Antoon Rouw heeft voor de opening van het nieuwe Vincentiushuis samen met Ise Bronkhorst en Lennox Franssen het lint doorgeknipt. Foto: Theo Huijskes
Antoon Rouw heeft voor de opening van het nieuwe Vincentiushuis samen met Ise Bronkhorst en Lennox Franssen het lint doorgeknipt. Foto: Theo Huijskes

Kleurrijke opening van het nieuwe Vincentiushuis

Algemeen

Absolute hoogtepunt in het 168-jarige bestaan

Door Theo Huijskes

GROENLO - Ondanks dat het officiële, tevens met een groots feest gepaard gaande gebeuren pas plaatsvindt op dinsdag 28 september van dit jaar, werd er donderdagmorgen jl. in aanwezigheid van tientallen Vincentianen een bijzonder kleurrijke invulling gegeven aan de officieuze opening van het nieuwe Vincentiushuis aan de Ruurloseweg in Groenlo. In dit geval was het oud-voorzitter Antoon Rouw, met zijn 93 levensjaren tevens het oudste lid van de Vincentiusfamilie, die samen met medewerking van een tweetal kinderen (Ise Bronkhorst en Lennox Franssen) van naaste buur Kinderdagverblijf Pindakaas het lint mocht doorknippen, waarmee tevens de Vincentiusshop officieel voor het publiek is geopend.

De opening, die vanwege het op dat moment slechte weer tot gevolg had dat alle aanwezige Vincentianen zich binnen schuil hielden, werd voorafgegaan door een toespraak van voorzitter Gerard Kamp. Laatstgenoemde ging in eerste instantie in op de omvangrijke, bereidwillige, tevens spontane inzet van alle Vincentius-vrijwilligers, die de verhuizing van de Oranjestraat naar de Ruurloseweg mogelijk hebben gemaakt. “Van al die Vincentianen, die hun schouders eronder hebben gezet, wil ik één persoon bij naam noemen en dat is voormalig voorzitter Jan Pape. Hij is de belangrijkste initiator van deze ontwikkeling. Iemand die een toekomstvisie heeft en vervolgens net zo lang oplossingen bedenkt totdat zijn ideeën werkelijkheid worden. Dit met een Vincentiushuis met een eigentijdse uitstraling tot gevolg.”

Welkom aan het adres van de locatie-partners
Voorzitter Kamp richtte verder een speciaal woord van welkom aan het adres van enkele huurders, die onderdelen van het gebouw gaan betrekken. Dit zijn onder andere de Ziekenomroep ZSOM (Sound Of Music) in de Gelderse Oost-Achterhoek, Stadskamer Groenlo, de Formulierenbrigade oftewel het vrijwilligerskorps dat mensen met problemen helpt met het invullen van formulieren, de SOM oftewel Schuldhulp Op Maat, alsmede de Voedselbank Oost-Achterhoek. Wat deze laatste organisatie betreft, maakte Kamp wel de kanttekening dat deze organisatie na het vertrek uit de Oranjestraat vooralsnog heeft gekozen voor het voormalige clubgebouw van S.V. Grolse Boys als uitgiftepunt. “Maar zodra het daar niet meer mogelijk is, zijn jullie hier vanzelfsprekend van harte welkom. Een en ander alleen al vanwege het feit dat onze doelgroepen grote overeenkomsten hebben.”

Beter een goede buur dan een verre vriend
Onder het motto ‘Beter een goede buur dan een verre vriend’, richtte de voorzitter van de Grolse Vincentiusclub zich ook tot de buren Kinderdagverblijf Pindakaas en Buitenschoolse Opvang Loods X. “Na de koop van dit pand bleken ons gebouw en de huisvesting van Pindakaas een soort Siamese tweeling met gedeeld riool, elektra en gas. Een succesvolle operatie van dezelfde Siamese tweeling heeft ervoor gezorgd dat wij nu in ieder geval geheel zelfstandig functioneren en dat tevens in een bijzonder goede harmonie. Ik ben ervan overtuigd dat wij in de naaste toekomst veel voor elkaar kunnen betekenen”, aldus preses Kamp, die vervolgens de daarvoor aangewezen personen uitnodigde om buiten het lint door te knippen. “Maar dit wel met de opmerking dat niet alleen de jeugd de toekomst heeft, maar ook om te symboliseren dat je te allen tijde ook het goede oude moet behouden!”