Natasja Everink. Eigen foto

Natasja Everink. Eigen foto

Grolse Natasja Everink in haar element achter de schermen van het Eurovisie Songfestival

'Ik denk dat we ons als Nederland heel goed laten zien'

Door Henri Walterbos

ROTTERDAM-GROENLO-LOCHEM - “Als ik een bucketlist had gehad dan had deze zeker bovenaan gestaan; mee mogen werken aan het Songfestival en dan vooral in Nederland. Het allerleukste is dat je met ontzettend veel mensen van doen hebt, de sfeer ongelofelijk gezellig is. Het is echt een evenement van verbinding.” Natasja Everink, maandagmiddag vanuit Ahoy, alwaar zij achter de schermen werkzaam is als Backstage Assistent. Bijna twee weken zit ze er al, voorafgegaan door twee trainingsdagen in Rotterdam. Afgelopen zondag even naar huis in Lochem voor de verjaardag van haar dochter.

Fan
“Ik werk bij de NOS, doe verschillende dingen op regiegebied voor Studio Sport, Journaal, Nieuwsuur en het Jeugdjournaal. Ik ben altijd fan geweest van het Songfestival. Zat ik als klein kind voor de televisie. Altijd samen met mijn moeder. Mijn eerste herinnering is de winst van Johnny Logan in Den Haag 1980. Ik hoopte altijd dat Nederland een keer ging winnen. Toen ik meer op mezelf ging wonen ben ik dat altijd blijven doen, ging ik naar mijn moeder in Groenlo of kwam zij bij mij. Ze is 75 jaar maar kijkt nog steeds. Inmiddels heb ik ook een gezin. De middelste van de drie vindt het net zo leuk en kijkt met mij mee.

'Zangers die
hun hakken
vergeten of
een schaar
nodig hebben,
via mijn
headset regel
ik iemand
die het komt
brengen'


In het verleden organiseerde de NOS het altijd, later is het naar de AVRO/TROS overgegaan. Als een evenement in jouw land is dan is de hoofdbroadcaster verantwoordelijk voor de uitzending. In dit geval de NOS. Ik heb toen een mailtje gestuurd naar de uitvoerend producent die ik ken, heb ik aangegeven dat het mij superleuk leek om mee te doen. Toen er een aantal functies beschikbaar was, kreeg ik de vraag ‘wat lijkt jou wat?’ Ik wilde iets doen wat zo dicht mogelijk aanligt tegen wat ik nu doe. Als Backstage Assistent begeleid ik binnen Ahoy de delegaties van Estland, Slovenië, Israël en Portugal. Ik neem ze overal mee naar toe. Repetities, persconferenties, soundchecks, van alles. Twee landen zitten in de eerste halve finale (dinsdag) en twee in de tweede (donderdag). Zelf opereer ik onder twee Zweden die hun zevende Songfestival doen. Zij maken schema’s en helpen als het een beetje ingewikkeld wordt. Je moet je daar van alles bij voorstellen. Zangers die hun hakken of kleding vergeten, nog een extra make up willen, een schaar nodig hebben. Ik ren niet overal achteraan maar heb een headset op en kan iedereen oproepen iets te brengen.”

Bubbel
Maandag was de derde repetitie, in de avond gevolgd door de juryshow met publiek. “Dan geeft een jury al punten die voor de helft meetellen. Deze show wordt opgenomen. Op dinsdag een vierde repetitie en in de avond de liveshow waarbij de televoters aan bod komen. Ook zij tellen voor de helft mee. Aan het einde van deze show wordt duidelijk welke tien landen zich geplaatst hebben voor de finale. Woensdag en donderdag is de tweede halve finale die op dezelfde wijze gaat. Vrijdag en zaterdag zijn er 26 landen die in de finale staan. Nederland, de grote vijf (Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk) die automatisch geplaatst zijn en 20 uit de halve finales. Gaat er iets mis tijdens de liveshows dan kan er teruggevallen worden op de opnames.”

Natasja bekleedt de functie met 10 collega’s meer. “Vrijdag horen we welke landen we naar de finale toe moeten begeleiden.” Verblijven de delegaties in hun eigen bubbel, Natasja verblijft elders in een Bed and Breakfast. “Een aantal landen zit al in quarantaine omdat er een land is met positief getesten. Dan verblijven al die teams uit dat hotel in quarantaine. Ik word elke 48 uur getest middels een sneltest. Dat geldt voor iedereen. Ben je positief krijg je een pcr test. Ben je daarna nog positief, dan moet je in quarantaine.”

