Gerard Wissink (rechts) en kleindochter Liz (links) nemen uit handen van de samenstellers het bijzondere boekwerk in ontvangst. Foto: Theo Huijskes
Gerard Wissink (rechts) en kleindochter Liz (links) nemen uit handen van de samenstellers het bijzondere boekwerk in ontvangst. Foto: Theo Huijskes

Exclusief boekwerk over geschiedenis Markt 1-2-3

Algemeen

Met centraal het bijna 125-jarige familiebedrijf Wissink

Door Theo Huijskes

GROENLO - Op de Markt in Groenlo, en dat op het terras van het familiebedrijf Wissink, vond in de afgelopen week een niet alledaags gebeuren plaats. Het waren Gerard Wissink en zijn kleindochter Liz, die het boekwerk ‘Wonen en leven op de Markt 1-2-3’, alsmede de bijbehorende dvd’s in ontvangst mochten nemen. Een met legio foto’s geïllustreerde, tevens kleurrijke terugblik op 416 jaar kostbare Grolse geschiedenis in het hartje van het Groenlose vestingstadje. In de terugblik staan de families Willink, Ter Hoeve, Kegelaar, Kolder Nijenhuis, Milius en in het bijzonder de familie Wissink centraal. Laatstgenoemde familie heeft er als bakkersbedrijf in 1898 een start gemaakt en hoopt, inmiddels onder leiding van de vierde generatie Wissink, op dezelfde plek in 2023 het 125-jarig bestaan te vieren.

De aanleiding voor de samenstelling van het boek is een uitgebreid stamboomonderzoek naar het wel en wee van de families Ter Hoeve, Milius en Wissink, die tezamen vanaf het jaar 1700 en dat inmiddels maar liefst 321 jaar brood hebben gebakken en geleverd aan de inwoners van Groenlo en daarbuiten. Het daadwerkelijke en in de praktijk tevens uitgewerkte initiatief daartoe is uitgegaan van het in Beverwijk woonachtige echtpaar Iet ter Hoeve en haar echtgenoot Erik van den Burg, die circa vier jaar met veel toewijding en inzet hebben gewerkt aan het uiteindelijke, bijzonder fraaie resultaat. Dat in het boekwerk de geschiedenis van maar liefst 416 jaar Groenlo wordt uitgediept, heeft te maken met het feit dat het huidige pand van de firma Wissink, inclusief restaurant, ijssalon en dergelijke, oorspronkelijk was onderverdeeld in drie afzonderlijke wooneenheden, waarin geleefd en gewerkt werd. 

Koninklijk Predicaat ‘Hofleverancier’
Het leeuwenaandeel van de totale periode neemt de familie Wissink voor haar rekening. Van deze familie is deze prestatie neergezet door een viertal generaties, waarbij inmiddels de vijfde generatie alweer op de deur klopt. In dat verband laat Gerard Wissink (84) weten dat hij nog altijd met gepaste trots terugblikt op de viering van het 100-jarig bestaan van het bedrijf in 1998, dat in 1999 extra glans kreeg met de officiële toekenning van het Koninklijke Predicaat ‘Hofleverancier’. Het was zijn opa Gerhardus Wissink, geboren op 17 april 1873 in Gaanderen, die bij bakker Gerrit Milius op de Markt in loondienst werkte. Toen Milius (familie van de later in de Notenboomstraat gevestigde bakker Milius) in 1898 stopte was Gerhardus Wissink degene die het stokje overnam en daarmee zorgde voor de eerste generatie Wissink. In 1934 diende zich de tweede generatie Wissink aan in de persoon van Theodorus Wissink, wiens oudste zoon Gerard Wissink het bedrijf vanaf 1962 voortzette. Heden ten dage is het de vierde generatie onder leiding van Koen Wissink (54), die sedert 1996 de scepter zwaait over het kleurrijke familiebedrijf, waarbinnen de vijfde generatie onder leiding van (klein)dochter Liz (23) alweer volop meedraait.

Bewaard gebleven herinneringen
Dat de familie Wissink veel waarde hecht aan bewaard gebleven herinneringen uit het verleden, blijkt onder andere uit de in 1952 geplaatste eerste steen in destijds de nieuwbouw van de lunchroom. Ook in het heden ten dage dienstdoende restaurant is de op 18 augustus 1952 door Gerard en Theo Wissink gelegde steen nog steeds zichtbaar. Naast deze gevelsteen is in het huidige restaurant ook nog altijd een oude, fraaie tegeltjesgalerij te bewonderen. Wat daarnaast tevens als blijvende herinneringen in het uitgegeven boekwerk zijn opgenomen, betreffen het door Theodorus Wissink in de periode 1923-1928 ontwikkelde speculaaskoekje, alsmede de door dezelfde Theodorus Wissink in 1977 gedane schenking van een stadscarillonklok. Met het speculaaskoekje, dat heden ten dage nog steeds bij de koffie wordt geserveerd, behaalde hij een prijs tijdens de Internationale Bakkerij Tentoonstelling (ITOBA) in Arnhem. De carillonklok werd in 1977 in het kader van ‘Groenlo 700 jaar stad’ geschonken ten behoeve van De Oude Calixtuskerk. Het nu uitgebrachte, exclusieve boekwerk zal ongetwijfeld ook een goed plaatsje krijgen binnen het familiebedrijf.