Het gezin Tijdink in Italië met vlnr Zyla, Marijan, Ichelle en Nico.
Het gezin Tijdink in Italië met vlnr Zyla, Marijan, Ichelle en Nico.

‘Ik bun wal weg oet Grolle,
moar Grolle is neet weg oet mi'j!'

Voor de rubriek ‘Hoe gaat het met u?’ had correspondent Theo Huijskes onlangs uitgebreid contact met het echtpaar Nico (57) en Marijan (55) Tijdink-Fentsahm, voorheen woonachtig in Groenlo en thans gesetteld in Salò aan het Gardameer in Italië.

GROENLO - Ondanks dat Nico Tijdink geen geboren Grollenaar is, heeft hij een bijzonder sterke band met Groenlo. Dit laatste met name vanwege zijn belangstelling voor de rijke historie van het vestingstadje. Een droom van hem om in het centrum en dan in Groenlo binnen de stadsgracht te kunnen wonen, ging in vervulling toen hij met zijn gezin de intrek nam in een huis in de Rabeldersteeg. Toen echter in 2009 een uitdaging op zijn pad kwam om in Italië te gaan wonen en werken, kon hij ondanks zijn grote liefde voor Grolle de verleiding niet weerstaan en koos ervoor om met de verhuiswagen en dat met pijn in het hart koers te zetten richting Italië. Op weg naar het in de regio Lombardije gelegen, door oleanders en cipressen omgeven pittoreske plaatsje Salò aan het toeristische Gardameer. Maar ondanks dat hij het thans op Italiaanse bodem bijzonder goed naar zijn zin heeft, blijft hij met name de geschiedenis van Groenlo niet alleen omarmen, maar ook uitdragen.

Webmaster van Oudheidkundige Vereniging Groenlo
Nico Tijdink, geboren in Aalten, in 1991 getrouwd met zijn in Eibergen geboren Marijan en samen de trotse ouders van de beide dochters Ichelle (28) en Zyla (27), had reeds op zeer jonge leeftijd veel interesse in de geschiedenis van de Achterhoek in het algemeen en van Groenlo in het bijzonder. Dat hij verblijvende op Italiaanse bodem het een en ander niet los kan laten, blijkt wel uit het feit dat hij op 1200 kilometer afstand de functie bekleedt van webmaster oftewel beheerder van de website van Oudheidkundige Vereniging Groenlo. “Reeds als kind ging ik met mijn ouders op vakantie naar Duitsland en dan stond er altijd wel een bezichtiging van ruïnes, kastelen, historisch centra en dergelijke op het programma. En dat is door de jaren heen altijd zo gebleven. Dit overigens wel met het gevolg dat vrouwlief Marijan bij vlagen gek wordt van mijn interesse in de geschiedenis. De Gelderse Achterhoek heeft mij altijd aangetrokken en doet dat heden ten dage nog steeds. Ik ben niet alleen trots op de streek, maar ook op de bewoners, de gemoedelijkheid, de nuchterheid en het dialect dat men spreekt. En het heeft op geen enkele wijze met Grolse wind te maken, maar Groenlo neemt wat de geschiedenis van de Achterhoek betreft daarbij een belangrijke plaats in. En die geschiedenis wil ik in lengte van jaren blijven uitdragen. Dat ik een en ander op een gepassioneerde wijze kan blijven doen, heeft ook te maken met echtgenote Marijan, die mij daarbij als geboren ‘Eibergse deerne’ te allen tijde ondersteunt.”

Een voorrecht om daarnaast in Italië te mogen wonen
Ondanks de liefde voor de Achterhoek en Grolle, vindt Nico Tijdink het een voorrecht om in Italië te mogen wonen. “Wij verbleven circa 35 jaar geleden voor het eerst in Italië aan het Gardameer en waren direct verliefd op de omgeving, het meer, de bergen en de natuur. Verder waren het aspecten als het heerlijke weer, het Italiaanse eten en het levenstempo, die ons over de streep hebben getrokken om hierheen te verkassen. Italië is een enorm gevarieerd land.

