Onze binnenstad

Winkeliers, horecaondernemers en mensen in aanverwante bedrijfstakken verkeren nu niet bepaald in een benijdenswaardige positie. En dan druk ik me nog heel zwak uit ook, beste Grollenaren. Daardoor komt vanzelfsprekend tevens de positie van onze binnenstad in het nauw. Niet alleen hier overigens, het is een bijna alles omvattende problematiek waarbij gelukkig zowel de landelijke overheid als de plaatselijke overheden financieel te hulp schieten.

Ik zag onlangs in onze Groenlose Gids dat de fractie van de Onafhankelijke lijst Walterbos zich grote zorgen maakt over de Grolse binnenstad. Even terzijde: Ik vind het trouwens wel mooi de ‘Onafhankelijke’ Lijst Wallerbos, alsof er ook een ‘Afhankelijke’ Lijst Wallerbos zou bestaan. Maar zover gaat die afsplitsing geloof ik niet. Terug naar het Grolse centrum. De eenmansfractie Wallerbos is verontrust over de huidige staat van de binnenstad; er is sprake van toenemende leegstand en dat heeft dramatische gevolgen voor de leefbaarheid hier in het Grolse centrum. Hij wijst dan op de leegstand van de oude Rabobank aan de Mattelierstraat, het Sensire-gebouw op de Wheme, het stadhuis door vertrek van de sociale dienst daar en bijvoorbeeld het leegkomende Stadsmuseum dat wellicht in de kerk gaat belanden. Trek naar de kerk toe, hoor je niet vaak meer.

Misschien staat er nog meer leeg, maar dit is al even genoeg.

Het is zeker waar dat door die corona de winkelgebieden en centra straks opnieuw zullen moeten worden uitgevonden. Ik lees dat 40 procent van de winkels het niet zullen redden. Of het waar is weet ik niet. Wij zijn hier in Groenlo - ik beperk me even tot ons eigen fantastische binnenstadje - naar mijn gevoel al een tijdje bezig met een andere invulling. Raadslid Wallerbos wil meer woningen/appartementen in de binnenstad voor jong en oud en dat ben ik hartgrondig met hem eens. Ik schreef er al bijna tot vervelens toe over. Helemaal tot vervelens toe, Torenwachter. Oké, bedankt voor de tip. Maar er komen meer woningen in het centrum, dat is mooi en goed want ik denk ook dat de rek wat winkels betreft er wel een beetje uit is. Nu zal de huidige malaise wel verdwijnen, maar een winkelrevival zie ik niet zo zitten.

Dus zal het op een andere manier moeten. En ik ben eigenlijk - in tegenstelling tot De Onafhankelijken Oost Gelre - niet zo pessimistisch. Wij hebben de beschikking over een uniek centrum. Daar moet je normaliter veel voor doen om die aantrekkelijkheid te realiseren en bij sommige plaatsen lukt dat toch maar niet. Wij hebben wat dat betreft geluk gehad dat onze kern ‘im Grossen Ganzen’ toch behoorlijk overeind is gebleven. Ja, ik weet wat er in de loop van de tijd er allemaal is vernield, afgebroken, neergesabeld en verprutst, maar toch is het nog steeds een uniek centrum omringd door een prachtige gracht die ook nu ligt te flonkeren in het mooie lentelicht. Zo is het wel weer genoeg, Torenwachter. Oké, weer met beide benen op de grond.

Als ik alle nieuwe ontwikkelingen zie op horecagebied, andere zakelijke invullingen van voormalige winkelpanden en ik hoor in de wandelgangen van plannen die op stapel liggen, dan ben ik toch niet zo pessimistisch. Eigenlijk moeten we in plaats van sikkeneuren de mouwen opstropen. Volle kracht inzetten voor dit nog altijd aansprekende en markante binnenstadje dat al menige tegenslag met succes heeft overwonnen. Een stadje van plezier in de volle betekenis van het woord.

De laatste keer dat we hier verloren hebben was in 1627 en van die nederlaag hebben we uiteindelijk ook een overwinning gemaakt.

Zorg om onze stad is goed, de moed erin houden is beter.


Torenwachter