De toegang tot het sportpark Den Elshof met de nog officieel te onthullen gedenksteen van Grolse Boys. Foto: Theo Huijskes.
De toegang tot het sportpark Den Elshof met de nog officieel te onthullen gedenksteen van Grolse Boys. Foto: Theo Huijskes.

Voetbalfamilie Grol start nieuwe seizoen met één groot feest

Samenwerking Grol-Grolse Boys verloopt naar ieders wens!

Door Theo Huijskes

GROENLO - De langverwachte fusie tussen de beide Groenlose voetbalverenigingen Grol en Grolse Boys kreeg op 7 oktober 2019 de goedkeuring van beide, tegelijkertijd gehouden algemene ledenvergaderingen en werd vervolgens notarieel en dus officieel bekrachtigd op 30 juni 2020. Vanzelfsprekend twee historische momenten na 102 voetbaljaren bij ‘de Grol’ en na 72 voetbaljaren bij ‘de Boys’. En wat blijkt inmiddels anno 2021? Beide in Groenlo op handen gedragen voetbalclubs zijn daarmee een succesvolle weg ingeslagen. De samenwerking in de praktijk en dat zowel binnen als buiten de voetbalvelden op het sportpark Den Elshof is meer dan geweldig. Dit belangrijke gegeven wordt ondersteund door circa bijna 1.500 spelende en ondersteunende leden met daaronder tientallen vrijwilligers, circa 70 voetbalteams in de competitie en niet te vergeten bijna 300 enthousiaste sponsoren.

Geen officieel gebeuren, maar een gezellig feest
Vanzelfsprekend heeft ook deze succesvolle fusieclub sedert begin vorig jaar te maken met de coronapandemie, in dit geval met name met de gevolgen van deze wereld-brede crisis. Maar inmiddels worden er met gebruikmaking van een positieve instelling de nodige voorbereidingen getroffen voor het nieuwe voetbalseizoen 2021-2022. Hoog op het daarbij af te werken lijstje staat één groot feest aan het begin van een nieuw voetbaljaar. Deze gelegenheid wil de fusieclub Grol tevens aanwenden om een aantal door de coronacrisis naar de achtergrond verwezen zaken alsnog in te halen. Hierbij op de eerste plaats het officieel verwelkomen van alle Grolse Boys-leden en daarbij tegelijkertijd het onthullen van de inmiddels reeds geplaatste gedenksteen van ‘de Boys’ bij de toegang tot het sportpark aan de Oude Winterswijkseweg, alsmede de vele her en der verwerkte rode accenten op het sportpark zelf. Naast de bekendmaking van de vrijwilliger van het seizoen 2020-2021, zal dan ook nog worden stilgestaan bij het overlijden van Henk Porskamp (beheerder van destijds de Sportkantine en vervolgens het Sportcafé), inmiddels alweer een jaar geleden. Ook wordt er ingezet op een grootscheepse ‘Geboorteloting’. Hierbij wordt een bedrag ingezet van € 4.495,00, waarmee diverse prijzen worden ingekocht bij de sponsoren van Grol. Iedereen die op de dag van de seizoenopening lid is van de club, doet automatisch mee aan de trekking. Het Grolbestuur, dat zo spoedig mogelijk de datum van het festijn bekend zal maken, gaat bij dit alles niet uit van een officieel gebeuren. “Zeker kijkende naar het coronaseizoen 2020-2021 is er straks tijd en plaats voor één groot feest met veel muziek, zang en plezier, waarbij iedereen aan zijn of haar trekken komt!”, aldus het bestuur.

Grol zal erg sterk uit de coronacrisis komen
“Het klink mogelijk ietwat gek, maar Grol zal erg sterk uit de coronacrisis komen”, voorspelt voorzitter Hans Scheinck. “De belangrijkste reden hiervoor is dat alle leden, vrijwilligers en sponsoren juist in deze crisis hebben aangetoond een positief bolwerk en tegelijkertijd een geweldige organisatie te zijn. Allemaal mensen die veel voor de club over hebben. Het aantal leden blijft niet alleen stabiel, ook de contributie-inning verloopt zonder problemen. Daarnaast laten alle sponsoren zien dat zij zich verantwoordelijk voelen voor de vereniging. De sponsorbijdragen zijn gewoon binnengekomen. Van betalingsachterstanden is praktisch geen sprake. Wij als Grol zijn daar ongelooflijk dankbaar voor en ook heel trots op. Het commercieel team binnen de club heeft met succes veel energie gestopt in de contacten met de sponsoren tijdens de coronaperiode. Er is geen enkele sponsor afgehaakt.” Hoe kun je de totale financiële situatie van de club samenvatten? “Financieel gezien was het natuurlijk goed opletten. Wij hebben de kosten strikt bewaakt. Daarbij gebruik gemaakt van de overheidsregelingen van zowel het ministerie als de gemeente. Tevens aanvragen van de regelingen afgestemd met Rob Porskamp, zijnde de beheerder van het Sportcafé, zodat hij ook een beroep kon doen op de overheidsregelingen van de coronacrisis. Al met al is het zo dat de Grol over het seizoen 2020-2021 geen verlies gaat lijden. Dit alles mede dankzij de goede medewerking van op de eerste plaats de sponsoren en verder de overheid, de KNVB en in het bijzonder de gemeente Oost Gelre. De gemeente gaf telkens aan wat er niet en wel mocht. Daar tegelijkertijd adviezen aan toegevoegd. Bij vragen kwam er altijd een antwoord. De gemeente Oost Gelre heeft de sport met aparte financiële bijdragen ondersteund. Van de beleidsmedewerker sport tot en met de raad in deze gemeente kon je betrokkenheid voelen. Van de zijde van de Grol derhalve een groot compliment aan het adres van de gemeente Oost Gelre!”