Afbeelding

Groen, groener, Groenlo

Algemeen

Groen, groener, Groenlo

Soms heb je een naam waarmee je honderden jaren goed vooruit kunt, beste toeristen. Zo’n naam is Groenlo; alleen al de klank die ervan uitgaat, het gevoel dat die naam oproept en een kleur die nu zo modieus is als de neten, om het maar eens puur wetenschappelijk uit te drukken. Je hebt ook namen waarmee je geen kant op kunt; Groenlo is mooi maar dan heb je bijvoorbeeld Roodeschool en Steenwijk. Daar krijg je toch niet echt warme gevoelens bij. Het is net zoiets als vroeger in een feesttent. Hoorde je de naam van Chantal dan was dat toch even wat anders dan Marie of Mina. Dat danste toch net een tikkeltje lekkerder.

Groenlo dat staat voor groen, bos, natuur, beter leefmilieu, terwijl het toch een uiterst compact woongebied is met een hoog stedelijk karakter, maar dan wel weer in een groene oase. En we heten eigenlijk naast Groenlo ook Grol of Grolle. Je hebt tijdschriften en kranten die over iemand uit Groenlo spreken als een ‘Groenloër’. Dat zijn toch weer mensen die het net niet helemaal begrepen hebben, of beter gezegd: het helemaal niet begrepen hebben. Wij heten Grollenaren, naar de stad Grol of Grolle. Grollenaar zijn is een voorrecht dat slechts aan een kleine tienduizend mensen is voorbehouden, de rest woont hier niet en vrijwel zeker tot grote spijt.

Als je in Roodeschool woont dan moet je zeggen ik ben een ‘Roodescholer’ en dat roept toch wel erg socialistische gedachten op, maar er zullen toch ook wel niet-socialistische Roodescholers zijn. Kortom: niks te beginnen met zo’n naam. Of je woont in Steenwijk en dan kun je als grap nog wel bedenken dat er ook mensen met vermogen zitten en dan ben je ben je een Steenrijker, maar veel verder gaat de lol ook niet.

Wij, beste toeristen, profiteren hier van de naam Groenlo, Grol of Grolle. Een driedimensionale benadering van een naam, dat alleen al. Heerlijk. Wij verkneukelen ons elke dag als we wakker worden dat we hier wonen. Ik kan me best voorstellen dat jullie in eigen plaats helemaal niet op die gedachte komen van: Goh wat wonen we leuk zeg! Want als jullie dat wel zouden vinden dan zouden jullie thuis zijn gebleven, maar nee: Groenlo lonkt en roept, verleidt en trekt aan. Passie is ook een woord dat hierbij zou passen.

Nou zijn er onder jullie natuurlijk ook van die zwartgallige types die zo’n beetje sarrend vragen of hier alles dan altijd koek en ei is. Dat hier alleen maar van die heilige boontjes, van die trutjes ho maar rondhuppelen. Dat is natuurlijk een uiterst stompzinnige vraag; daar zou ik zelf nooit opgekomen zijn. Natuurlijk is hier niet altijd alles koek en ei; vanzelfsprekend gebeuren hier wel dingen die zelfs een grote stad niet zouden misstaan. Er wordt hier wel eens per ongeluk een bosje gekapt. Daar zijn we dan weer groen genoeg voor. Woordspelinkje hè. Hoe komt die man erop!

En nu hoor ik jullie roepen dat hier met geld wordt gesmeten. Dat er ineens miljoenen meer nodig zijn voor de verbouw van de regionale sociale dienst. Dat het uit de klauwen loopt. Maar dat is vooral bedoeld om straks niet in de fout te gaan. Als je nu heel veel geld beschikbaar stelt dan hou je wellicht straks over. Dat je dan niet in het rood staat, maar in het groen. Groenlo!

En we zijn natuurlijk wel de enige stad in Nederland waar de sociale dienst ook niet alleen een joviale dienst is, maar tevens een royale dienst. Alle seinen staan hier altijd op groen.


Torenwachter