Jeroen en Ilse in de kleedkamer van de kazerne. Foto: Henri Walterbos

Jeroen en Ilse in de kleedkamer van de kazerne. Foto: Henri Walterbos

Brandweer start campagne om leden te werven

Vervolg van de voorpagina

Aan het woord zijn Jeroen Doest en Ilse Roerdink, beiden werkzaam bij de Brandweer Groenlo. "De afgelopen jaren hebben we afscheid genomen van meerdere vaste krachten die woonden en/of werkten in Groenlo en zodoende de gehele dag beschikbaar waren. Een aantal van hen ging met pensioen en we weten nu al dat we binnen enkele jaren nog enkele vaste mensen kwijtraken. Met het oog op de toekomst moeten we er echt nú nieuwe leden bij krijgen zodat we genoeg mensen in Groenlo houden om uit te rukken. Iedereen denkt bij het bellen van 112 dat de brandweer snel ter plaatse is, maar straks moet men mogelijk minuten langer wachten omdat die brandweer dan uit andere plaatsen moet komen”, heft Jeroen zijn wijsvinger. "En je moet nu wat doen want een opleiding duurt ook al twee jaar.”

Zeer dringend
“Om uit te kunnen rukken hebben we zes mensen nodig om een wagen te kunnen vullen,” vertelt Ilse, “maar je moet wel twee man extra hebben als je ook nog met de waterwagen mee moet. Die hebben we nu nog wel, maar om het punt te voorkomen dat we dat straks niet meer kunnen, moeten we nu iets doen. Op dit moment telt ons korps 22 leden, maar overdag werken er veel mensen buiten Groenlo. Op dat soort momenten ben je vooral afhankelijk van de mensen die hier werken, of thuis zijn. De druk op de leden die altijd in Groenlo zijn, wordt zo steeds groter. Doordeweeks wordt om die reden iedereen bij een melding opgeroepen. Anders hebben we nu al te weinig mensen. We werken met twee groepen. Om de week heb je 7 dagen lang 24 uur dienst. De dagbezetting is met name lastig.”

Campagne
Deze week start Brandweer Groenlo een campagne om leden te werven. Zelf werd Jeroen na een zangoptreden ter gelegenheid van een feestje van het Brandweerkorps Groenlo gevraagd of hij interesse had om bij de brandweer te komen. “Ik vond het altijd al wel interessant, mijn broer Eric-Jan ook. Zijn we na een sollicitatie beiden aangenomen. De opleiding was een fantastische tijd. Naast de studie toch ook de gezelligheid en de afwisseling. Toen ik eenmaal mijn papiertje voor de brandweer had, ben ik in de hulpverlening doorgegaan. Ik volg nu de opleiding ambulancechauffeur. Dat werk doe ik al. Daarvoor werkte ik bij Welgro.”

Ilse, werkzaam in de jeugdzorg, werd ‘aangestoken’ door vader Stef Roerdink, die vele jaren deel uitmaakte van de Brandweer Groenlo. “Ik ben er mee opgegroeid en vond het best wel spannend. Mijn vader zit nu nog bij de Noasmeulers, de club van oud-brandweermannen. Ze treffen elkaar nog regelmatig voor een gezellig samenzijn. Naast de serieuze taken en werkzaamheden die je verricht en de opleiding die je volgt, is het ook namelijk vooral erg leuk bij de brandweer. Ook als vrouw ertussen. Er heerst een fijne teamgeest en op moeilijke momenten, ben je er voor elkaar en weet je dat je van je collega’s op aan kunt.”

