Een beeld dat we ook dit jaar weer kunnen verwachten; een volle tent
Een beeld dat we ook dit jaar weer kunnen verwachten; een volle tent Henri Walterbos

Gemeente en SGK bezig met voorbereidingen Grolse Kermis

'Zodra men het terrein binnen gelaten wordt gelden dezelfde regels als andere jaren; onbeperkt Grolse kermis vieren'

Door Henri Walterbos

GROENLO -Door de aangekondigde versoepelingen voor evenementen zien de gemeente Oost Gelre en de Stichting Grolse Kermis (SGK) mogelijkheden om de Grolse Kermis dit jaar door te laten gaan in het weekend van 20 tot en met 23 augustus, zoals aanvankelijk ook gepland. De gemeente en SGK werken samen om, binnen de geldende coronamaatregelen, zowel de kermisattracties als het kermisfeest mogelijk te maken. De gemeente Oost Gelre is verantwoordelijk voor het organiseren van de kermisattracties op de Wheme en een route die het mogelijk maakt om hier, op 1,5 meter afstand, met elkaar van te genieten. De SGK is verantwoordelijk voor het organiseren van het kermisfeest.

Besloten evenement
De SGK is van plan op het terrein van de muziekkoepel in Groenlo het kermisfeest als besloten evenement op te zetten. “Dit betekent, zoals het er nu naar uitziet, een negatieve coronatest vooraf of een herstel- of vaccinatiebewijs. Met deze voorwaarden en een gecontroleerde in- en uitstroom is het mogelijk om als vanouds het feest te vieren, zonder de 1,5 meter afstand in acht te moeten houden. Zo kunnen we er samen weer een mooi en veilig feest van maken, waar we allemaal zo naar uitkijken!,” vertelt SGK-voorzitter Raymond Frank.

Coronamaatregelen
“We moeten nog steeds rekening houden met de geldende coronamaatregelen. We gaan ervoor om, samen met de Stichting Grolse Kermis, een volledig programma te kunnen bieden. Uiteraard zijn de aangekondigde versoepelingen en voorwaarden onder voorbehoud, maar zowel de gemeente als de SGK zien het positief in en gaan hard aan de slag met de voorbereidingen,” aldus wethouder Marieke Frank.

'OudGrollenaren
komen er
zelfs van
heinde en
ver voor
terug naar hun
geboortegrond'


Programma
Raymond Frank vertelt dat de voorbereidingen al een tijdje in volle gang zijn, omdat de hoop, vertrouwen en het enthousiasme in eigen gelederen er steeds waren. “Fijn voor onze vrijwilligers te weten dat het het nu echt doorgaat, zij zetten zich er volop voor in om er een veilig en verantwoord feest van te maken. Aan de eerste reacties op onze sociale media te zien, op de eerste berichtgeving dat de Grolse kermis mogelijk is, zijn de Grollenaren ook blij dat het doorgaat. Men heeft er vooral zin in. Ieder jaar plannen vele Grollenaren hun vakantie zodanig dat ze met de Grolse kermis terug zijn, of daarna pas weggaan. Een teken dat het leeft, men ernaar uitziet om met elkaar dit volksfeest te vieren.”

Aan het programma verwacht de SGK geen concessies te hoeven doen. “SGK is verantwoordelijk voor het volksfeest op de Maliebaan. We gaan het terrein met hekken afzetten. Zodra men het terrein binnen gelaten wordt gelden dezelfde regels als andere jaren; Onbeperkt Grolse kermis vieren.” Het programma zal in een later stadium officieel naar buiten worden gebracht, maar als vanouds zal er zaterdagmiddag gestart worden met de kinderspelen, ’s avonds een officiële opening met de opening van bloemenpanelen, de Koningsparen en muziek in de feesttent. Zondagmorgen starten met ‘Een jaartje meer’ voor de ‘Jongen van vrogger’, zondagmiddag het Spelspektakel en muziek en ’s avonds weer groot feest in de tent met een band. Maandag staat ook dit jaar weer in het teken van de volksspelen met vogelschieten en het vogelgooien, afgesloten met ook weer ‘s avond een band in de tent. “Mooi dat we dit jaar weer een nieuw Koningspaar en Jeugdkoning of -koningin kunnen huldigen. Ieder jaar zijn de volksspelen weer een hoogtepunt voor de Grollenaren. Oud-Grollenaren komen er zelfs van heinde en ver voor terug naar hun geboortegrond.” Frank wil nog een oproep doen aan voormalige koningen, koninginnen en jeugdkoningen/-koninginnen. “Sinds twee jaar hebben we onze nieuwe kermisvlag die gedurende kermis al aan vele huizen wappert. Voor de schutterskoningen en -koninginnen hebben we speciale vlaggen laten maken met hun titel en betreffend jaartal erop. Wij willen dit ook aan oud-koningen en koninginnen geven. We hebben echter lang niet meer van iedereen uit het verleden contactgegevens. Via deze weg zou ik hen willen verzoeken contact met ons op te nemen. Dan gaan we dat regelen. Ze kunnen zich melden via het mailadres: secretariaatgrolsekermis@gmail.com.”

Een vertrouwd beeld weer dit jaar, Proosten op de Grolse kermis tijdens de volksspelen.