Betreffende pand aan de Wheme. Foto: Kyra Broshuis/archief Achterhoek Nieuws

Betreffende pand aan de Wheme. Foto: Kyra Broshuis/archief Achterhoek Nieuws

Gebouwen rond Whemeplein Groenlo geschikt voor wonen

GROENLO - ‘Meer reuring rondom De Mattelier’ dat is de wens van de gemeente Oost Gelre. Om dat te bereiken is er nu een update voor het Programma Stad Groenlo geschreven waarin het verder ontwikkelen van de Mattelierstraat en de Wheme centraal staat. De uitvoering van het Plan Stad Groenlo heeft de afgelopen jaren geleid tot een verbetering van het gebied zoals de aanpassing van de benedengevel van het Heydenrijck, de komst van De Mattelier en de aanpassingen aan het Whemeplein.

Door Kyra Broshuis

Parkeren op eigen terrein
De twee grote gebouwen, het voormalige Rabobankgebouw en het gebouw waar vroeger het RIAGG in gevestigd was, komen in aanmerking voor woningbouw, vertelt wethouder Bart Porskamp. “In eerste instantie zijn we voor de locatie Wheme uitgegaan van sloop van het pand aan de Wheme 2a zodat het parkeren aan de Wheme uitgebreid kon worden. Die extra parkeermogelijkheden zouden dan ten gunste komen van de eventuele nieuwe functie van het voormalige Rabobankgebouw aan de Mattelierstraat 13. Nu zeggen we dat beide locaties afzonderlijk van elkaar ontwikkeld kunnen worden en dat het parkeren op eigen terrein moet worden geregeld.”

Meer reuring
Door nu ontwikkelruimte te bieden voor beide locaties, kan afzonderlijk gestart worden met het invullen van die locaties. De gemeente wil echter voor het oude Rabobankgebouw graag iets van cultuur, dienstverlening of detailhandel op de begane grond. “We willen graag wat meer reuring in de omgeving van De Mattelier”, zo licht de wethouder toe. Het pand aan de Wheme zou een volledige woonbestemming kunnen krijgen. Het pand staat te koop maar De Woonplaats wil hier niet zelf ontwikkelen. Met deze nieuwe kaders hoopt de gemeente dat er op redelijke termijn een passende invulling komt voor beide panden. De twee leegstaande panden zijn diverse partijen al jaren een doorn in het oog. In de gemeenteraad zijn al meerdere keren vragen gesteld over de plannen voor het gebied en ook de Belangenvereniging Groenlo heeft de kwestie al vaker aangekaart. Met het nieuwe ‘kavelpaspoort’ is een nieuwe bestemming weer een stap dichterbij.

Op 22 juni gaat het voorstel ter kennisname naar de raadscommissie. Wordt vervolgd!

Beide panden krijgen bestemming wonen.