Goed getraind
Geïnteresseerden moeten tussen de 18 en 45 jaar oud zijn en de oproep staat open voor zowel mannen als vrouwen. "Vrouwen zijn ook welkom.” benadrukt Ilse nogmaals. Zij voelt zich ‘one of the guys’ in het korps.” Ik vind het geen mannenwereld. Iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten die van pas komen. Je moet interesse in het werk hebben, een aanpakker en doorzetter zijn, iets voor anderen over hebben. Daarnaast moet je heel snel kunnen schakelen, want op het ene moment zit je thuis, het andere moment in de auto naar een melding. Ook fysiek moet je het aankunnen. Je krijgt een keuring vooraf en wordt getraind op allerhande situaties. Als de pieper gaat en er staat ‘ongeval’ dan gebeurt er al iets met je, alsof er al een schermpje komt. Je stapt in de wagen met zijn zessen en weet precies wat je moet doen moet als je op de plek aankomt. Je bent zo goed getraind dat je de rest uitschakelt als het ware. Als er iets heftigs gebeurt, is er hulp na afloop en praat je er met elkaar over. Maar het is lang niet altijd ellende wat je meemaakt, hoor. Je rukt ook uit voor een kat in een boom."

Ook het aantal keren dat er uitgerukt moet worden, valt best mee, volgens Ilse. "En voor de uren die je actief bent, krijg je een prima vergoeding. Ook bij opleiding en oefenavonden. Die zijn om de andere week op maandag en altijd heel gezellig. Je gaat tijdens je opleiding al wel mee met meldingen. Als stageplek, om ervaring op te doen. De opleidingscentra zijn in Doetinchem, Zutphen maar ook in Groenlo. Dat hangt een beetje af vanwaar de mensen vandaan komen die deelnemen aan de opleiding ”

Opleiding
Het werven ging in de praktijk vaak via persoonlijke contacten, blikt Jeroen terug. Vanwege corona was die mogelijkheid er afgelopen jaar niet. “Je hebt het er wel eens over met iemand in de kroeg en drie weken later vraag je ‘Heb je er nog over nagedacht?’ Mensen willen vaak gevraagd worden. De stap om zichzelf aan te melden nemen de meesten niet." Ook via bedrijven probeert het korps nieuwe leden te werven. "We hebben de IKGL al wel eens uitgenodigd hier, dan zijn de mensen enthousiast, maar veel verder komt het vaak niet. Het zou mooi zijn als ondernemers actief hun mensen enthousiasmeren en hen de ruimte bieden om bij een oproep altijd weg te mogen Als ik zie hoe groot het industrieterrein is, moeten er toch voldoende potentiële kandidaten rondlopen,” is Jeroen zeker. “Ik ben er ook van overtuigd dat er in Groenlo mensen werken die in hun eigen woonplaats brandweerervaring hebben, ook zij kunnen zich aanmelden. En natuurlijk doen we in de eerste plaats een oproep aan alle Grolse jongens en meiden, zodat we straks hopelijk weer jaren vooruit kunnen."

Erik Schuurmans, voorzitter van de IKGL erkent het probleem, zodanig dat hij de kwestie in zal brengen in het bestuur. “Ik reageer nu op persoonlijke titel. Voor onze inwoners en ondernemers in Oost-Gelre is het belangrijk dat de alarmdiensten goed op orde en snel ter plaatste zijn, om ons allen de hulp te kunnen bieden die op dat moment noodzakelijk is. Het bezoek van de IKGL aan de brandweer enkele jaren terug, heeft zeker indruk gemaakt en gaf een goed beeld hoe goed het georganiseerd is in deze regio wat zeer belangrijk is voor onze ondernemers. Dat de brandweer, van met name Groenlo, erg verlegen zit op uitbreiding is een zeer alarmerend signaal. In de eerstvolgende bestuursvergadering zullen wij dit probleem aan de orde stellen en daarna in overleg gaan met de brandweer om te kijken wat wij voor hen kunnen betekenen."

Op maandag 19 april van 19.30 uur tot 21.00 uur is er een oriëntatieavond voor geïnteresseerden. In welke vorm is nog niet geheel helder. Of fysiek of online, dit hangt af van de op dat moment geldende maatregelen.


www.brandweergroenlo.nl

brandweerpostgroenlo@vnog.nl

Facebook: brandweer.groenlo

Instagram: brandweergroenlo