Willy Lansink in zijn geliefde zeventiende-eeuwse kostuum. Foto: Theo Huijskes
Willy Lansink in zijn geliefde zeventiende-eeuwse kostuum. Foto: Theo Huijskes

IN MEMORIAM

Willy Lansink (1951-2021)

Door Theo Huijskes

Geboren en getogen Grollenaar Willy Lansink is overleden. Ondanks dat hij ruim zeven jaar een strijd heeft geleverd tegen de ziekte kanker en er de laatste tijd geen geheim van maakte dat het niet goed met hem ging, is zijn overlijden ingeslagen als een bom. Willy hield van Groenlo en Groenlo hield van Willy. De integere echtgenoot van Marga en de zorgzame vader van de zonen Eddy, Niek alsmede schoondochter Dominique, die op 20 juli a.s. zijn 70ste verjaardag zou vieren, was intens verknocht aan zijn eigen Grolle, alsmede aan de historie van het stadje. Derhalve ben ik blij en voldaan dat ik halverwege 2019 nog een interview met hem heb mogen maken voor de rubriek ‘Vrijwilliger van de maand’. Een bijdrage met de alleszeggende kop: ‘Willy Lansink: Ambassadeur van de Vestingstad Groenlo!’

Naast het zijn van een actief en enthousiast vrijwilliger, was Willy in zijn werkzame leven een gedreven, door leerlingen en collega’s op handen gedragen leraar aan de basisscholen Canisius en Willibrordus. Een onderwijskracht, die uitblonk vanwege zijn onderwijspassie, alsmede zijn belangstelling voor de verdere ontwikkelingen van zijn oud-leerlingen. Kortom, hij vond het prachtig om met scholieren om te gaan en dat zowel binnen als buiten schooltijd. In dat kader wist hij gedurende zijn ziekte nog een overwinning op zichzelf te bewerkstelligen. De verklaring ‘arbeidsongeschikt’ werd in zijn beleving tenietgedaan doordat aan hem de functie van surveillant aan Scholengemeenschap Marianum werd toebedeeld, hetgeen door hem beleefd werd als een geschenk uit de hemel.

De hobby’s van Willy varieerden van tuinieren tot de natuur verkennen, van het verzamelen van ansichtkaarten en foto’s tot het uitzoeken van familiestambomen, van het maken van vakantiereizen tot het beleven van feesten en partijen. Wat dit laatste betreft, kon hij enorm genieten van activiteiten als Carnaval, Kermis, Dweilorkestendag en De Slag om Grolle. In het verlengde daarvan was hij ook een enthousiast lid van de mannenzangvereniging Inter Nos. Een in Groenlo niet meer weg te denken club, waarvan hij in 2020 25 jaar actief lid was, maar de huldiging vanwege de coronacrisis helaas uitgesteld moest worden. Maar Inter Nos zal Inter Nos niet zijn wanneer daaraan geen postume aandacht besteed gaat worden.

Terugkomende op het vrijwilligerswerk van Willy, kan vastgesteld worden dat met name de geschiedenis van Groenlo hem na aan het hart lag. Dit met op de eerste plaats de Oudheidkundige Vereniging Groenlo, waarvoor hij al het mogelijke uit de kast haalde. Bij deze club was hij niet alleen bestuurslid en inspirator van het populaire magazine ‘Grols Verleden', maar ook iemand die vanwege het zijn van een zeer aimabel en vriendelijk persoon iedereen kende en daarom onmisbaar was wanneer het aspect ledenwerving zich aandiende. Ook bij het Stadsmuseum Groenlo staat Willy bekend als een bijna onmisbare kracht en dat eveneens als bestuurslid en medewerker. Dit laatste vooral wanneer hij gehuld in het zeventiende-eeuwse kostuum de verhalen over de geschiedenis van Groenlo, met daarbij extra aandacht voor de 80-jarige oorlog en het Belegh van Grol in 1627, mocht delen met belangstellenden van jong tot oud. Daarnaast leverde Willy graag een bijdrage aan de organisatie van de Open Monumentendag binnen de gemeente Oost Gelre en konden organisaties als Katholieke Plattelands Jongeren en de plaatselijke Stichting Stolperstenen te allen tijde een beroep op hem doen. Om in deze In Memoriam niet onvermeld te laten dat hij tevens een actief lid was van de op instigatie van het Staring Instituut in het leven geroepen organisatie WALD (Werkgroep Achterhoekse en Liemerse Dialecten). In het totale raamwerk van al zijn vrijwilligerswerk, is Willy eigenlijk van jongs af aan behept geweest met een soort verzamelingswoede van oude foto's, ansichtkaarten en dergelijke. Een en ander heeft onder andere geleid tot het door toedoen van hem gerealiseerde familieboek ‘Lansink door de eeuwen heen', alsmede het boek ‘Erven van Eefsele'. Om ten slotte niet te vergeten dat Willy een trouwe fan was van de organisatie/website ‘Scherpinbeeld’, waarop inmiddels duizenden foto’s van (oud-)Groenlo zijn geplaatst. Op die site was het Willy Lansink, die persoonlijk en dat slechts tien dagen vóór zijn overlijden nog een foto plaatste.

Na de gelegenheid om afscheid te nemen, waarvan zondag jl. massaal gebruik werd gemaakt, vond maandag jl. de uitvaart van Willy Lansink plaats.