Uit Hart van Nederland. De testers hadden geluk dat ze ook de nieuwe glijbaan mochten inwijden, nadat deze twee dagen eerder was goedgekeurd.

Uit Hart van Nederland. De testers hadden geluk dat ze ook de nieuwe glijbaan mochten inwijden, nadat deze twee dagen eerder was goedgekeurd. 

Marveld Recreatie kijkt terug op geslaagde pilot

'De gasten hadden het idee dat ze in een veilige omgeving aan het zwemmen waren'

Door Henri Walterbos

GROENLO - Op de vraag hoe Edwin Bomers van Marveld Recreatie terugkijkt op het testevent van afgelopen zaterdag, is zijn antwoord kort maar helder. “Geweldig,” antwoordt hij maandagmiddag. “De gasten waren super enthousiast. Helemaal geweldig dat het uiteindelijk allemaal weer kon, al was het een pilot. Wij zijn zelf ook positief verrast over hoe het allemaal verliep. Die 100 bezoekers die vond je niet terug in ons zwembad. Die hadden eigenlijk een privézwembad met elkaar. Alles liep fantastisch. Ik ben dik tevreden over hoe de proef verlopen is.”

Van de 100 deelnemers die zich vooraf aangemeld hadden zijn uiteindelijk 94 mensen gekomen. “Dat is best wel een hoog percentage voor zo’n pilot. Het verliep allemaal relaxt, rustig en goed. Er was bij enkele mensen nog een stukje onduidelijkheid dat ze naast een negatieve test ook de speciale app moesten downloaden. Een aantal gasten moest hierdoor voor de deur de app nog downloaden. Dat kostte wat tijd maar het is allemaal goed gekomen.”

Beperkt aantal
Mensen van Fieldlab waren niet zelf aanwezig bij de pilot. “Wij moesten monitoren en Fieldlab informeren hoe de resultaten en uitkomsten zijn.” Naar eigen idee organiseren en invullen was niet aan de orde. “We moesten nog steeds voldoen aan de coronarichtlijnen. Je moest bijvoorbeeld het mondkapje ophouden tot en met de kleedruimtes. Vanaf de kleedruimtes moesten de mensen nog steeds anderhalve meter afstand houden. Daarom hebben we ook maar een beperkt aantal van 100 bezoekers toegelaten, zodat ze ook ruim die anderhalve meter afstand konden houden.”

Marveld kreeg wel de nodige richtlijnen mee. “Fieldlab zelf zegt ‘in het zwembad weten jullie het het beste’. Uiteindelijk ging het er deze test onder meer om ‘hoe loopt het in de teststraten?’, ‘hoe gaan de gasten er mee om?, zijn ze bereid zich te laten testen?, hoe gaat het bij de toegangsverlening? Dat voldeed allemaal. Dat was het uiteindelijke doel.” Alle gasten moesten zich vooraf laten testen bij speciale teststraten. “Ook dat lukte allemaal. Eigenlijk geen dingen die niet goed zijn gegaan. Er moest wel ineens heel snel geschakeld worden omdat de lijst met locaties die open gingen te vroeg openbaar werd gemaakt.”

Speciaal open
Het zwembad was al open voor zwemlessen. “Alles was dus al op temperatuur, alle waardes waren weer goed, maar we moesten inderdaad voor slechts 100 mensen het gehele zwembad laten draaien. We hadden10 medewerkers als toezichthouder lopen om 100 mensen te laten zwemmen, maar de gasten hadden het idee dat ze in een veilige omgeving aan het zwemmen waren, zagen dat alles goed gecontroleerd was, goed gedesinfecteerd en schoon was. Ze hebben allemaal een heerlijke middag gehad.”

Toekomst
Wanneer het zwemparadijs, met spectaculaire nieuwe glijbanen die afgelopen week werden goed gekeurd, precies weer opengaat weet Bomers niet. “Dat is nog niet te zeggen. De planning is nu 26 mei als de binnensport weer open mag, zoals nu gepland staat. Het kan zijn dat we eerder open mogen. We moeten nu gewoon weer verder afwachten tot de Rijksoverheid ons weer toestemming geeft om weer open te zijn. Ik denk dat we stap voor stap open gaan, en met beperkingen. We zullen zeker wel opengaan, want de Rijksoverheid kan het niet langer volhouden om ons gesloten te houden.”

Het zwembad is een belangrijke trekpleister voor het park, weet ook Bomers. “De bezetting van het park is nog een beetje magertjes. De horeca draait niet en het zwembad draait niet, op deze pilot na. Alles zit nu verder weer dicht en wachten wij weer de instructies van de overheid weer af.”

Hart van Nederland (SBS6) kwam zelfs naar Marveld Recreatie om verslag te doen van de pilot.
Afbeelding