Positieve geluiden
Voorspellingen wil Natasja zich niet aan wagen. “Als ik naar de landen kijk die ik begeleid, allemaal hebben ze wel iets op hun eigen manier. Op de voorspellingen afgaand, dan lijken Estland en Slovenië zich niet te plaatsen voor de finale, Israël kantje boord en Portugal wel. Portugal ben ik van gecharmeerd omdat de omgang met deze mensen heel erg fijn is. Zij hebben al vaker opgetreden in Nederland. Het is de eerste keer dat Portugal in het Engels zingt op het Songfestival en het verhaal achter hun lied is bijzonder. Dit lied is door de zanger geschreven naar aanleiding van een gesprek met een prostitué in Amsterdam, jaren geleden. Ze hebben nog een oproep gedaan in de kranten want ze zouden haar graag ontmoeten. Tot op heden zonder resultaat. Ik gun ze de top 10. Ik mag er niks over zeggen maar hun lichtshow is geweldig. Ik denk dat we ons als Nederland heel goed laten zien. Ik hoor van alle landen enkel positieve geluiden, over alles hier. Hoe er naar hun geluisterd wordt, hoe iedereen zijn best doet om er het allerbeste van te maken. Het ziet er ook echt heel mooi uit. 650 Vrijwilligers op allerlei vlakken. We doen dat toch wel heel erg goed met zijn allen. Verzorging, gastvrijheid, kunde. Mogen we best we trots op zijn. Onderschat daarnaast dat coronagedoe niet. Alleen daarom al is het historisch. Voor veel artiesten was de eerste repetitie heel emotioneel na anderhalf jaar weer optreden. Weer mogen doen wat je zo graag doet.” De geboren en getogen Grolse maakt lange dagen. “12 tot 14 uur per dag en ook nog eens veel extra tijd door het randgebeuren van testen en beveiliging. Ik loop zo’n 10.000 stappen per dag.”

'Het Eurovisie
Songfestival
is echt een
evenement
van verbinding'


Goed contact
Met deelnemers uit alle landen heeft ze goed contact, praat ze over van alles. Ook met mensen uit Israël, over de spannende thuissituatie. “Je hebt het er wel over, meer op het persoonlijke vlak, ze hebben daar familie en vrienden wonen, maar we proberen politiek zoveel mogelijk buiten te houden. Ze willen het vooral voor zichzelf houden.” Wie er gaat winnen weet ze niet. “Ik heb niet echt een voorkeur maar als ik de bookmakers mag geloven gaat het tussen Malta en Frankrijk. Italië en Zwitserland lijken daar ook bij te horen, maar het is allemaal appels met peren vergelijken. Dat Nederland het bij de bookmakers niet goed doet begrijp ik niet. Jeangu Macrooy straalt zoveel vrolijkheid uit op het podium. Ik heb hem niet gesproken, wel bijna tegen hem opgeknald. Ik zei ‘sorry’ en hij lachte alleen maar.”

Nuchter
“Het voelt hier zo anders dan het normale leven, maar het is supergezellig. Alles wat je je maar bedenkt bij het Songfestival klopt, maar misschien is het wel mijn Achterhoekse nuchterheid. Het is heel erg leuk, soms ook best wel spannend, maar het blijft maar een liedjesfestijn. Niet meer dan dat, maar voor de deelnemers is het meer dan dat. De trots voor hun land uit te komen, willen winnen. Ik wil vooral mijn werk zo goed mogelijk doen.” Zondag kan er een vinkje achter Songfestival op haar denkbeeldige bucketlist. “Straks ga ik weer door met de EK-voetbal, Olympische spelen en de Tour de France, maar dat is vanuit Nederland vanwege corona. Toch heel anders.”

De deelnemers uit Portugal. Eigen foto
Natasja Everink. Eigen foto
Natasja in Ahoy. Eigen foto
Het huisje dat terugkomt in de postcards (dat zit tussen de liedjes in). Eigen foto
Een aantal medewerkers. Eigen foto
Deelneemster Israël. Eigen foto