Frans en Agnes Nijkamp in de werkplaats, waar onder andere alle Grolse Kanonnen worden gemaakt. Foto: Theo Huijskes
Frans en Agnes Nijkamp in de werkplaats, waar onder andere alle Grolse Kanonnen worden gemaakt. Foto: Theo Huijskes

Frans Nijkamp al 65 jaar de echte ‘Kannonnenmaker’ in het vestingstadje Groenlo!

GROENLO - Voor de rubriek ‘Hoe gaat het met u?’ was correspondent Theo Huijskes deze week op bezoek bij het echtpaar Frans (83) en Agnes (78) Nijkamp-Roes, reeds 53 jaar woonachtig aan de Mozartstraat in Groenlo.

Geboren in het uit acht kinderen bestaande timmermansgezin Nijkamp binnen de kleine gemeenschap Hupsel, is hem het werken met hout met de paplepel ingegeven. Een grote mate van overredingskracht was daarvoor niet nodig. Tijdens zijn werkzame leven bekleedde hout niet alleen een centrale rol binnen zijn beroep als timmerman, ook in de vrije tijd raakte hij helemaal idolaat van het bezig zijn met hout. Hij praat met hout en droomt in zijn slaap van hout. Een levenslange hobby, die gepaard gaat met het maken van de meest creatieve houtproducties voor zowel binnen- als buitenshuis. Maar het bijzondere daarvan is dat er bij dit alles maar één product met kop en schouders boven alles uitstijgt en dat is het in het vestingstadje Groenlo veruit meest populaire icoon: het authentieke Grolse Kanon!        

De geestelijk vader van het Grolse Kanon
Daarom deze keer aandacht voor Frans Nijkamp, geboren op 1 februari 1938, die inmiddels al ruim 65 jaar achtereen met het handmatig fabriceren van Grolse Kanonnen de herinnering hooghoudt aan de in 1627 door Prins Frederik Hendrik bewerkstelligde verovering van Grol op de Spanjaarden. Deze aandacht is met name helemaal terecht, omdat op diverse plaatsen in Groenlo, en dat met de beste bedoelingen, wordt gedacht dat het wijlen personen als Willem Overbekking en Hendrik Wisseborn zijn geweest, die daarvoor de basis hebben gelegd. Om het over de zich in een later stadium met de beste bedoelingen aangediende hobbyisten nog maar niet te hebben. Met thuis een met alle voorzieningen compleet ingerichte werkplaats staat Nijkamp als de enige, echte geestelijk vader van Groenlo’s trots nummer één voor iedereen klaar om voor welke doeleinden dan ook een kanon te maken en dit ongeacht de omvang c.q. grootte, kleur en dergelijke. Een mooi voorbeeld is CV De Knunnekes oftewel de carnavalsclub waarvoor hij de kanonnetjes fabriceert op onder andere alle carnavalsscepters, alsmede de in alle maten aanwezige kanonnonen op de prinsen- en gardewagens ten behoeve van de optocht. Maar ook op andere terreinen staat Frans Nijkamp klaar voor de gemeenschap Groenlo. Neem daarbij alleen nog maar de in het Stadsmuseum van Groenlo geplaatste, bijzonder imposante maquette van de circumvallatielinie, die hij samen met zijn broer Leo tot in de kleinste details heeft gemaakt. En niet te vergeten de al van vóór het jaar 1627 stammende brandweer(Joden)spuit, die Nijkamp op schaal maakt en die volgens een traditie wordt aangeboden aan alle afscheidnemende leden van de Vrijwillige Groenlose Brandweer.

65 jaar timmerbedrijf Nijkamp & Zonen
Frans Nijkamp werd op 21-jarige leeftijd verliefd op de toen nog 16-jarige Agnes Roes, geboren op 15 mei 1943 in een gezin met elf kinderen, waarmee hij vervolgens op 27 mei 1964 in het huwelijk trad. Van de inmiddels 57 huwelijksjaren heeft het echtpaar er reeds 53 doorgebracht in de huidige woonlocatie, even buiten de Grolse stadgracht. Daar zijn ook hun beide kinderen Luciënne en Sander geboren. Frans en Agnes voelen zich rijk met hun twee kleinkinderen. Daarnaast laten beide echtelieden met gepaste trots weten dat zoon Sander uit hetzelfde hout is gesneden als zijn vader.

'Ik praat met
hout en
droom er in
mijn slaap
over'


“Ik ben blij dat hij dezelfde hobby heeft als mij, maar hij wordt daardoor door mij op geen enkele manier onder druk gezet om daar uitvoering aan te geven. Bovendien heeft hij daarvoor op dit moment vanwege zijn drukke baan onvoldoende tijd beschikbaar”, aldus vader Frans, die goede herinneringen heeft aan het Timmerbedrijf Nijkamp & Zonen van zijn vader. “Ik kijk met voldoening terug op een gezond familiebedrijf onder leiding van mijn vader Willem Nijkamp, dat jaren achtereen heeft samengewerkt met Bouwbedrijf Schutten met Jan Schutten aan het hoofd. Blij ben ik nog steeds dat ons bedrijf nog het 65-jarig jubileum heeft mogen vieren. Met de komst van gecombineerde aannemersbedrijven, zoals in Groenlo Reukers Bouw, kwam er een definitief einde aan ons familiebedrijf. Maar tot op de dag van vandaag ben ik blij dat ik daar samen met mijn broers onderdeel vanuit heb mogen maken.”

Frans Nijkamp zelf heeft na de basisschool St. Canisius in Groenlo de LTS in Eibergen gevolgd, alsmede de in het Groenlose Politiebureau georganiseerde architectenschool van het bureau Staartjes. Om in een later stadium een kroon op zijn studiewerk te zetten door samen met zoon Sander tien jaar achtereen een opleiding houtsnijwerk te volgen.

Van Inter Nos tot Groenlose Vrijwillige Brandweer
Maar wie denkt dat Frans Nijkamp naast zijn grote hobby geen andere bezigheden heeft, komt bedrogen uit. Zo is hij, zij het in twee periodes, een verdienstelijk lid van de mannenzangvereniging Inter Nos. “In goede tijden waren wij met ons drieën, te weten mijn broers Harrie en Leo alsmede mijn persoontje, lid van deze prachtige, inmiddels 75 jaar bestaande zangclub. Naast het droevige gegeven dat Harry kwam te overlijden, ben ik er zelf even tussenuit geweest vanwege mijn toetreding tot de Groenlose Vrijwillige Brandweer. Na mijn leeftijdsontslag kreeg ik een plaatsje in de vrienden-brandweergroep ‘De Noasmeulers’ en heb ik mij tevens weer aangesloten bij Inter Nos, waarvan broer Leo inmiddels al meer dan 50 jaar lid is en ik het 25-jarig jubileum nog hoop te mogen meemaken. Bovendien ben ik lid van de vrijwilligers(onderhouds)groep van de RK Calixtusbasiliek. Een bijzonder actieve groep waar ik graag onderdeel van uitmaak en dat niet alleen vanwege de te verrichten klussen, maar ook vanwege de goede sociale contacten”, aldus een verenigings- c.q. gemeenschapsmens, die niet alleen van zijn hobby zijn werk, maar ook van zijn werk zijn hobby heeft gemaakt!