerhandschoen. “Die brei ik tot aan de de knokkels en dan maakt Mandy de vingers eraan”, zegt Lea. “Uiteraard op maat. Er is veel vraag naar maar er gaat ook heel veel tijd in zitten. Ideaal dus voor in deze coronatijd.”

Werkgroep Promotie Groenlo
De Werkgroep Promotie Groenlo ondersteunt het werk van Mandy en Lea en geeft straks, in samenwerking met de Grolse Wanten Sociëteit, het nieuwe patronenboekje uit. "De Grolse Want is een prachtig product met heel veel mogelijkheden”, vertelt Joske Elsinghorst van de Werkgroep. "We hebben nauwe contacten met de heren van de Grolse Wanten Sociëteit (opgericht in 2005) en willen graag samen de mogelijkheden van de Grolse Want verder uitbouwen. Het is een prachtig beeldmerk voor Groenlo. We hebben nog veel meer plannen en het nieuwe patronenboekje is een mooie aftrap.”

De Grolse Wanten-producten van Mandy en Lea zijn te koop via de Grolse Wanten Sociëteit op grolsewanten.nl. Heeft u een speciaal verzoek? Stuur dan dan een mailtje naar mandy: mandybrockotter@gmail.com