Spaanse Armada op Grolse Gracht?

Goh, dat was toch even genieten vorige week, beste Grollenaren. Op de voorpagina van onze Groenlose Gids het verhaal: ‘Prachtige nieuwe attractie op Grolse stadsgracht’. Wij krijgen een nieuwe attractie die ‘ervaar Groenlo’ heet. Kijk, daar is door de bedenker (Michaël Lammers) over nagedacht: varen en ervaren en dan in één woord samengebundeld; ervaar. Dat mow hebben! Er komen nu ook kano’s op de gracht, diverse soorten kano’s zelfs. En we hebben al gewone boten - die trouwens ook weer speciaal zijn - waarmee je je rond kunt laten toeren en het wordt op de gracht dus een levendige bedoening. Ooit was onze gracht een verdedigingsmiddel, maar nu is het een schoonheid van een voorziening die mensen aan moet trekken en niet weren. Tijden veranderen.

Nog genietend van dit verhaal las ik verder in de Groenlose Gids en stuitte toen op een bericht van de gemeente. Altijd in de smiezen houden: ie weer nooit wat ze noo weer oetedacht hebt. Precies. Onder het kopje overige vergunningen en ontheffingen zie ik me toch een hele rits vergunningen of ontheffingen voor vaartuigen die allemaal op de Grolse gracht gaan toeren. Ik denk hebben we wel water genoeg voor al die boten?

Gaan we weer terug naar de tijd van de Spaanse Armada? De indrukwekkende Spaanse zilvervloot die uiteindelijk een kopje kleiner werd gemaakt door de Engelsen en Hollanders, als ik me tenminste de geschiedenislessen daarover nog goed herinner. Maar het ging in ieder geval over oorlog. Die Spanjaarden hebben toen kapitalen uitgegeven aan die vloot en daarmee hadden ze ook zo de Grolse gracht kunnen oversteken. Stiekem achterom via de Slinge de stad in. De geschiedenis zou dus heel anders zijn gelopen als die Spanjaarden én de boten hadden gebruikt én de zwemkunst machtig waren geweest. Dat zwemmen, daar hadden ze geen benul van. Als er in die tijd een Pieter van den Hoogenband was geweest dan had-ie met enkele forse slagen de 40 meter brede en vier meter diepe gracht in no time overgestoken. Dan hadden ze dus de gracht kunnen dempen.

Dat is niet gebeurd en van het gepruts in het verleden maken wij nu goede sier. En het kan best zo zijn dat het zo druk op de gracht wordt dat de gemeente nog een soort deltaplan moet bedenken. Eenrichtingverkeer ligt op de loer, voor zover dat al niet wordt toegepast. Je krijgt snelwegen (kano’s) en toerwegen (gezelligheidsboten) en ik heb zelfs gehoord dat er ten gemeentehuize in het verre Lichtenvoorde, waar ze overigens zelf geen gracht hebben, wordt nagedacht over snelheidsbeperkende maatregelen op de gracht. Dat de vaarders niet in elkaars vaarwater gaan zitten, aldus een rondgaand grapje op het gemeentehuis. Ja, het zijn taalkunstenaars daar! En ze overwegen zelfs af en toe een vaarverbod in te stellen omdat het te druk dreigt te worden en dat verbod willen ze deze zomer invoeren. In de winter mogen de boten dan wel varen, tenzij het vriest natuurlijk.

En de gemeente wil er ook nauwgezet op gaan toezien dat er geen zwarte boten gaan varen. Daarop zei een gemotiveerd en tevens hartstochtelijk functionerend bestuurder dat hij het onzin vond om ook nog de kleur van de boten te willen bepalen. Hij was van mening dat er ook ruimte moet zijn voor individuele vrijheid; waarschijnlijk net een cursus gehad.

Maar er werd hem aan het verstand gebracht dat het over zwartvaarders gaat die zonder ontheffing, schriftelijke toezegging, vergunning of op enige ander wijze geen draagvlak hebben te water te gaan.

De gemeente werkt overigens mee; ze wil verder geen spijkers op laag water zoeken.


Torenwachter