Gemeente draagt bij aan restauratie gemeentelijk monumenten

Vervolg van de voorpagina

Zoals bekend bestaat de begraafplaats, gelegen op enkele meters afstand van de Grolse stadsgracht, uit twee locaties, te weten de oude locatie, omstreeks 1910 in gebruik genomen, alsmede de nieuwe locatie aan de andere zijde van de Halve Maanweg, alwaar in 1974 de eerste overledene is begraven. Omdat de grafleggingen binnen de Hervormde Gemeente Groenlo een eeuwigdurend karakter hebben, telt de relatief kleine Hervormde Gemeenschap in Groenlo al jaren achtereen drie begraafplaatsen. Naast de hiervoor genoemde locaties mag de begraafplaats naast of achter de Oude Calixtuskerk met in totaal circa tachtig zerken niet onvermeld blijven. Een begraafplaats, die al meer dan 110 jaar niet meer wordt gebruikt en dankzij een vijftal opknapoperaties door de jaren heen de originele staat van weleer heeft behouden en daardoor nog altijd de nodige belangstelling trekt.

Met toepassing van Jugendstil gebouwd
Dat er veel waarde wordt gehecht aan een spoedige restauratie en daarbij tevens opwaardering van de toegangspoort en het lijkenhuisje, heeft ook te maken dat deze tussen 1880 en 1914 zijn ontworpen en gebouwd in jugendstil, een internationale kunststroming die destijds gedurende een periode van circa 35 jaar hoogtij vierde.

“Een stukje restauratie heeft voor het laatst plaatsgevonden in 1984”, geven Nico Winkel en Harry Vennebekken aan. “Vervolgens is er zoveel mogelijk aandacht besteed aan alleen het schilderwerk. Dat is niet voldoende gebleken, want als gevolg van met name weersinvloeden, gevolgd door de nodige lekkages is het dak van het lijkenhuisje in een krakkemikkige toestand komen te verkeren met alle gevolgen van dien. Daarnaast zijn ook het binnenwerk en de vloer in het huisje flink achteruit gegaan. Wat de toegangspoort betreft, zijn het met name de poeren die als gevolg van vocht en bevriezing gaan scheuren. Daarnaast zijn de stalen scharnierpunten en ophangingen gaan doorroesten. Bovendien is het hekwerk niet meer te openen en ontstaat er daarom een gevaarlijke situatie wanneer omval van het totaal dreigt.”

Voor het opknappen van de toegangspoort is een opdracht uitgegaan naar Bouwbedrijf Hoffman in Beltrum, waarbij het smeedwerk wordt uitgevoerd door Smederij Bosman in Winterswijk. De opdracht voor het lijkenhuisje is gegeven aan Bouwbedrijf De Driehoek uit Groenlo. Het is de bedoeling dat het karwei met betrekking tot de toegangspoort deze zomer is afgerond en dat het lijkenhuisje in de tweede helft van dit jaar aan de beurt komt.

Gemeentelijke monumenten
“Omdat de begraafplaats als ‘beschermd’ te boek staat en zowel de toegangspoort als het lijkenhuisje zijn aangemerkt als gemeentelijk monument, kan de gemeente Oost Gelre een tegemoetkoming verstrekken in de kosten”, deelt gemeentelijk woordvoerder Peter Ballast desgevraagd mee. “Jaarlijks stelt de gemeenteraad voor dit soort zaken een budget vast, dat wordt aangevuld door de provincie Gelderland. In het geval van deze begraafplaats kan men een bedrag tegemoet zien van circa 42 tot 43% van de kosten.” In het verlengde hiervan geven Winkel en Vennebekken aan dat het totale kostenplaatje van beide restauraties uitkomt op een bedrag van 100 duizend euro.

"Dit betekent dat wij rekening kunnen houden met een overheidsbijdrage van ruim 40 duizend euro. Een mooi gebaar natuurlijk, maar dan blijft er altijd nog een bedrag over van bijna 60 duizend euro dat opgehoest moet worden. Als relatief kleine kerkgemeenschap is het niet mogelijk om dit bedrag zelf in te brengen. Daarom rekenen wij eerlijk gezegd op de steun c.q. medewerking in de vorm van een financiële bijdrage van de zijde van Grollenaren, oud-Grollenaren en anderen, die de historie van het vestingstadje Groenlo een warm hart toedragen, die monumenten in stand willen houden of anderszins een bijdrage willen leveren. Het zou een fantastisch iets zijn dat dankzij de binnenkomst van tal van giften het uit twee onderdelen bestaande project dit jaar in zijn geheel kan worden afgerond.”

Giften kunnen gestort worden op rekeningnummer: NL50 ABNA 0595 375863 ten name van Begraafplaats Hervormde Gemeente Groenlo.