'Groenlo
neemt een
belangrijke
plek in in de
Achterhoekse
geschiedenis,
dat wil ik
graag blijven
uitdragen'


Je hebt er alle soorten landschappen, bergen met ‘s winters veel sneeuw, glooiende regio’s, natuurparken, bossen, wilde natuur, de Middellandse Zee, grote eilanden, indrukwekkende steden en met name een fantastische geschiedenis die je echt overal tegen komt. Kortom, het land heeft ons van alles te bieden”, aldus Tijdink, die het een voorrecht vindt om dit te kunnen combineren met zijn dagelijkse werk. “Wij werken beiden in de toeristische sector. Dat hebben wij in eerste instantie elf jaar achtereen gedaan als beheerder van een bungalowpark. Dat was in het begin wel wennen, omdat wij altijd afzonderlijk van elkaar de kost hebben verdiend. Zeker voor Marijan was de start niet gemakkelijk, omdat zij moest omschakelen van de zorgsector naar de commerciële sector. Voor mij was het een stuk eenvoudiger. Ik had namelijk, na een jarenlange arbeidsperiode bij de politie, een 20-jarig dienstverband op het commerciële terrein achter de rug. Na hier inmiddels twaalf jaar als beheerder te hebben gewerkt, was in 2019 het moment aangebroken om een nieuwe uitdaging aan te gaan en zijn wij en de vereniging van eigenaren van het park, uit elkaar gegaan. Na een in onze ogen welverdiende pauze wilden wij in 2020 weer iets nieuws beginnen, maar werden wij helaas ingehaald door de wereldwijde coronapandemie. Nu Italië de deuren langzamerhand weer opent voor het toerisme, zijn wij gestart met een prachtig, direct aan het Gardameer gelegen hotel in Salò.”

Groenlo moet zuinig zijn op haar authentieke karakter
Terug naar Groenlo, geeft Tijdink aan dat het vestingstadje vele sterke kanten heeft. “Groenlo ademt voor mij onafgebroken de sfeer uit van een plattelandsstadje. Een gezellig oord dat mij doet denken aan een Gallisch dorp, dat omgeven wordt door akkers, weilanden en jachtvelden. Waarmee de laatste decennia veel bekendheid en met name populariteit wordt verworven, zijn de bekende Groenlose activiteiten, zoals bijvoorbeeld Carnaval, Dweilorkestendag en Kermis. Die activiteiten, alsmede andere festiviteiten ademen een sterk authentiek karakter uit, waar de Grollenaren op de eerste plaats heel zuinig op moeten zijn. Het hoeft van mij niet altijd over het historische jaar 1627 te gaan, maar de geschiedenis en het uiterlijk van de veste zijn wat mij betreft onlosmakelijk met elkaar verbonden en bieden nog steeds nieuwe kansen. Dat wordt nog wel eens uit het oog verloren. Zoals bijvoorbeeld het authentieke stratenplan binnen de stadgracht, dat ik fantastisch vind. Ik loop altijd met een brede smile op mijn gezicht door de binnenstad en geniet van de vele oude panden. Maar daarentegen stukken minder van de moderne etalages waar langzaamaan gelukkig verbetering in komt. Bij elk bezoek aan Groenlo moet ik gewoon te voet door de stad, door bijvoorbeeld de Notenboomstraat, die nog altijd veel historie uitademt, alsmede langs de vele typisch Grolse bezienswaardigheden, zoals de Kanonswal en de Maliebaan. Wel moet Groenlo zich, met inachtneming van het teruglopende winkelbestand, nog meer en dat zelfs voor de volle honderd procent richten op het toerisme. De inrichting van de binnenstad is daar reeds op afgestemd, maar dat moet mijns inziens nog veel verder worden uitgebreid.”

Verzamelaar van allerlei typisch Grolse attributen
Nico Tijdink, als lid van de Compagnie Grolle vanzelfsprekend trouw bezoeker van het tweejaarlijkse evenement ‘De Slag om Grolle’, is een groot verzamelaar van alles wat met het vestingstadje van doen heeft. “Ik heb inmiddels circa duizend Grolse ansichtkaarten, allerlei memorabilia zoals borden, stickers, oude kranten en munten van verdwenen horeca, alsmede praktisch alle boeken die er over Grolle zijn geschreven en nog veel meer. Ik heb er inmiddels een aparte kamer voor ingericht”, aldus Nico Tijdink, die ter afsluiting het volgende nog kwijt wil: “Eén ding is honderd procent zeker. Wanneer wij besluiten om naar Nederland terug te keren, wordt het zeker weer Grolle. Vanuit Italië wens ik alle Grollenaren het allerbeste en blijf allemaal gezond en zeker ook positief in de huidige coronatijd. Tot ziens!”