De pumptrackbaan in Laren die Bas met zijn zonen regelmatig bezoekt. Foto: Bas Hubers

De pumptrackbaan in Laren die Bas met zijn zonen regelmatig bezoekt. Foto: Bas Hubers

Werkgroep zoekt locatie én draagvlak voor pumptrackbaan

Initiatief-nemers willen baan van asfalt, ook voor stepjes en skates

Vervolg van de voorpagina

Door Henri Walterbos

"Mijn zoons zijn fanatieke BMX'ers. Op het voormalige Grolschterrein lag een baantje, dicht tegen de Slinge aan. Hebben jongens uit Groenlo zelf gemaakt. Daar gingen mijn zoons ook graag heen. De buurt ervoer de baan als overlast en klaagde hierover bij de gemeente waarna de baan werd plat geschoven. De dichtstbijzijnde baan ligt in Laren, achter Lochem. Voor de BMX-jeugd in Groenlo is er niks terwijl er wel animo voor is.” weet Bart Hubers uit nabije omgeving. De Grollenaar ging met zijn verzoek tot aanleg van een pumptrackbaan naar de gemeente toe om hier over te brainstormen en draagkracht te vinden. "We hebben toen met Michiel Krabbenborg van de gemeente Oost Gelre gesproken. Er bleek een subsidiepotje te zijn voor dit soort initiatieven omdat de WK BMX dit jaar op Papendal plaatsvindt. Acht gemeentes krijgen hier geld voor. Het is zonde om dat te laten liggen. Toen heeft de gemeente subsidie aangevraagd en zo is het balletje aan het rollen gekomen. Het moet Papendal ook helpen de WK BMX te promoten.”

'Een mooie
manier om
contact met
de jeugd te
onderhouden'


Behoefte
Onlangs schafte de gemeente zelf een mobiele baan in de vorm van een strook aan die bij toerbeurt een maandlang in iedere kern komt te liggen. “Het is niet alleen voor BMX wat wij willen,” gaat Bart verder, “Je kunt er ook met een loopfietsje op, een stepje, rollerskates, skateboard, of zelfs met een bal. Als je een pumptrack van asfalt neerlegt dan kan in principe iedereen erop. Als je iets van zand maakt niet. Dan kun je er alleen maar met de fiets op.” De baan die de initiators voor ogen hebben heeft een lengte van 150 meter, gelegen op een oppervlakte van ongeveer 900 vierkante meter. “Het mag ook ietsje groter zodat je er misschien nog meer kunt doen. Het gaat er nu echter om dat we de pumptrackbaan graag aan willen leggen in Groenlo.”

Financiën
Anke Sitter is aangesloten bij de groep om deze te ondersteunen bij het aanvragen van subsidies en het opstellen van de begroting. “Het plan wordt gefinancierd uit verschillende potjes. Vanuit Papendal krijg je een vaststaand bedrag van 15.000 euro. Het moet dan eigenlijk wel voor augustus voor elkaar zijn, zolang is de subsidie beschikbaar. We hebben goede hoop dat dat wel goed komt, als de plannen en plek maar helder zijn dan. Ook hebben we bij LEADER Achterhoek aangeklopt. Deze organisatie ondersteunt lokale initiatieven die de leefbaarheid op het platteland verbeteren. Daar kun je 50 procent van je kosten in de vorm van subsidie krijgen, mits de locatie concreet is. Daarnaast hebben we contact met meerdere stichtingen, zoals Stichting DOEN, om het restant te dekken. We hebben een begroting gemaakt die uitkomt tussen de 140.000 en 150.000 euro. De aanleg van de baan zal de grootste kostenpost zijn, zo rond de 90.000 euro. De rest willen we gebruiken voor onder meer een stukje aankleding en misschien een stukje afscherming.”

Locatie
De financiën lijken niet het grootste obstakel om de aanleg van de pumptrackbaan in de weg te staan. “We zijn nog op zoek naar een geschikte plek in Groenlo,” vervolgt Anke. “We willen een plek waar de buurt deze voorziening graag wil hebben. We hebben zelf wel wat ideeën, maar willen de bevolking erbij betrekken, in alle openheid, zodat je draagvlak creëert. Daarom treden we hier mee naar buiten, dat levert altijd response op.”

Marco te Nijenhuis zit erbij vanuit Jongerenwerk Mazzel Oost Gelre. Hij ondersteunt het initiatief van harte. “Hoe meer draagvlak hoe beter. De baan zal in eigendom komen van de Stichting Buutenaf die er is om allerhande initiatieven te faciliteren zodat je niet steeds weer tegen een stukje bureaucratie aanloopt. “Die stichting doet onder andere ook de Pietenactie met Sinterklaas in Oost Gelre. Dan heb je al een mooie juridische basis. Bart zal dan in de stichting plaatsnemen. We willen er straks ook activiteiten organiseren vanuit Jongerenwerk Mazzel. Activiteiten in overleg en samenspraak met de jongeren. Het is ook een ontmoetingsplek voor jongeren en dus een mooie manier om contact met de jeugd te onderhouden. Er wordt gezegd dat jongeren te weinig bewegen. Dat moet gestimuleerd worden, zeker in deze coronaperiode. Ook over onderhoud en toezicht hebben we goed nagedacht, want natuurlijk ga je ook bepaalde regels hanteren.”

'Ook op
een kleine
oppervlakte
kun je best
veel doen'


Speedhogs
Voormalig BMX-renner en wielerprof, tegenwoordig wielerploegleider, maar vooral Grollenaar, Tristan Hoffman ondersteunt het initiatief van harte. "Ik zit er pas sinds kort bij en ben gevraagd of ik mee wilde denken. Ik word hier wel enthousiast van. Wij hadden vroeger de fietscrossbaan van de Speedhogs. Dat was achter bij de vijver bij boer Meijer, daar waar nu de tandartspraktijk zit. Daar is de Speedhogs ooit begonnen om later naar de Woerdseweg te verhuizen. Daar konden wij gewoon tussen de middag naar toe. Gingen we een paar baantjes fietsen en dan 's avonds na schooltijd opnieuw. We waren daar ieder dag wel te vinden. Ik denk dat het leuk is voor de jeugd van Groenlo dat er zo'n baantje ligt waar je op fietsen kunt maar ook op skateboarden. Daar is wel animo voor. Ik heb er vroeger zelf ontzettend veel plezier aan beleefd. Dat gun ik de kinderen van nu ook. In Haaksbergen en Lichtenvoorde heb je ook wel banen maar die zijn alleen maar geopend tijdens trainingsuren. Als kinderen spontaan zin hebben om er naar toe te gaan, moet die mogelijkheid er ook zijn. Ik was laatst in Tilburg, zag ik daar midden in een woonwijk ook zo'n baan liggen. Dat zag er prachtig uit. Op een kleine oppervlakte kun je best wel veel doen.”