De aan de rolstoel gekluisterde Martin Jansen met zijn echtgenote Martine. Foto: Theo Huijskes
De aan de rolstoel gekluisterde Martin Jansen met zijn echtgenote Martine. Foto: Theo Huijskes Theo Huijskes

Martin Jansen blijft positief ingesteld ondanks jarenlange gezondheidsklachten

Voor de rubriek ‘Hoe gaat het met u?’ is correspondent Theo Huijskes deze week op bezoek bij het echtpaar Martin en Martine Jansen-Wientjes, beiden geboren en getogen Grollenaren en heden ten dage nog altijd woonachtig in het vestingstadje Groenlo.

GROENLO - Wanneer er één echtpaar in Groenlo is dat het in meerdere opzichten verdient om in deze rubriek geportretteerd te worden, dan is dat het onafscheidelijke duo Martin Jansen (75) en Martine Jansen-Wientjes (68). De kern van deze stelling is het gegeven dat de telkens, in hevige mate toenemende gezondheidsklachten van met name de mannelijke helft van het stel, beide echtelieden reeds parten speelt vanaf het moment dat men op 9 augustus 1974 met elkaar in het huwelijk trad. Het was exact drie maanden later op 9 november 1974, dat de toen 28-jarige Martin vanwege heftige maagproblemen moest worden opgenomen in het ziekenhuis voor een spoedoperatie, waarna de echtgenoot van de toen 21-jarige Martine op het randje van de dood balanceerde.

Wanneer ik bij binnenkomst de aan zijn rolstoel ‘gekluisterde’ Martin complimenteer met zijn frisse uitstraling en vriendelijke lach op het gezicht, word ik direct gecorrigeerd door het helemaal op elkaar ingespeelde echtpaar met de woorden: “Wat je ziet is de buitenkant, maar niet de binnenkant.” Vervolgens mag uw verslaggever kennisnemen van een uitgebreid en lang, helaas bijzonder pijnlijk gezondheidsrelaas met opnames in ziekenhuizen, ’t Roessingh in Enschede en Pronsweide in Winterswijk. Overduidelijk wordt het, dat wij hier te maken hebben met een man, echtgenoot, vader en opa, die als maag-, hart en suikerpatiënt, reeds 47 jaar te maken heeft met grote gezondheidsproblemen.

Reeds vijf jaar veroordeeld tot de rolstoel
En dat het allemaal nog intensiever kan, bleek in 2016 toen Martin als gevolg van twee herseninfarcten halfzijdig verlamd raakte en definitief veroordeeld werd tot de rolstoel. Hij is daarbij helemaal afhankelijk van zijn echtgenote met daarnaast hulp van vijf ochtenden thuiszorg en twee dagen dagopvang. Maar desondanks siert het de man in kwestie, vader van drie kinderen, te weten Annet in Groenlo, Mark in Uden en Tom in Enschede, schoonvader en niet te vergeten de trotse opa van een zestal kleinkinderen, in hoge mate hoe hij omgaat met zijn achteruitgaande gezondheid. In dit eerbetoon mag vrouwlief Martine vanzelfsprekend niet ontbreken. Een echtgenote, die alles in het werk stelt om manlief Martin bij te staan en dat tot in de kleinste, niet alleen gewenste maar ook noodzakelijke details van het leven. Reactie van Martine: “Ik wil koste wat kost voorkomen dat Martin naar een verpleegtehuis moet.”

'Wij werden
het eerste
‘gemengde’
stel binnen
de harmonie'


Elkaar ontmoet bij de Groenlose Burgerharmonie
Martin Jansen, geboren en opgegroeid aan de Ruurlosweg, heeft in zijn arbeidzame leven bij een drietal werkgevers in Groenlo gewerkt, waarbij laatstelijk 26 jaar in dienst van Oldenhuis Meubelindustrie, alvorens hij in 1998 werd afgekeurd. Naast de voetbalsport bij Grolse Boys was het maken van muziek bij onder andere de plaatselijke Burgerharmonie zijn lust en zijn leven. “Dankzij de harmonie ben ik ook in aanraking gekomen met Martine.” Aangevuld door laatstgenoemde met de woorden: “Mijn vader (Bernard Wientjes, ThH) was een verwoed lid en daarnaast ook lang bestuurder (penningmeester) van de harmonie, waar iedereen lid van kon worden, ongeacht het geloof. Desondanks was het een moeilijke beslissing voor het bestuur om meisjes toe te laten. Vanwege de verschillende geloven konden er namelijk relaties en daardoor problemen ontstaan, omdat het geloof destijds nog een hot item was. Echter vader Bernard was in dat opzicht zijn tijd ver vooruit. Dankzij hem werden onder anderen mijn zus Annemarie en ik de eerste musicerende dames bij ‘de Burger’. Tijdens het Grolse carnaval in 1972 sloeg de vonk over en kreeg ik verkering met Martin, die daarvoor zijn toenmalige relatie beëindigde. Liefde overwint alles. Zo ook het feit dat ik uit een katholiek gezin en Martin uit een protestants gezin kom. Wij werden dus het eerste ‘gemengde’ stel binnen de harmonie.”

Een terechte Koninklijke Onderscheiding
Wat het echtpaar Jansen-Wientjes ook siert, is het feit dat men niet alleen het eigen gezinsleven te allen tijde omarmt maar ook het gemeenschapsleven van en in Groenlo. Zo heeft Martin zich als vrijwilliger decennialang in verenigings- of clubverband ingezet voor onder andere de voetbalvereniging Grolse Boys. Zijn verdiensten voor ‘de Boys’, waarvan hij van de zeventig clubjaren maar liefst 61 jaar lid was, spitsten zich met name toe op het terrein van de jeugdafdeling.

Martine: 'Ik wil
koste voor kost
voorkomen dat
Martin naar
een
verpleegtehuis
moet'


Zo was hij in 1973 medeoprichter van het jeugdbestuur, bestuurslid (voorzitter) van die geleding, elftalbegeleider, scheidsrechter en eigenlijk overal inzetbaar waar men hem nodig had. Niet alleen vanwege die verdiensten, maar ook op basis van zijn inzet op andere gemeenschapsterreinen, zoals voor de Burgerharmonie en de Bürgerländer Musikanten, werd hij in maart 2008 bij de viering van het 60-jarig bestaan van Grolse Boys beloond met een Koninklijke Onderscheiding in de Orde van Oranje-Nassau. Een eerbetoon, dat ook gedeeltelijk aan echtgenote Martine toekomt, niet in de laatste plaats vanwege het feit dat zij gedurende vele jaren haar sporen heeft verdiend bij zowel de voetbal- als de muziekvereniging, onder andere als secretaris van Grolse Boys en ruim 20 jaar als secretaris van de Groenlose Burgerharmonie. “Ons uitgangspunt daarbij was om altijd te proberen open, eerlijk en rechtvaardig te zijn!”

Martin Jansen, na ontvangst van de Koninklijke Onderscheiding in de Orde van Oranje-Nassau in maart 2008. Foto: Theo Huijskes